murat kurum
murat kurum
Rifat Sait

Rifat Sait

Mail: [email protected]

Anketler doğruysa...

 

 

 

 

 

Anketler doğruysa çözüm için acil hareket

Yanlış ya da yanlıysa o zaman tam bir felaket

 

İlginçtir dört araştırma (Anket) şirketi anketler yapıp benzer sonuçlar elde etti ve bu sonuçları yakın zamanda peşi sıra  yayınladılar. Bu yazıda bu sonuçların analizini yapmaya çalışacağım ama öncesinde bu anketlerle ilgili ciddi sorular var. AK Parti ARGE Başkanlığı bu anketlere tepki gösterdi. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun da anketlerin yapılış şekline ve detaylı bilgi vermeyişlerine itiraz etti. Anketlerin nerede, kimlerle ve ne zaman yapıldıkları, kimin için yaptırıldıkları, soruların soruluş şekli ve detayları hakkında doyurucu bilginin olmadığı ifade ediliyor ve eleştiriliyor.

Burada çok önemli iki durum söz konusu.

1-Eğer anketler doğru ama reisten saklanıyorsa bu felakettir. Derhal bilgi verilmeli ve zaman varken çözüm için harekete geçilmelidir.

2- Eğer anketler yanlış ve yanlı ise bu durumda seçmen üzerinde kurgulanmış sinsice bir algı oluşturma planı olabilir, bu durumda bu ikinci felaketin ayak sesidir.  Anketlerin özellikle tam da salgın döneminde yaptırılması oldukça manidar. Dört şirketin aynı anda anket yapması ve AK Parti için olumsuz sonuçlar vermeleri istenmeyen algılar da oluşturabilir. Birileri Türkiye’yi erken seçime götürmeden önce böylesi algılarla doldurmak isteyebilir.

 

Taraflı bir yazı yazdığımı düşüneler olabilir. Kimseyi korkutmak ve ya yönlendirmek de istemiyorum. Ama lütfen herkes eğri otursun ve doğru konuşsun. Şunu iyi bilmek gerekiyor; eğer bu anketler bilerek bir algı operasyonu için yapılıyorsa, ülkeye çok büyük zarar vermek istiyorlar. Tamam, bazı hatalar olabilir, özeleştiri yaptığımız pek çok konu da var. Ama şunu çok iyi bilin ki iktidarın ciddi bir alternatifi yok. Muhalefet kesinlikle iktidara hazır değil. Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirebilirsiniz ama değişik oyunlarla onu indirmeye kalkarsanız, ülkede çok ciddi sorunlar yaşamaya hazır olmanız gerekir. En çok eleştirdiğiniz ekonomi, çok daha beter olur. Bunu bazı sağduyulu CHP’ye gönül veren sanayiciler ve iş adamları çok iyi bildikleri için, Recep Tayyip Erdoğan’ın devam etmesini isterler. Bu bir gerçektir. Hepimiz bu geminin yolcularıyız. Gemi batarsa hepimiz gideriz. Ciddi bir alternatif yokken sadece birilerinin siyasi arzuları nedeniyle hükümet değişikliği Türkiye için büyük felakettir. Üstelik bunu birikmiş bir siyasi kin ve intikam arzularıyla yapanlar Allah korusun ülkede büyük bir kargaşa ortamı oluştururlar. O yüzden aman ha anketlerle algı oluşturup spekülasyon yapmaya kimse kalkmasın.

 

 

Bu durumda;

 

AK Partili yetkililerin bunlara karşı yapacakları üç önemli çalışma var

1-Bu anketler araştırılacak, eğer algı oluşturmak için bilerek yalan yanlış ve yanlı anket yapıldıysa dava açılacak.

2-Bunlara karşı AK Parti de kapsamlı ve güvenilir bir anket yapıp kamuoyu ile paylaşacak.

3-Ola ki bu anketler gerçek ve doğrudur o zaman derhal Reisle paylaşılacak, gereken önlemler ve çalışmalar acilen başlatılacak

 

Peki, ama bu anketleri yapan kuruluşlar kimler?

1-Avrasya Araştırma şirketi

2-Metropoll Araştırma şirketi

3-Konda Araştırma şirketi

4-İstanbul Ekonomi Araştırma şirketi

 

 

Anketlerde çıkan sonuçlara bakacak olursak;

 

1-Partilere destek ve siyasete güven azalıyor

2-Karasızlar, cevapsızlar ve sandığa gitmeyip, oy kullanmayacakların sayısı artmış görünüyor

3-Kararsızların toplam payı olmuş

4-Daha önce AK Partiye oy vermiş %6’lık bir grup kararsıza geçmiş, AK Partiye tepki var ama bunlar kesinlikle de CHP’ye oy vermiyorlar

5-Türkiye’de @ oranında bir seçmen grubu, iktidarın ekonomik sorunları çözebileceğine inanıyor

6- Siyasete soğuk bakan Apolitik dediğimiz bir kitlenin sayısında artış var

7-Türkiye’de 30 yaşın altında 19 Milyon seçmen var, 2023 yılında ilk kez oy kullanacak olan 4 milyon kişi bulunuyor

8-Anketler Cumhur ittifakını P’nin altında gösteriyor ama buna mukabil karşı tarafın  P’nin üzerinde olmadığı görünüyor  zira çok sayıda kararsız var

 

 

 

 

Bu sonuçlardan şu yorumları çıkartıyoruz

 

1-Kararsızlar artmış ve çok etkili olacaklar

2-AK Parti’de küskünler var

3-Gençler önümüzdeki dönemde belirleyici durumda ama apolitik bir gençlik geliyor. Gençler içinde Z kuşağı ise siyasetten tamamen kopuk

4-Türkiye’de ciddi bir muhalefet sorunu var

5-Siyasi bir erozyon yaşanıyor

6-Bazı küskünler seçimlerde sandığa gitmeyebilir ve oy kullanmayıp tepki gösterebilir, bu durumda bu seçmenin oyu o bölgedeki birinci partiye yarar. Mesela, İzmir’de CHP’nin oy oranı yüksek olduğu için, İzmir’de oy kullanmayarak tepki gösteren AK Partili seçmenin oyu otomatikman CHP’ye gider.

 

Yapıcı özeleştiriler yapanları hain olarak yaftalamak

 

Tüm bu açıklamalardan sonra genel bir yorum yapmak gerekirse, vatandaşlar bir değişiklik yapılmasını ve bu değişikliği de AK Parti’nin yapmasını bekliyorlar. Çıkan sonuçların doğru veya yanlış demeden Reis’e net bir şekilde arz edilmesi gerek. Bu konuda nihai kararı elbette Reis verecek. Ancak dediğimiz gibi, her şeyin eksiksiz olarak kendisine anlatılması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyetini ve çözüm odaklı bir lider olduğunu çok iyi biliyoruz. Sahadan gelen tüm bilgiler, yorum katılmadan ve değiştirilmeden kendisine iletilmelidir.

 

Bugüne kadar Reise yanlış anket sonuçları veya eksik bilgiler verildiyse, bu durum partiye ve davaya büyük zarar vermiştir. Yapıldı mı bilmiyorum ama yapıldıysa adeta partinin dibine dinamit koymak gibi bir şeydir bu. Zira bu yüzden yanlış adaylar, yanlış atamalar, yanlış planlamalar olacaktır, Bu yüzden de pek çok samimi insan kaybedilecektir.

 

Ayrıca parti içinde yapılan samimi ve yapıcı özeleştirilere düşmanca yaklaşmamak, onlara hemen hain damgası vurmamak gerekiyor. Biri samimiyetle bir özeleştiri yaptığında, parti içindeki bazı kötü niyetli gruplar hemen harekete geçip kendisini DEVA partisi ile görüştüğünü, Fetocu olduğunu veya Gelecek partisinde bulunduğunu söyleyerek çamur atıyorlar ve AK Partideki diğer samimi insanlar üzerinde olumsuz algı oluşturup, onlara düşman ediyorlar. Bu, çok çirkin ve alçakça bir yöntemdir. Zaman zaman biz de özeleştiri yazıları yazıyoruz. Bundan dolayı rahatsız olan bir grup bize de böyle bir iftira atabilir. Aslında bunları yazmaya ihtiyaç yok, bizi bilen bilir. Her şeyin başında Allah (CC) bilir ve onun bilmesi de yeter zaten. Ama ileride atılabilecek bazı fitne ve iftiralar karşısında bazı dava arkadaşlarımız, hakkımızda Allah korusun Suizanda bulunmamaları için aşağıdakileri yazma ihtiyacı duyuyorum.

“Daha önce hiçbir siyasi partide görev almadım, ilk kez AK Partide siyasete başladım. AK Parti’de sırasıyla il yönetim kurulu üyeliği, Belediye meclis üyeliği, Milletvekilliği, Genel Merkezde Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Reisi Allah için severim. AK Parti dışında hiçbir siyasi parti ile temasım olmadı. Nokta”

Ayrıca şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Kimse bizi yanlış anlamasın.

Dava adamlığı, ne kavga edip - yumruk atmak, ne ekranlara sık sık çıkıp çok konuşmak ve sonra da saçmalayıp partiye ve davaya zarar vermek, değildir

Dava adamlığı, samimi olmak, Allah rızası için hareket etmek, halka dokunmak, insan kazanmak, devlet, millet ve insanlık için hizmet etmektir. Bu konuda yani Siyasetteki en güzel gösterge ve örnek aldığımız kişi Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir.

Aksini yapanlara ne olur prim vermeyin, doğruya doğru yanlışa yanlış demeyi bilelim. Bundan çekinmeyelim. Çünkü çok büyük vebali var.

 

Anketler ne diyor?

 

Şimdi tekrar anketlere ve siyasi gelişmelerin yorumlarına dönecek olursak. Bakın konuyu çok ince detayla anlatmak istiyorum. Çöple samanı, Sakalla bıyığı ayırt etmek lazım. Birileri üzerindeki yanlışları farklı alanlara çekip olayı sulandırıyor. Halkın devlete veya Sayın Cumhurbaşkanımıza bir tepkisi yok. Önce bunu bilmek lazım.  Birilerinin tepkisi olabilir bu gayet doğaldır. Herkesin sevmesi de beklenemez. Ama Vatandaşlarımızın çoğu Sayın Cumhurbaşkanımızı çok seviyor. Hatta halkımız, hükümetin uyguladığı ve uygulamayı planladığı politikalara yönelik kamuoyu araştırmalarında ağırlıklı olarak olumlu çıkıyor. Bilhassa son dönemde İçişleri bakanımız Sayın Süleyman soylu ’ya, Sağlık bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya ve Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’a hakikaten büyük bir sevgi gösterip destek veriyorlar. Ama vatandaş her şey mükemmel her kes tamam demiyor. İşte bu kısmı iyi analiz etmemiz lazım. Anketler doğruysa çıkan sonuç bu. Bu olayı çok iyi anlamak gerekiyor.  Gerçekleri kabul etmeyip deve kuşu misali kafamızı toprağa gömersek 2023 bize çok vahim bir tablo çizebilir. (Tabi, öncesinde bir seçim olmazsa)

 

Anketler yalan ya da doğru, ama biz sahada bazı şeyleri görüp avazımız çıktığı kadar yazıyoruz (bağırıyoruz).  Bir kısım halkın ve teşkilatın memnuniyetsizliği var mı evet var. Buna yalan dersek Allah çarpar. Ama bu memnuniyetsizlik farklı bir yere çekilip konu saptırılmasın. Reise veya hükümete karşı değil ama bazı bürokrat ve siyasilere karşı tepki var. İşte bu yüzden anketlerde çıkan oranında bir kararsız seçmen var. Ama daha önemlisi ki esas bunun üzerinde durmak gerekiyor, tekrar söylüyorum, eğer anketler doğruysa şu çıkan sonuç çok önemli ve mutlaka araştırılmalı ve çözülmelidir. O da şudur: Daha önce AK Partiye oy veren %6’lık bir kesimin kararsızlara kayması söz konusu deniyor. Bir de ilginç tarafı ki hakikaten tutarlı görünüyor. Anketlere göre AK Parti’de bir oy kaybı var ama bu seçmen kitlesi CHP’ye ve ya diğer partilere gitmemiş. Karasız olarak bekliyor ama karşı tarafa da gitmiyor. Gerçekten de AK Partili seçmenin karakteristik özelliği budur yani CHP’ye gitmez. Bunlar, bizim siyasette tanımladığımız küskünler kitlesi olabilir. Önceki seçimlerde benzer bir olay yaşanmıştı. Çoğunluğu ülkücü kökenden gelen ve ya milliyetçi muhafazakâr AK Partili seçmenlerin küçük bir bölümü Cumhur ittifakını da bahane edip MHP’ye geçiş yapmışlardı. Bu açıklanabilir ve ya bir yere kadar anlaşılabilir. Ancak daha önce AK partiye oy verip şimdi kararsız kısma geçmek, bu eğer doğruysa ciddi bir sorundur ve mutlaka acilen tedbir alınmalıdır. Zira çok doğaldır ki, gözden ırak olan kalpten ırak olur. Olay sıcakken bu küskünler kazanılabilir. Ama maazallah zamanında tedbir alınmazsa ve olay soğursa, yara kabuk bağlar ve çözüm yarın geç ve imkânsız olur.  

 

Anketlerin teyidi (Sağlaması) mutlaka yapılmalıdır

Yapılan anketler ve sonuçlar külliyen yalandır, fitnedir veya spekülasyondur diyebilirsiniz. Hatta hakikaten belki öyle de olabilirler. Ama bana göre anketler araştırılmalı, az da olsa doğruluk payı varsa çıkan sonuçların nedeni saptanıp, daha zaman varken çözümü sağlanmalıdır. Çünkü eğer anketler doğruysa AK Parti için bir sorun var ve mutlaka acilen çözülmelidir.

Diğer yandan burada ilginç bir tutarlılık görünüyor. Bu özellikle yapılmış olabilir. Yani bu anket sonuçları yanlış ve yanlı ise birileri tarafından çok sağlam bir kurgu kurulmuş. Deniyor ki, AK Parti oy oranlarında bir düşme var ama bu oylar başka bir yere gitmemiş. Hakikaten de AK Parti seçmeni küskün olabilir ama gidip karşı tarafa oy vermez. Ayrıca Pandemi nedeniyle halkın moral ve psikolojisinin düştüğü, sokağa çıkma yasakları nedeniyle işsizliğin arttığı ve ekonominin olumsuz etkilendiği bir dönemde özellikle böyle bir anket yaptırıp çıkan sonuçları iktidar aleyhine siyasi olarak pekâlâ kullanabilirsiniz. Bu açıdan çok doğru bir zamanlama. Ama bu sizin teyit ve sağlama yapmanıza engel değildir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda hassastır ve yeni anketler yaptıracaktır. Bizim ricamız yeni yapılacak anketleri farklı kurum ve kişiler yapsın, birkaç yerden çaprazlama olsun, her kese de güvenilmesin. İşi garantiye almak fevkalade iyidir. Rahmetli Cennet mekân Abdülhamid han, ülkeye kendisine bilgi vermek üzere güvendiği hafiyelerini gönderirmiş, onları da ayrıca takip ettirip, teyit alırmış. Devletin bekası için bu çok önemlidir. Sonucunda kimse melek değil, İnsanoğlu beşer şaşar. Hatasız olan bir tek Allah (CC) Hele bir de belli makamlarda belli bir süre kalındığında ister istemez metal yorgunluğu veya gözden kaçan şeyler olabiliyor.

 

 

Rifat Sait

24.Dönem İzmir milletvekili

BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar