Wagner Afrika ve Suriye'den çekiliyor: Bu hamle Türkiye için fırsat olur mu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Wagner Afrika ve Suriye'den çekiliyor: Bu hamle Türkiye için fırsat olur mu?
Rus yönetimini devirmek üzere yola çıkan ve merkezî ordu ile savaşı göze alan Wagner, Afrika ve Suriye'deki üyelerini geri çağırdı. Bu durum Türkiye'nin de etkin olduğu coğrafyada yeni stratejik kırılmalara yol açacak.

Rusya'da darbe kalkışmasıyla yönetimi değiştirme hamlesine girişen Wagner, Afrika ve Suriye'deki birliklerini geri çekiyor. Yevgeni Prigozhin liderliğindeki paralı asker grubunun yurtdışındaki personelini acil olarak Moskova'ya çağırdığı iddia edildi. Bu durum Afrika'dan Suriye'ye uzanan çizgide çok önemli stratejik kırılmalara yol açabilir. 

Ukraine: Wagner Group Begins Relocating Syrian Fighters from Libya to Russia - Syrians for Truth and Justice

2015 Kasım'ından itibaren Suriye iç savaşına dahil olan ve Şam rejimi lideri Beşşar Esed'i İran'la birlikte ayakta tutan Rus ordusu, bu ülkede zaman zaman Wagner üyelerinden yararlanıyordu. Wagner, Ukrayna işgalinin başlamasıyla birlikte Suriye'de daha çok rejim kontrolündeki bölgelerden paralı asker toplama işiyle uğraştı. 

Prigozhin'in Putin'e darbe girişimiyle birlikte Wagner üyelerinin Suriye'den çıkmaya başladığı, yerlerini ise İranlıların hızla doldurmaya çalıştığı ileri sürülüyor. Bu durum Esed rejiminin elini zayıflatırken Türkiye'ye rejim bölgelerine yönelik operasyonlarda yeni fırsat kapıları açacak. 

Wagner Suriye dışında Afrika kıtası genelinde de etkin durumda. Libya, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Burkina Faso, Gine, Gine Bisau, Angola, Botswana, Zimbabve, Mozambik ve Ruanda ile Madagaskar adasında Wagner askerlerinin bulunduğu biliniyor. 

Libya'da CIA devşirmesi darbeci Halife Hafter güçlerine destek veren Rus milisler, bu ülkede bazı petrol kuyularını da işgal etmişti. Wagner üyeleri aynı zamanda Sudan'da 'Hemeti' lakaplı katliamcı general Dagalo'ya destek veriyor. 

Libya'da birlikte çalıştıkları Cancavid milisleriyle birlikte Sudan'da darbeci Dagalo'ya hizmet eden Wagner, bu ülkede altın madenleri işletiyor. 

100 bin askeri bulunan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin komutanı Dagalo hem iç savaşı hem de personelin giderlerini bu altın madeninden karşılıyor.

Diğer yandan Afrika'da Wagner güçlerinin varlığı bazı ülkelerde Fransa-ABD etkisinin azalmasıyla sonuçlandı. Mali ve Burkina Faso, hem Rus milislerin hem de Türkiye'nin desteğiyle emperyalistleri ülkelerinden kapı dışarı etmeyi başardı. 

Üyelerine aylık 3 bin dolar civarında para ödeyen Wagner'in Afrika'dan tamamen çekildiği takdirde oluşacak boşluğun hızlı bir şekilde doldurulması gerekiyor. Bu durum Türk Silahlı Kuvvetleri ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın etkinlik ağını genişletmesiyle sonuçlanabilir.

Wagner şefi Yevgeni Prigozhin geçtiğimiz yıl Ukrayna işgalinde kullanmak üzere cezaevlerinden hükümlü toplarken böyle görüntülenmişti. Wagner'in cephede 6 ay savaşma karşılığında suçlulara ömür boyu özgürlük vaat ettiği biliniyor. 

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin ile görüştüÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin il...

İmam Hatipli Feyza, LGS’de 500 tam puan aldıSonraki Haber

İmam Hatipli Feyza, LGS’de 500 tam puan...

Yorum Yazın

Metro parası böyle buharlaştı
LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı
İBB'ye yolsuzluk operasyonunda etkin pişmanlıktan yararlanan Burak Korzay'a tahliye
İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması da iptal edildi
İDEF 2025'te “Çelik Kubbe” tanıtım videosu büyük ilgi gördü

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar