murat kurum
murat kurum
İmbat MUĞLU

İmbat MUĞLU

Mail: [email protected]

GARA SONRASI

GARA SONRASI

Türk Silahlı Kuvvetleri 10 Şubat'ta Irak'ın kuzeyindeki Gara'da bebek katili PKK'nın kontrolü altındaki noktalara yönelik Kartal Pençe-2 adlı bir harekât başlattı. TSK, uzun bir süre MİT ile üzerinde çalışılmış bir harekât gerçekleştirdi. Bu operasyonun asıl amacı PKK'nın alıkoyduğu 13 kişiyi örgütün elinden kurtarmaktı. Maalesef terör örgütü  PKK, yıllardır elinde tuttuğu silahsız insanları hiç acımadan katletti.

 

Başlatılan bu operasyon ne ilk nede son operasyondur.Irak’ın kuzeyinde görev yaptığım dönemde Gara bölgesine bir çok operasyon yaptık. Ondan dolayı bölgenin; hem coğrafi hem de stratejik önemini birebir tecrübe eden biri olarak size anlatmak isterim. Gara bölgesi Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Oldukça engebeli bir araziye, bazı yerlerde sarp kayalıklara  ve derin dere yataklarına sahip olan Gara Dağı’nda Irak'ın eski devrik lideri Saddam Hüseyin'in yaptırdığı büyük bir saray var. Gara Kampı, "İkinci Kandil" olarak tanımlanıyor.

 

Coğrafi yapı nedeniyle barınmaya son derece müsait olması, su sorunu bulunmaması ve bir çok doğal mağaranın bulunmasından dolayı bölücü terör örgütü PKK  Gara'yı hem kamp ve eğitim üssü olarak  hem de lojistik bir merkez olarak kullanmaktadır. Ayrıca, bölücü örgütün burada, hem hastanesi hemde hapishanesi bulunmaktadır. Gara bölgesi, PKK için hem koridor görevi görüyor; hem de Sincar ve Zap – Metina arasındaki geçişlerin bu bölgede sevk ve idare edilmesini sağlamaktadır. Gara'dan eğitim alan PKK'lılar belli bir süre sonra Haftanin kampına  gönderiliyor.

 

Örgüt oradan da Türkiye’ye geçmek için  büyük uğraşlar vermektedir. Gara Dağı, Kandil Dağı'na uzak olmasına rağmen arazinin dağlık olması sebebiyle terör örgütü PKK'nın kalbi olan Kandil Dağı kadar önemli ve stratejik bir konuma sahip.  Ayrıca 2003 yılının Mart ayında “Saddam Hüseyin’i devirip, demokrasi getireceğiz” bahanesiyle Irak'ı işgal eden ABD'nin, bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. Gara; bu üslerden biri olan Harir’deki stratejik önemdeki ABD'nin askeri hava üssüne kuş uçuşu sadece 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.

 

Gara operasyonu hem planlama ve istihbari açıdan hemde etkisiz hale getirilen terörist sayıları bakımından başarı ile bitmiştir. Ayrıca TSK'nın olası Kandil ve Sincar harekatları öncesinde bir durum üstünlüğü sağladığı ortadadır.Bölücü terör örgütü PKK'nın Irak ile Suriye arasında oluşturmak istediği koridoru engellemek için Türkiye her an  Irak'ın kuzeyinde Kandil'den Suriye sınırına kadar geniş çaplı bir operasyon başlatabilir.

 

Bugün Kandil’i, Sincar’ı, Gara’yı, Metina’yı, Hakurk’u ve Irak’ın kuzeyinde bir çok bölgeyi kendine sığınak yapan bölücü örgütüne karşı eğer sınır ötesinde böyle bir harekat gerçekleşmezse sonrasında bunun sınır içine doğru yansıması kaçınılmaz olur.Türkiye aynı zamanda  bölgede istikrarı sağlamak isteyen Irak hükümeti ve  IKBY'nin iktidardaki partisi Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile olası operasyonlar için işbirliğine gitti. Bebek katili PKK’nın sözde kalesi, kutsalı Kandil efsanesi bu operasyonlarla bitiyor. PKK'nın beyin takımı olan bir çok terörist başı ortadan kaldırıldı.

 

Bundan sonra ise sözde en tepe yöneticileri olan Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan ortadan kaldırılmalıdır. ABD yönetimi 2018 yılında terörist başı Murat Karayılan için 5 milyon dolar, Cemil Bayık için 4 milyon dolar, Duran Kalkan için de 3 milyon dolar kadar ödül verileceğini açıklamış ama o günden bugüne kanlı örgüt ile Suriye’de ve Irak’da işbirliğini daha ileri seviyeye götürdü.ABD’nin bu sözde yaklaşımı bile PKK'nın bugüne kadar tamamen yok edilmesinin önündeki en büyük engel olduğunun net kanıtıdır. Son terörist etkisiz hale getirilene kadar durmak yok…

                                                                       Dr.İmbat MUĞLU

                                                                       Güvenlik ve Terör Uzmanı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar