Rifat Sait

Rifat Sait

Mail: [email protected]

24 Haziran seçimlerinde iki farklı sonuç olabilir mi?

 

 

 

 

 

Herkes biliyor ki, 24 Haziran seçimleri Türkiye açısından bir milat oluşturuyor. Böyle bir seçim Türkiye’de ilk kez yapılacak ve sonuçları itibariyle de Türkiye’nin ve daha birçok ülkenin geleceğini etkileyecek. Siyaset açısından birileri için tamam mı yoksa devam mı sorusunun cevabı alınacak? Final diyebileceğimiz bir seçim aslında. Son derece stratejik, son derece önemli, son derece ilginç. Hem siyasetçilerde hem de halkta çok güçlü bir merak ve heyecan var. İşte bu önemli seçimlerini farklı açıdan bir analizini yapmaya çalışacağım. Zira bu seçimlerde seçmenler bir yandan Başkanı diğer yandan da milletvekillerini ayrı ayrı seçecekler. Tıpkı bir yanda Belediye Başkanını seçerken diğer yandan belediye meclis üyelerini seçmek gibi.  Hepimizin bildiği üzere bazen bazı yerlerde Belediye başkanı bir partiden seçilirken, aynı belediyede meclis ağırlığı farklı bir partiden olabiliyor. İşte bu yüzden bu seçimlerde milletvekili adayları farklı olacak ve farklı belirlenecek diye düşünüyorum.

Çok ilginç bir tevafuk ya da bilinçli olarak o şekilde planlandı. Cumhur ittifakının adayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a karşı İP’nin başında Selanik göçmeni Meral Akşener ve CHP’nin adayı olarak da Bulgaristan göçmeni Muharrem İnce rakip çıkartılıyor. Yani rakiplerin ikisi de Balkan göçmeni. Ege, Marmara ve Trakya bölgelerinde Balkan göçmenlerinin ağırlıkta olduğunu biliyoruz. İstanbul, İzmir, Aydın, Manisa, Edirne, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya Tekirdağ, Çanakkale, Çorlu, Lüleburgaz gibi yerlere dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu bölgelerde, kendisi de bir Balkanlı olan Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk haklı olarak çok sevilir ve önem verilir. Ayrıca Bayrak ve vatan kavramları bu bölgelerde yine haklı olarak oldukça en önemli kavramlardır. Buralarda projelerden önce bu kavramlara dikkat edilir. Ayrıca adaylar da önemlidir.

Adayların nereli olduğu bazı seçmenler açısından tercih konusu olabilir. Ama AK Parti açısından 3 kriter önemlidir. Bereket, Liyakat ve Sadakat. Bereket, yani tabanı olan, oy getirebilecek, artı katma değer sunacak adaylar. Liyakat, o görevi yapabilmeye ehil olan, hak eden, yetkili olan olarak açıklanabilir. Zaten işi ehline vermek dimimizin emridir. Son olarak Sadakat, yani teşkilatına, milletine, halkına, devletine sadık olacak, hainlik etmeyecek.

24 Haziran seçimlerinde inşallah Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan açık farkla ipi göğüsleyecek görünüyor. Ama parlamentodaki durum ve ardından 2019’da yapılacak Belediye seçimlerindeki sonuçlara dikkat etmek gerekir. Parlamentoda ve yerel yönetimlerde maazallah farklı bir sonuç alınırsa sıkıntılar yaşanabilir. Anladığım kadarıyla 24 Haziran seçimlerinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yenemeyeceğini anlayan muhalefet, parlamentoda üstünlük sağlamak için dikkatleri başka yere çekiyor olabilir. Zira şunu çok iyi biliyorum ki; seçmen daha önceki seçimlerde bazı adaylara tepki gösterse de Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı çok sevdiği ve ona oy vermek istediği için oyunu veriyordu. Ancak bu seçimlerde Cumhurbaşkanımıza Başkanlık için zaten direk olarak oy verebilecek. Milletvekilleri için ayrı oy verileceğinden bazı yerlerde farklı sonuçlar çıkar mı? Araştırmak lazım. Dikkatli olmak gerekiyor. Tıpkı, geçen yerel seçimlerde olduğu gibi. İzmirliler Büyükşehirde Sayın Binali Yıldırım’a daha fazla oy verirken, bazı ilçelerde AK Parti ilçe Belediye Başkan adayına daha az oy verdiler. Dolayısıyla 24 Haziran seçimleri hem Başkanlık hem milletvekilliği seçimleri olacağından, her ikisinin de önemli olduğu biliciyle olaya odaklanmak gerekir. Bu seçimlerde seçmen kendisini çok sevdiği için Cumhurbaşkanımıza oy verirken, diğer oylamada yani milletvekilliği tercihinde nasıl olsa ayrı veya farklı bir seçim deyip eğer adayı tasvip etmiyorsa farklı bir tercih yapabilir. Eski seçimlerde böyle düşünse de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan oy kaybetmesin diye yarı gönüllü oy verirken, şimdi ayrı seçim deyip farklı davranabilir. Bu seçimlerde böyle bir durum söz konusu olabilir. O yüzden 24 Haziran seçimlerinde AK Parti milletvekili adayları oldukça önemli olacaklar. İşte bu yüzden İstanbul, İzmir, Bursa, Aydın, Manisa, Edirne gibi illerdeki adaylar ön plana çıkacaklar. Bu illerdeki demografik yapılara göre aday profilleri paralellik sağlaması önemli.

 

Rifat Sait

24.Dönem İzmir milletvekili

BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar