murat kurum
murat kurum

Yunan hukuk cahili!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yunan hukuk cahili!
Türkiye’ye 2, kendi ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta bulunan Meis Adası üzerinden deniz yetki alanı talep eden Yunanistan’ın hayalleri suya düştü. Oruç Reis’in Akdeniz’e inmesinin ardından kuduran ve Türkiye’ye yönelik küstah tehditlerde bulunan Yunanistan’ın ada parçalarını “ana kara” olarak iddia etmesinin uluslararası hukukta karşılığı bulunmuyor.

Yunan hukuk cahili!

Yüzölçümü 10 km olan Meis adasının 40 bin km’lik çevresini isteyerek ülkemizi Antalya Körfezine hapsetmeye kalkan Yunanistan’a rest çeken Türkiye’nin haklarını ispat eden tam 4 farklı mahkeme kararı bulunuyor.

Uluslararası Adalet Divanı, 1984 tarihli Maine Körfezi Davası’nda bir devletin yakınındaki deniz alanını bir başka devlete vermenin hakkaniyete uymadığını belirtti. İngiltere-Fransa arasında Manş Denizi’ndeki anlaşmazlığın görüldüğü tahkim davasında ise Fransa kıyılarına oldukça yakın konumdaki Birleşik Krallık’a bağlı adalarının kıta sahanlığına sahip olamayacağı, sadece karasuları hakkı kazanabileceği belirtildi.

Fransızlar hak iddia etti

Örnek olarak, Birleşik Krallık’a bağlı, 2011 nüfus sayımına göre 98 bin nüfuslu ve Fransa’nın Normandiya bölgesine sadece 25 kilometre uzaklıktaki Jersey Adası’nın sadece karasularına sahip olabileceği belirtildi. Söz konusu ada İngiltere’ye ise 150 kilometre uzaklıkta. Bu noktada, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi uluslararası hukuka aykırı hareket etmekle suçlayan Fransa’nın geçmişte kendisine yakın İngiltere’ye bağlı adalara karşı hak iddia etmesi ve bunun mahkemeler tarafından tescil edilmesi oldukça manidar.

Romanya ve Ukrayna, Eylül 2004’te, başarısız ikili müzakerelerin ardından deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu.

Romanya-Ukrayna davası

İki ülke arasındaki anlaşmazlığın başlıca sebebi 100 kişilik nüfusu bulunan ve Romanya’ya oldukça yakın konumdaki Yılan (Zmiinyi) Adası’ydı. Uluslararası Adalet Divanı’nın 3 Şubat 2009 tarihli kararında Yılan Adası’nın Ukrayna’nın iddia ettiği gibi kendi başına bir kıta sahanlığı ya da münhasır ekonomik bölge hakkı iddia edemeyeceği belirtildi. Kararla, Yunanistan’a benzer şekilde bir ada üzerinde kıta sahanlığı hayallerine kapılan Ukrayna’nın haksız taleplerde bulunduğu ortaya çıktı.

Sınır ada değil kara parçası

Libya ve Malta arasındaki anlaşmazlık, Uluslararası Adalet Divanı’na taşındı. Deniz yetki alanının belirlenmesinin değerlendirilmeye alındığı davada, Malta’nın ada devleti olması nedeniyle Libya’dan talep ettiğinden daha az deniz yetki alanına sahip olması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Eritre-Yemen anlaşmazlığından çıkan sonuç da Türkiye’nin haklılığını ortaya koyuyor. Buna göre, iki ülke arasındaki deniz sınırının belirlenmesinde adaların ve kaya parçalarının mesafesi değil iki ülkenin karaları arasındaki mesafe dikkate alındı.

Doğu Akdeniz’de hakkı yok

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de hiçbir söz hakkı olmadığını belirterek şunları dile getirdi: “Yunanistan, Akdeniz’in en uzun kıyısına sahip Türkiye’yi denize ayağını bile sokamayacak dereceye getirmeye çalışıyor. Yunanistan, kendisine ait olmayan bölgeleri, münhasır ekonomik bölgesi diye ilan edip, şimdiye kadar hukuksuz bir uygulama yapıyordu. Yunanistan haklıysa uluslararası mahkemelere gidererek, Türkiye’yi bu konuda mahkemelere mahkum ettirebilir. Oldubitti tavrı açıkça haksızlığını ortaya koyuyor. Türkiye, kendi hakkının arkasındadır. Yunanistan, er ya da geç Meis adası açıklarını verecektir. Ancak Türkiye bunun üzerinden Ege adalarında da benzer haklarda bulunurlar korkusunu yaşıyor. Adalet Divanı’nın bu yönde birçok kararı da bulunuyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erdoğan-Merkel görüşmesinin detayları belli olduÖnceki Haber

Erdoğan-Merkel görüşmesinin detayları be...

ABD'li polislerden aşağı kalmadılar! Türk aileye 'George Floyd' şiddetiSonraki Haber

ABD'li polislerden aşağı kalmadılar! Tür...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar