Siyasi çözümde PKK/PYD şartı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasi çözümde PKK/PYD şartı
Liderler, ülkenin geleceğinin şekilleneceği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için fikir birliğine vardı. Erdoğan, “Millî güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle (PKK/PYD), aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklemesin” şartı koştu.

Siyasi çözümde PKK/PYD şartı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı tarihî nitelikteki Suriye konulu üçlü zirve dün yapıldı. Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen zirvede liderler, ülkenin geleceğinin şekilleneceği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için fikir birliğine vardı.
Üç lider, toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.



KONGRENİN YERİ DE SOÇİ
İlk sözü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aldı. “Türk ve İranlı liderlerin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi fikrini olumlu karşılamış olmalarını memnuniyetle ifade etmek istiyorum” diyen Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, İran ve Rusya arasındaki zirvede, Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasını istişare ettik. Üç ülke, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. Atılacak adımlar belirlenmiştir. Ülkelerimizin dışişleri, savunma bakanlıkları ve diğer gerekli kurumlarına, Soçi’de yapılacak bu kongrenin tarihinin ve yapısının şekillendirilmesi için talimat verildi.”



YENİ ANAYASA YAPILACAK
Putin’in ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise şunları kaydetti: “Bu zirvede, üç ülkenin (Türkiye, İran ve Rusya) sergilediği ortak çalışma, Astana’da gerginliği azaltma bölgeleri konusunda elde edilen başarıda olduğu gibi, Suriye’deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırladı. Amaç, burada oluşacak Ulusal Diyalog Kongresi’nde, bütün aktif partiler, Suriye’ye karşı ve hatta Suriye taraftarı olanlar bir araya gelerek, ülkenin geleceğini müzakere etmeleri. Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak ve yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Bu, bütün bölge için barış ve istikrar getirebilir. Barış ve istikrar için yeni bir adımın atılmasından dolayı çok mutluyum ve umuyorum ki gelecekte güvenli ve özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım. Suriye’de bunları görmek için umutluyum.”



AFRİN TEMİZLENMELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uzlaşmayı ifade ederken terör örgütlerinin dışlanmasının önemine vurgu yaptı. Erdoğan şunları söyledi:
“Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle ülkemizin millî güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Millî güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir.
Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz. 2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı’nda tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Bugünkü (dünkü) ortak açıklamamız, iş birliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Vardığımız noktanın özellikle Suriye’nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dindirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum. Tabii İdlib sorununun çözülmesi, Afrin’deki olumsuzlukların giderilmesi inanıyorum ki Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli iş birliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vatandaşa e-devlet kolaylığıÖnceki Haber

Vatandaşa e-devlet kolaylığı

Uber'e ceza yağdıSonraki Haber

Uber'e ceza yağdı

Yorum Yazın

Metro parası böyle buharlaştı
LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı
İBB'ye yolsuzluk operasyonunda etkin pişmanlıktan yararlanan Burak Korzay'a tahliye
İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması da iptal edildi
İDEF 2025'te “Çelik Kubbe” tanıtım videosu büyük ilgi gördü

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar