Mehmetçiğin en büyük ihtiyacı din subayı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mehmetçiğin en büyük ihtiyacı din subayı
Beka mücadelesi veren Türkiye’nin askeri varlığı her alanda hissedilirken, Mehmetçiğin maneviyatını sağlamlaştırmak için Din İşleri Subaylığı kadrosunun yeniden ihdas edilmesi bekleniyor. Askerlerimizin bayramlardaki ibadet görüntülerinin kurumsal kimliğe dönüşmesini vurgulayan askeri uzmanlar, “Mehmetçiğin maneviyatını tabur imamı pekiştirir” diyor.

Mehmetçiğin en büyük ihtiyacı din subayı

Ordu personelinin manevi gücünü sağlayan Din İşleri Subaylığı, yerli ve modern askeri teçhizatlarla gücüne güç katan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en ciddi eksiği olarak gösteriliyor. Türkiye’de dağ-tepe demeden güvenliğimizi tesis eden, hudut ötesinde birçok ülkede huzur ve sükunet için konuşlanmış bulunan ‘Peygamber Ocağı’ TSK’nın bünyesinde, Mehmetçiğin maneviyatını pekiştirecek Din İşleri Subaylığı’nın oluşturulması bekleniyor. Çanakkale ve İstiklal Savaşı gibi zaferlerde önemli rol oynayan, Cumhuriyet döneminde de bir dönem faaliyete alınan ancak 1967’de 27 Mayıs cuntacıları tarafından lağvedilen Din Subaylığı biriminin zaruri olduğu vurgulanıyor.

Ordunun en kritik birimi

Türkiye’nin son Din İşleri Subaylarından emekli Öğretmen Binbaşı Arif Çelenk, “Din Subayı bir taraftan ordu içerisindeki aktif muharip güçlerin motive olmasını sağlayıp bir taraftan da dua ordusunun gücünü onların arkasına çekerek başarıya imza atan aktörlerdir” dedi. Din Subaylığının tarihsel serüvenini anlatan Çelenk, şunları dile getirdi: “Osmanlı döneminde yeniçerilerle başlayıp, Asakir-i Mansure-i Muhammediye ile devam eden ve her seferinde aynı şekilde bölük ve tabur seviyesine kadar mutlaka bir mescidin açılması, o mescidi idare edecek bir din işleri subayının görevlendirilmesiyle tahsis edilmiş kadrolardır. Şehadet, inanmış insanın Allah rızasını yeryüzünde hakim kılmak amacıyla mücadele eden askerin alacağı son ve en yüksek rütbedir. O makamın önemini askere anlatacak kişi ise ordunun içerisinde daima var olan Din İşleri Subayıdır.

Fransa’nın laik olmayan kurumu

Dünyadan örnekler veren Arif Çelenk, şöyle devam etti: “Bugün laikliğin merkezi olan Fransa bile her kurumda din ile devlet işlerini birbirinden ayırırken sadece ordusunda laikliği uygulamamıştır. Fransa’da her bin askere bir Din Subayı tahsis etmiştir. Müslüman asker için dahi Fransa’da 50’ye yakın İslami Din İşleri Subayı vardır. Türkiye’de de iç ve dış bölgelerde Din İşleri Subaylığı’nın bütün birimlerinin uygulamaya konulmasının zamanı gelmiştir.

Darbelerle kaldırıldı

Emekli Kıdemli Hava Albay Mustafa Hacımustafaoğulları da, “Ordumuzda Din Subaylığı birimi daha önce olduğu gibi yeniden oluşturulmalıdır” dedi. Türkiye’nin yüzde 99’unun Müslüman olduğunu hatırlatan Hacımustafaoğulları, şunları kaydetti: “Geçmiş dönemlerde maalesef TSK içerisindeki mevcut mescid ve camiler yıkılmış, namaz kılmak bile yasaklanmıştı. 27 Mayıs döneminde kaldırılan Din Subaylığı, 12 Mart darbesiyle silinmiş, 28 Şubat zamanında tamamen bitirilmişti. Özellikle harekat bölgelerinde en elzem. Libya’da, Somal’de, Suriye’de ve birçok bölgede vazife icra eden askerlerimizin ibadetleri ve manevi donanımları için ordu içerisinde ordu mensubu din adamlarının görevlendirilmesi gerekiyor. Ordumuz nasıl ki maddi anlamda güçlendiriliyorsa, manevi anlamda da kuvvetlenmelidir.

Gelişmiş ordularda da var

Hacımustafaoğulları, şöyle devam etti: “Bugün gelişmiş orduların yapısında bile dini vecibelerin yerine getirilmesi ve askerlerin manevi ihtiyaçların karşılanması ile moral-motivasyonlarını desteklemesi amacıyla din adamı görevlendiriliyor. Yüksek rütbeli yarbay, albay seviyesinde din adamları dahi Batılı devletlerin ordularında aktif vazife icra ediyor. Türkiye’nin de manevi donanım sağlayan Din İşleri Subaylığı’nın bir an evvel tesis edilmesini bekliyoruz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fransız Le Monde gazetesi: Erdoğan Sevr'den intikamını alıyorÖnceki Haber

Fransız Le Monde gazetesi: Erdoğan Sevr'...

CHP'li İBB park alanlarını satışa çıkardıSonraki Haber

CHP'li İBB park alanlarını satışa çıkard...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar