murat kurum
murat kurum
Rifat Sait

Rifat Sait

Mail: [email protected]

Siyasi kefaletin bedeli

 

 

 

 

 

Milletvekili olduğum dönemde genç bir arkadaş makama geldi. Bir kamu kurumunun sınavına girmiş yazılıdan çok yüksek notla geçmiş mülakata kalmış. İkamet ettiği yerin önemli bir kanaat önderini referans veriyor. Genç arkadaşa, şimdi referans yazdığı kişiyi telefonla arayacağını ve onu ne kadar tanıdığını sordum?

Kendisine kefil olup olmayacağını soracağımı söyledim. Genç arkadaş, tamam dedi vekilim, sorun yok bana kefil olur dedi. Genç arkadaştan sessiz olmasını istedim. Referans olduğu kişiyi aradım. Kendisine dedim ki; “Beyefendi, falanca genç delikanlı, falanca bankadan yüksek bir kredi çekecek, yanımızda geldi, sizi tanıdığını ve kefil olduğunuzu söyledi. Kefil misiniz? “ Telefonun karşısındaki kişi bir an sessizliğe büründü sonra hayır efendim ben onun kredisine kefil olmadım. Sadece bir işe girecekti ona referans oldum, para işine beni lütfen karıştırmayın, dedi.

Ben de teşekkür ettim. Sonra genç arkadaşa dönüp sana kefil olmadı dedim. Genç arkadaş şaşırmıştı. Ama dedi ben kredi istememiştim ki. Kendisine dedim ki, evet kredi istemedin ama daha önemli bir şey istedin. Devlette bir görev istiyorsun. Bunun kefaleti daha ağırdır. Sana referans olan kişi şu kadarcık paraya bile kefil olmazken devlete girmen için referans oluyor. Bu doğru mu?

Şimdi saadete gelelim.  Hepinizin malumu 2019 Mart ayında yerel seçimler var. Bu seçimlerin önemini bir önceki yazımızda detaylı olarak yazdık, merak edenler https://www.balkangunlugu.com/yanlis-yerel-erken-genel/ linkinden okuyabilir. İl ve ilçelerde Belediye Başkanları ve meclis üyelerini seçeceğiz. Belediye Başkanına eskiden “Şehrül Emin” denirdi. Yani şehrin en emin ve güvenilir kişisi. Bu arada Peygamber Efendimiz ’in  (SAV) lakabı da El Emin’di. Belirtelim. Tam beş yıl boyunca şehrinizin anahtarını kendisine teslim edeceğiz. Düşünün mesela evinizi anahtarını kimlere verirdiniz? Ya da kimlere referans veya kefil olurdunuz? Beş yıl boyunca şehri yönetecek, şehrin tüm rantını koruyacak, israf etmeyecek, kötüye kullanmayacak biri. Ha olayın bir de ikinci boyutu var. Tamam, belki sizin kefil olduğunuz kişi böyle emin biri, doğru ve temiz bir insan. Ama yine yeterli değil. Güvenilir ama asık suratlı, mütevazı olmayan, selamlaşmayan veya suya sabuna dokunmayan emir eri biri mesela. Düşünün böyle biri yüzünden seçimi kaybediyorsunuz ve güvenilir olmayan birine şehrin anahtarını verdiriyorsunuz. Bence aynı şey oluyor. Referans olduğunuz yanlış biri yüzünden başka bir yanlış birine dolaylı yönden kapı açıyorsunuz. Bunun da bir kefaleti vardır elbette.

İslam’da en önemli şeylerden biri kul hakkıdır. Düşünün bir şehrin tüm insanlarının hakkını. Yediden yetmişe, dul, yetim, çoluk, çocuk… Bu işe gönül vermiş gecesini gündüzünü buraya adamış AK Parti teşkilatları, sorunların çözümünü bekleyen halkımız hatta Türkiye’den güzel haberler bekleyen ve ona güvenen Balkanlar, Orta Asya, Suriye, Irak, Filistin, Myanmar, Doğu Türkistan… Seçim zamanında insanlardan bunları hatırlatarak oy isteyeceğiz. Ama daha öncesinde şimdi bütün o insanlar sizden yine bunları hatırlatarak adaylar konusunda doğru karar vermenizi, referans ve kefalette emin olmanızı bekliyorlar.   

Hz. Peygamberimizden (SAV), Hz. Ömer’den, Hz. Ebu Bekir veya Hz. Ali’den (Hepsinden Allah razı olsun) örnekler verdiğimizde bazı arkadaşlarımız bize gülüyorlar. Bunları söyleyince güzel bir esprili cevap bulmuşlar hemen onu söyleyiveriyorlar: “ Neymiş efendim gün o gün değilmiş, şimdi ne onu yapacak Peygamber (SAV) ne onun ümmeti varmış” Öyle ya Allah günah yazmasın haşa İslam sözüm ona sadece onların zamanının dini öylemi? Şimdi Osmanlı’dan örnekler versem bu sefer de yine aynı şeyi söyleyecekler. Şimdi Osmanlı dönemi yok diye. Ama ben yine söyleyeyim.

Osmanlı döneminde devlette böyle bir kefaletin bedeli çok ağırdı. Bu yüzden tekrar yazmak ve söylemek gerekiyor. Mart 2019 yerel seçimleri çok ama çok önemlidir. Reis, her şeyi bilemeyebilir, gayet normaldir. Kendisine doğru isimleri vermek, yanındakilerin vebalidir. Tabi mutlaka Reis de bunları kontrol edecek ve başka yerlerden de çek edecektir. Çok şey istemiyoruz. Sadakatli, Liyakatli, Bereketli, Samimi, herkese dokunan Mütevazı insanları belirlesinler. AK Parti içinde küskünler olabilir. Bunları bir araya getirecek ve birleştirecek ve hatta karşı taraftan bile oy getirebilecek insanlar lazım. 

Vatandaş sadece kuru kuruya AK Partiye oy vermesin, adayın da oy potansiyeli ve katma değeri olsun. İlave oylar gelsin. Buna göre Belediye Başkanı ve meclis üyesi adaylarına referans olsunlar. Siyasetin kefaletini ve vebali bilinsin. Kararlarında kesinlikle Emin olsunlar. Pek çok kişiyle istişare etsinler. Bütün bunların ardından Reis’e isim versinler Sonra da Allaha güvensinler. Allah doğru iş yapanları ve kendisine güvenenleri sever. İnşallah her şey çok güzel olacak. Allah devletimizin başındaki insanların yar ve yardımcısı olsun.

 

RİFAT SAİT

24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )

Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )

İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )

BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )

Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma Merkezi (ATMER) DK Başkanı

Mail: [email protected]  

Linkedin:  www.linkedin.com/in/rifat-sait-b54b0980/  Twitter https://twitter.com/saitrifat

Facebook : www.facebook.com/rifat.sait   İnstagram :  https://www.instagram.com/rifat.sait/

Web. http://www.rifatsait.com.tr/

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar