SMA’lı çocuklar için 2 milyar lira harcandı! Başkan Erdoğan: Sonuna kadar sahip çıkarız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SMA’lı çocuklar için 2 milyar lira harcandı! Başkan Erdoğan: Sonuna kadar sahip çıkarız
SMA'lı çocuklar üzerinden yapılan kara propagandanın aksine, hastalığın 632 bin liralık ilacını devlet karşılıyor. Bugüne kadar bin 100 çocuk için 2 milyar TL harcandı. İlaç şirketlerinin arkasında olduğu kirli kampanyaya konu olan ilaç ise klinik aşamada. Uzmanlar, aileleri uyardı: Hastalar kobay olarak kullanılıyor ve paraları alınıyor. Başkan Erdoğan, SMA'lı çocukları ihmal etmenin mümkün olmadığını belirterek "Onlar bizim çocuklarımız. Sonuna kadar sahip çıkarız" dedi.

Devlet, umut tacirlerinin kara propagandası ve buna alet olan bazı ünlülerin yardım kampanyası düzenleyerek kandırma çabalarının aksine SMA hastalarına sahip çıkıyor.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında önceki gün toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında SMA hastalarına ilişkin sosyal medyada yürütülen kara propaganda ele alındı. Toplantıda Sağlık Bakanlığı'nın verileri aktarıldı. SMA hastaları için bugüne kadar 2 milyar TL'nin üzerinde harcama yapıldığı ifade edildi. AK Parti kurmayları, "ABD'de kesin çözüm olan bir tedavi yöntemi olsa biz evlatlarımız için bunu uygularız. Evlatlarımız için ciğerimiz yanıyor. Aşıda Faz-1 aşamasında bir çalışmayı nasıl uygulamıyorsanız, SMA hastalarıyla ilgili gen tedavisinde ABD'deki çalışmalar da klinik aşamasında. Kesin çözüm yok. Hastaları hem kobay olarak kullanıyorlar hem de paralarını alıyorlar. Bunu biz Meclis'te de Araştırma Komisyonu kurarak araştırdık ve çözüm önerileri de sunduk. Oradaki raporda da bu gen tedavisinin henüz kesin sonuç olmadığı yer alıyor" uyarısında bulundu.

 

ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKALIM
"Tedavi bilimsel kurullar tarafından onaylanırsa SMA'lı çocuklarımıza bu tedaviye erişme konusunda her türlü imkân sağlanacak" 
diyen Başkan Erdoğan, kurmaylarına bugüne kadar yapılanları vatandaşlara iyi anlatmaları talimatı verdi. SMA hastalarını ihmal etmelerinin mümkün olmadığını belirten Erdoğan'ın "Onlar bizim çocuklarımız. Biz onlara sonuna kadar sahip çıkarız" dediği belirtildi.

GENETİK TARAMA
Toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya daha önce TBMM'de kurulan SMA hastaları ile ilgili Araştırma Komisyonu'nun çalışmasına atıfta bulunarak, evlenmeden önce genetik tarama yapılması önerisine dikkat çekti.

BİN 100 SMA'LI ÇOCUĞUN İLACINI DEVLET KARŞILADI
Bebeklerde tedavi edilmediğinde ölüme neden olan kas kaybı hastalığı SMA Tip 2, Tip 3 ilaçlarına erişimde yaşanan sorun bir süre önce çözüldü. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenleme ile 250'si 2 yaşından küçük bin 100 SMA hastası çocuk için dozu 632 bin lirayı geçen Spinraza ilacını devlet karşılıyor. Gen tedavisinde kullanılan Zolgensma isimli ilacın ise bilimsel çalışmaları ve klinik araştırma sonuçları yeterli bulunmadığı için TUS listeside yer almadığından bedeli ödenmiyor. Bu ilacı üreten uluslararası firmalar, Türkiye'de pazarlama konusunda SMA hastası çocukların ailelerini kandırmak için her yola başvuruyor. Yardım kampanyaları adı altında ünlü isimleri kullanarak ailelerin ikna edilmesi yoluna başvuruyor. Aileler "Evladım sağlığına kavuşur" ümidiyle kampanyaya destek veriyor.


Sağlık Bakanlığı geçen ay düzenlediği çalıştayda SMA hastalığında güncel tedavileri masaya yatırdı. Son iki ayda 5 kez toplanarak ilaçlarla ilgili verileri inceleyen SMA Bilim Kurulu, gen tedavisinin etkinliğine dair kanıtların henüz yeterli düzeyde olmadığını tespit etti.

DEVLETİMİZ DAİMA TÜM VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, yaptıkları açıklamada, "İlaçların yanı sıra bu kapsamdaki her türlü tetkik ve tedaviye erişim de ücretsiz olarak sağlanıyor. Tüm hastalıklar için çıkan yeni ilaç, tetkik ve tedavi yöntemlerinin etkinliği ve yerindeliği, ilgili komisyonlarca takip edilmeye ve gözlemlenmeye devam ediyor. Devletimiz daima tüm vatandaşlarımızın yanında" ifadelerini kullandı.

Kaynak:takvim gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'de son dakika şoku! PKK'lı görüntüleri ortaya çıktıÖnceki Haber

CHP'de son dakika şoku! PKK'lı görüntüle...

Larin coştu, Beşiktaş liderliğini sürdürdüSonraki Haber

Larin coştu, Beşiktaş liderliğini sürdür...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar