Türkiye'nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay'a ulaşmak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay'a ulaşmak
Türkiye Uzay Ajansı Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. Küçük, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tanıtımını yaptığı Milli Uzay Programı'nda 10 hedef belirlendiği, birincisinin Ay görevi olduğunu söyledi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, 4-10 Ekim Uzay Haftası kapsamında çevrim içi "1. Online Uzay Sempozyumu" sempozyumda Türkiye'nin uzay çalışmaları alanında neler yaptığını anlattı.

Türkiye'nin yapmış olduğu uzayla ilgili faaliyetler, uydu üretimi veya uydu gönderme açısından askeri ve sivil olarak düşünüldüğünde TUA olarak sivil tarafta olduklarını kaydeden Küçük, BM'nin uzayın barışçıl kullanımıyla ilgili vermiş olduğu kararlar çerçevesinde çalışmalarını sürdürme amacında olduklarını söyledi.

''AVRUPA'NIN EN BÜYÜK TELESKOPU''

Gözlemevlerinde optik bölgede gözlemler yapıldığını anlatan Küçük, "Yani bir mercek ve ayrı sistemlerden oluşan teleskoplar var. Ancak Erciyes Üniversitesi Gözlemevi ile Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi diğerlerinden farklı.

''Erciyes Üniversitesi'nde bir çanak antenimiz ve radyo teleskopumuz var. Doğu Anadolu Gözlemevi'nde ise yeni kuruluyor. 4 metrelik bir ayna çapına sahip teleskopumuz olacak. Yani bu neredeyse Avrupa'nın en büyük teleskopu." diye konuştu.

 

Türkiye nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay a ulaşmak #1

UZAY ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTELERE BAĞLI ÇALIŞIYOR

Türkiye'de uzay çalışmalarının genelde üniversitelere bağlı olarak çalıştığını belirten Küçük, 1868 yılında Kandilli Rasathanesi'nin kurulduğunu daha sonra ise sırasıyla 1935'te İstanbul Üniversitesi Gözlemevi, 1963'te Ankara Üniversitesi Gözlemevi, 1965'te Ege Üniversitesi Gözlemevi, 1991'de Çukurova Üniversitesi UZAYMER, 1997'de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 2002'de ÇOMÜ Ulupınar Astrofizik Gözlemevi, 2009'da Erciyes Üniversitesi Gözlemevi, 2012'de İnönü Üniversitesi Gözlemevi, 2015'te Adıyaman Üniversitesi Gözlemevi, 2019'da Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi kurulduğu bilgisini verdi.

 

Türkiye nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay a ulaşmak #2

''AY YÖRÜNGESİNE ULAŞACAK ARAÇLA İLGİLİ TEST ÇALIŞMALARI YAPILIYOR''

Prof. Dr. İbrahim Küçük, güncel uzay çalışmaları ve bu alandaki hedeflerle ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

"Bu sene şubat ayında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizzat kendisi Milli Uzay Programı'nın tanıtımını yaptı. 10 tane hedef belirlendi. Bunlardan birincisi Ay görevi. Ay'a ulaşmamız lazım. Ay'a bir şekilde ulaşalım ve ondan sonra oraya araç indirelim. Ay'a ulaşmayı hedefliyoruz.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronotu göndermeyi hedefliyoruz. Fırlatma yeteneğimizi şu anda geliştirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili çok önemli atılımlar yapılıyor. Mesela şu an şu saatlerde Ay'a gidecek araçla ilgili ya da Ay yörüngesine ulaşacak araçla ilgili test çalışmaları yapılıyor."

 

Türkiye nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay a ulaşmak #3

 

''TÜRKSAT 6A'DA 16 YILLIK YAKIT BULUNACAK''

TÜRKSAT 6A projesinin yöneticiliğini yapan TÜBİTAK UZAY'dan Dr. Cevher Levent Ertürk ise milli imkanlarla geliştirilen haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A hakkında bilgi verdi.

TÜRKSAT 6A uydu projesinin 2014 yılı sonunda başladığını hatırlatan Küçük, şunları söyledi:

"Uydumuzda 20 tane bant aktarıcı var. Bu aktarıcılar sayesinde sizler televizyon yayınlarını alabiliyor olacaksınız. Bunlardan 16 tanesi asıl, 4 tanesi yedek. TÜRKSAT 6A'nın 15 yıllık bir hizmet ömrü var. Ayrıca uyduda 16 yıllık yakıt bulunacak. Bu sayede uydu hizmet ömrünü doldursa da hala çalışabilecek durumdaysa 1 yıl daha görevini sürdürebiliyor olacak. 4 tonun üzerinde bir uydu. Türkiye'de daha önce yapılan en büyük uydu GÖKTÜRK-2'ydi. Ancak o 400 kilogramdı. TÜRKSAT 6A ondan 10 kat daha büyük. Bunun büyük bir kısmı ise yakıt."

 

Türkiye nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay a ulaşmak #4

 

Türkiye nin uzay çalışmalarında ilk hedefi Ay a ulaşmak #5

 

 

Kaynak:enson haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP’de ‘millet uyanmasın’ telaşı! Müjdat Gezen’in pisliğini Eren Erdem temizliyorÖnceki Haber

CHP’de ‘millet uyanmasın’ telaşı! Müjdat...

WhatsApp, Instagram ve Facebook çöktüSonraki Haber

WhatsApp, Instagram ve Facebook çöktü

Yorum Yazın

Özgür, Aziz İhsan Aktaş'a ait arabayı makam aracı yapmış
Bu nasıl bir tezgah! Gündemi sarsacak yeni itiraflar: O ülkeye her uçuşta 10 milyon $...
CHP, yeni Genelkurmay Başkanı'ndan rahatsız oldu: 'Kalemi titremedi' çıkışı
Metro parası böyle buharlaştı
LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar