Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile ikna edemedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile ikna edemedi
'Papa, Irak’a kardeşlik ve barış için gelmedi'Irak’ın en yüksek Sünni dinî otoritesi Şeyh Ahmet Hassan et-Taha, Irak'ı ziyaret eden Katolik dünyasının ruhani lideri Papa ile görüşmeyi kabul etmedi.

Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile ikna edemedi

Irak’ın en yüksek Sünni dinî otoritesi Şeyh Ahmet Hassan et-Taha, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa ile görüşmeyi reddetti

Papa Franciscus’un Irak ziyareti ve bu gezide yaşananların yankıları devam ediyor. Türkiye gazetesi, tarihî ziyarette Bağdat’ta yaşanan çok özel bir gelişmenin detaylarına ulaştı. Iraklı bir üst düzey yönetici, Şeyh Ahmet Hassan et-Taha’nın ziyaret öncesi yapılan bütün görüşme ve davetlere rağmen Papa ile yan yana gelme teklifini reddettiğini söyledi. Iraklı yetkili yaşananları şu sözlerle anlattı:
Tertip komitesi, Papa gezisi öncesi Irak’ın en yüksek dinî otoritesi olan Reis el-Mücemma el-Fıkhi es-Sünniy (Diyanet İşleri Başkanlığı) Başkanı olan Şeyh Ahmet Hassan et-Taha’yı aradı. Papa’nın temasları ile ilgili program hazırladıklarını ve Papa ile Şeyh arasında da bir görüşmenin yapılmasını planladıklarını söyledi. Şeyh Ahmet bu teklifi tereddütsüz reddetti. Katoliklerin Ruhani lideri ile görüşmeyeceğini söyledi. Bu gelişme üzerine Cumhurbaşkanı Berham Salihi, Şeyhi doğrudan aradı ve en azından Cumhurbaşkanlığındaki karşılamada protokolde yer almasını rica etti. Salihi, bu görüşmede Şeyh Ahmet’e Irak’ta bulunan tüm din temsilcilerinin Saraydaki görüşmeye katılacağını ve kendisinin de katılmasını istediklerini iletti.

FİTNE EKECEK
Şeyh Ahmet Hassan et-Taha, Cumhurbaşkanı’na verdiği cevapta, Papa buraya Mekke ve Medine’nin yerine yeni bir dinî merkez inşası için geldi. Nasiriye-ur, bu dinin merkezi hâline getirilecek ve halkımızı yanlış bilgilerle aldatılacak. İbrahimi dinler, dinlerarası diyalog, barış ve kardeşlik temalarının ardında bu niyet saklı. Ben bu ziyaretin fitne ekme amaçlı olduğuna inanıyorum’ sözleriyle Papa ile görüşmeyeceğini Cumhurbaşkanı Berham Salihi’ye de tekrar etti.
Şeyh Ahmet Irak’ta en yüksek Sünni otorite olan Reis el-Mücemma el-Fıkhi es-Sünniy’in başkanlığından önce de Maliki yönetimine sert eleştirileri ile bilinen bir isim. Özellikle Maliki döneminde Irak’ta her geçen gün artan Tahran etkisini eleştirmiş ve ülkenin ABD işgali ile birlikte İran’ın da siyasî ve dinî tasallutu altına alındığı yönünde yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunmuştu.
Katoliklerin tarihinde ilk defa Irak’ı ziyaret eden Papa olan Franciscus, Bağdat’a indiği ilk dakikalarda “Irak’a hac için geldim” ifadelerini kullandı. Bağdat’ta en- Necat Kilisesi’ne giden ve ayin yapan Papa’nın ikinci ziyaret ve ayin noktası Hazreti İbrahim’in doğduğu Zikar (Nasiriye) Ur antik şehri oldu. Papa daha sonra Musul- Havuş el-Bayia ve Erbil-Hariri Stadyumunda da birer ayin düzenledi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Irak Milletvekili Erşat Salihi de “Papa’nın gezisi Ur merkezli yeni bir özerk bölge planının parçası” değerlendirmesinde bulunmuştu. Erşat Salihi, Musul şehri sınırları içerisinde ilan edilecek bölgeye Ninova Hristiyan Özerk Bölgesi isminin verileceğini ve ABD-NATO tarafından güvenliğinin sağlanacağı bilgisini paylaşmıştı.

Kaynak:yeni akit


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Nihat Genç'ten İBB ekrem'e veryansın: ''Sakine Cansız'ı, Kaftancıoğlu'nu da araya sıkıştırın''Önceki Haber

Nihat Genç'ten İBB ekrem'e veryansın: ''...

Yunan basınından Mısır'a sert tepkiSonraki Haber

Yunan basınından Mısır'a sert tepki

Yorum Yazın

Özgür, Aziz İhsan Aktaş'a ait arabayı makam aracı yapmış
Bu nasıl bir tezgah! Gündemi sarsacak yeni itiraflar: O ülkeye her uçuşta 10 milyon $...
CHP, yeni Genelkurmay Başkanı'ndan rahatsız oldu: 'Kalemi titremedi' çıkışı
Metro parası böyle buharlaştı
LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar