murat kurum
murat kurum

Ünlü stratejistten efsane yorum: Avrupa'yı Abdülhamid kurtaracak! Gaz bulunursa Yunanistan'ı anında satarlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rus doğalgazından mahrum kalan Avrupa bu kışı nasıl atlatacağını kara kara düşünürken Türkiye'nin en modern sondaj gemisi Abdülhamid Han, 9 Ağustos'ta Doğu Akdeniz seferine çıkıyor. Avrupa ülkelerinin gözü-kulağı -bunu dile getirmeseler de- Türkiye'den gelecek 'gaz' haberinde olacak.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Avrupa'da doğalgaz krizi had safhaya ulaştı. Rus doğalgaz akışından büyük oranda mahrum kalan ve bu kışı nasıl atlatacağını düşünen Avrupa ülkeleri bir yandan alternatif enerji kaynaklarına ağırlık verirken aynı zamanda vatandaşlarına gazı tasarruflu kullanmaları, ısınmak için ise odun/kömür sobası satın almaları tavsiyesinde bulunuyor. 

Doğalgaz metreküpsaat fiyatları geçtiğimiz günlerde bir rekor daha kırarak 223 avroya tırmandı. Rus gazının kesilmesinden en çok etkilenecek Almanya ve Fransa, enerji kaynağı tedarik edebileceği ülkelere ziyarette bulunarak nabız yokluyor.

Bu dönemde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kapasitesine sahip oldukları için Katar, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin Avrupa nezdinde önemleri hayli arttı. Ancak bu ülkelerde LNG kapasitesi bugünden yarına ikiye katlanamayacağı için Avrupa'nın Rus gazını ikame edebilmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. 

Recep Tayyip Erdoğan on Twitter: "Yeni nesil teknolojiye sahip 4'üncü sondaj gemimiz Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Fatih Sondaj Gemimiz gibi Abdülhamid Han Sondaj Gemimiz de vereceği müjdeli

TAM VAKTİNDE SEFERE ÇIKIYOR

İşte tam da bu ortamda Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünü dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, 9 Ağustos'ta Doğu Akdeniz seferine çıkıyor. Geminin hangi bölgede sondaj yapacağı şimdilik sır. Fakat daha önce sismik araştırma yapılan, detaylı şekilde analiz edilen ve gaz bulunma ihtimali en yüksek olan alanda kuyu açmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Rus gazından mahrum kalan Avrupa ülkeleri açıkça dile getirmeseler de Doğu Akdeniz'den gelecek habere dikkat kesilmiş durumda. Çünkü Abdülhamid Han'ın sondaj yapacağı herhangi bir noktadan gaz çıkma ihtimali öncelikle Türkiye ve sonrasında Avrupa için 'kurtuluş' demek.

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi Abdülhamid Han'da hazırlıklar sürüyor

TÜRKİYE'DEN ÖNCE AVRUPA'NIN UMUDU 

Ünlü stratejist Abdullah Çiftçi, önceki akşam CNNTürk yayınında bu noktaya dikkat çekti. Başak Şengül'ün sunduğu Akıl Çemberi programına katılan Çiftçi, "Abdülhamid Han, Türkiye'den önce Avrupa'nın umudu şu an. Avrupa'da büyük bir enerji krizi var" dedi. Çiftçi enerji konusunda mevcut duruma ilişkin şu yorumda bulundu:

"Avrupa Birliği'nde yüzde 15 oranında enerji kısıtlaması kararı alındı. Berlin'de binalar artık ışıklandırılmıyor. Fransa ve Almanya'nın birçok şehrinde sokaklarda artık elektrik aydınlatması yok. Almanya Dışişleri Bakanı, 'Biz bu kış eğer Rusya'dan gaz almazsak halk hareketleriyle uğraşmaktan Ukrayna'ya gerekli desteği veremeyiz' demişti. Eğer Abdülhamid Han petrol-doğalgaz keşfederse Avrupa Yunanistan'ı 5 dakikada satar."

"Çok panik haldeler. Gaz/petrol bulunduğunda Türkiye enerji problemini çözecek ve cari açığını halledecek. Batı bu durumun farkında. Bunu Yunanistan da biliyor. Bu şartlarda Türkiye'yi engellerse engeller; eğer Türkiye enerji problemini çözmüş, Türk Devletleri Teşkilatı'nı da Avrupa Birliği'ne benzer şekilde güçlü bir hale getirirse, bir entegrasyon yapma yoluna giderse sonuçta Avrupa'daki büyük yatırımcılar, arka plandaki karar vericiler tabii ki kazanacakları ata oynar."

Yunanistan'da Abdülhamit Han korkusu, savaş uçaklarında lazer silahı dönemi ve 5. Suriye harekatının önemi Akıl Çemberi'nde değerlendirildi - Akıl Çemberi - CNNTürk TV

ABD YUNANİSTAN'LA BİR TEZGAH KURABİLİR

Abdullah Çiftçi

"Burada bulunacak gaz elbette Avrupa'ya ulaşacak. Avrupa Türkiye'nin doğalgaz bulmasını açıktan dile getirmez ama bunu ister. Abdülhamid Han gemisi olmasa dahi umutlar Türkiye'de. Gaz ister Hazar'dan ister Katar'dan ister Kuzey Irak'tan gelsin, ister Azerbaycan'dan gelsin, tüm yollar Türkiye'den geçiyor. Bu nedenle ne diyor Alman Dışişleri Bakanı; 'Türkiye vazgeçilmez bir ortağımız' diyor."

"Doğu Akdeniz'de doğalgaz bulunduğunda bunun hemen çıkarılması için Türkiye Avrupa'dan belli şirketlerle işbirliğine gidecektir. Burada bir enerji kaynağı bulunması Avrupa için hayati önemde. Onlar hemen bugün-yarın diye bakmıyor. Orta ve uzun vadede enerji güvenliklerini garanti altına almak istiyorlar. Ancak ABD ve dolayısıyla Yunanistan, Türkiye'nin doğalgaz bulup çok güçlü bir konuma erişmesini istemez. Bu geminin (Abdülhamid'in) başına bir şey getirmek için Yunanlılar üzerinden bir tezgah tertipleyebilirler. Böyle tezgahlar Amerikalıların geçmişten beri başvurdukları bir yöntemdir."

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar'dan Fenerbahçe'ye teşekkürÖnceki Haber

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar'dan Fen...

Togg hakkında flaş açıklama! İşte Avrupa yollarına çıkacağı tarihSonraki Haber

Togg hakkında flaş açıklama! İşte Avrupa...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar