ABD'den Türkiye için yeni F-16 kararı! İki satış koşulu maddesi çıkarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'den Türkiye için yeni F-16 kararı! İki satış koşulu maddesi çıkarıldı
ABD, 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

Birleşik Devletler Senatosu, 2023 yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) savunma bütçesini içeren tasarıya son halini vermek amacıyla toplandı. Tasarıya eklenmek üzere sunulan 900’e yakın eklemeler görüşülmeye devam edilirken Kongre kaynaklarından flaş bir bilgi geldi.

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık - Son Dakika Haberleri

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NİN DE ÇIKARMASI BEKLENİYOR

New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldığı bildirildi. Senato, NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına gönderilecek. Türkiye’nin F-16 alımını koşullara bağlayan benzer bir ekleme NDAA tasarısının Temsilciler Meclisine eklenmişti ancak ortak metinde bu eklemelerin de çıkarılması bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK ÇABALARI ÖNEMLİ ROL OYNADI

Senato'daki bu değişimde, Türkiye'nin Washington'da yürüttüğü diplomatik çabaların etkili olduğu belirtiliyor. Menendez, Pentagon bütçesini içeren 2023 NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna sunulmuş ve Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemenin aynısını tasarının Senato versiyonuna da dahil etmişti.

ABD'den Türkiye'ye yönelik F-16 kararı

"YUNAN KRİTERİ" DE KALKTI

Eklemede Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken bu maddenin muafiyetini ise Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği, bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduğu takdirde başkanın bu maddeyi uygulamaktan muaf olacağı ifade edilmişti.

Öte yandan, Maryland Senatörü van Hollen ise bu koşullara, uçakların YPG/PKK terör örgütüne karşı kullanılmamasını ve Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması koşulunu eklemişti.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Can Ataklı'dan Yunan ve PKK ağzıyla skandal açıklamalar: Sınır ötesi operasyonlar için 'Hepsi palavra' dediÖnceki Haber

Can Ataklı'dan Yunan ve PKK ağzıyla skan...

Gürsel Tekin'den sonra CHP teklif artırdı: HDP'ye birden fazla bakanlık verilebilir!Sonraki Haber

Gürsel Tekin'den sonra CHP teklif artırd...

Yorum Yazın

Bu nasıl bir tezgah! Gündemi sarsacak yeni itiraflar: O ülkeye her uçuşta 10 milyon $...
CHP, yeni Genelkurmay Başkanı'ndan rahatsız oldu: 'Kalemi titremedi' çıkışı
Metro parası böyle buharlaştı
LGS tercih sonuçları açıklandı
Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı
NEXT sosyal nasıl ortaya çıktı? Selçuk Bayraktar tüm detayları anlattı
Hem cahiller hem cüretkar! İslam'ın hükümlerini "skandal fetva" diyerek hedef aldılar
Trump'tan Rusya için nükleer emri! Denizaltılar yola çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Gazzeli kardeşlerimizle şükür namazı kılacağız
Kültür A.Ş.’de dönen dolapları tek tek anlattı: Çantalarla gönderdiğim para yetmedi mi?
İBB'ye yeni operasyon! Üst düzey isimler gözaltına alındı
Son dakika: Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek hakkında karar verildi
ALKA-KAPLAN devrimi! Fransız medyası böyle duyurdu: Türkiye İHA'ların saltanatına son verdi
Jandarmanın kadın paşası: Gülden Mat Şakir tuğgeneralliğe terfi etti
GAZAP, ABD basınında: Türkiye şaşırtmıyor: NATO'nun üstünde bir silah!
Rusya'daki 8.8'lik deprem anının görüntüleri ortaya çıktı
SON DAKİKA! İngiltere, Filistin Devleti'ni tanıyacak
Bahçeli de Next Sosyal'de: MHP Lideri ilk paylaşımı yaptı: Türk milletine hayırlı olsun
İBB'ye yeni operasyon dalgası! Çok sayıda gözaltı
İBB'ye yolsuzluk operasyonunda etkin pişmanlıktan yararlanan Burak Korzay'a tahliye

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar