Litresi 10 milyon dolar! Türkiye ekonomisi için büyük şans

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Litresi 10 milyon dolar! Türkiye ekonomisi için büyük şans
İlaç sanayisinde kullanılan, litresi yaklaşık 10 milyon dolarla dünyanın en pahalı sıvılarından olan akrep zehrinin, Türkiye'nin ihracatına 'çok yüksek katma değeriyle' katkı sunması bekleniyor .

İlaç sanayisinde kullanılan ve litresi yaklaşık 10 milyon dolarla dünyanın en pahalı sıvılarından olan akrep zehri, Türkiye'nin ihracatına "çok yüksek katma değeriyle" katkı sağlayacak.

 

Girişimcileri destekleyen 40 melek yatırımcının Eskişehir'de kurduğu Albila şirketi, akreplerin zehrini topluyor, bilimsel araştırmalar yaparak seruma dönüştürüyor.

 

Akrep zehrinin, Türkiye'nin ihracatına "çok yüksek katma değeriyle" katkı sunması beklenirken, ünlü İngiliz yayını Financial Times da Albila'nın heyecan uyandıran faydalı iş fikri ve hikayesini sayfalarına taşıdı. 

 

"Akrep ve yılan zehirleri ilaç endüstrisi için oldukça kıymetli"

Albila Genel Müdürü Sedef Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de iş birlikleriyle girişimlere destek vererek projelerin hayata geçirilmesinde ilk ve öncü örneği olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

 

Korkmaz, akrep zehrinin ilaç sektörüyle ilgili ticari bir işe dönüşmesi fikrinin, Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı üyelerinden Emine Sabancı Kamışlı’ya ait olduğunu bildirdi.

 

Akrep zehrinin, akrep sokmalarına karşı antiserum üretiminde kullanıldığını anlatan Korkmaz, "Bunun yanı sıra hayvan zehirleri tıp araştırmalarında yoğunlukla Ar-Ge amaçlı kullanılmaktadır. Akrep ve yılan zehirleri ilaç endüstrisi için oldukça kıymetli maddelerdir. Pazarın büyüklüğünü ifade edebilmek oldukça güç." diye konuştu.

 

Albila olarak bakıldığında, ticarileşme sürecinde hızlı ve disiplinli ilerlemelerinde yatırımcılarının köklü tecrübeleri ve yurt dışı ilişkilerinin etkili olduğunu vurgulayan Korkmaz, şunları kaydetti:

 

"Halihazırda iş dünyasının değerli 40 yatırımcısı ve KOSGEB destekleri ile toplam yatırımımız bugün itibarıyla 20 milyon TL olmuştur. Uzun vadeli hedeflerimiz nedeniyle yatırımlarımız devam ediyor. Örneğin, bu aşamada serum testlerimizin optimizasyonu için kullandığımız atlar edindik. Buna benzer çeşitli süreçleri yürütüyoruz ama elbette tamamını açıklamamız şimdilik doğru olmaz." 

 

"Financial Times'ta yer almak hepimizi gururlandırdı"

Sedef Korkmaz, Financial Times'ta yer alan haberin, Albila ve Şirketortağım aileleri için son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, "Financial Times'ta yer alabilmek hepimizi gururlandırdı. Londra'daki finans çevrelerinden aldığımız yorumlar Türkiye'miz adına bizi daha da gururlandırdı. Türkiye hakkında çıkan son derece pozitif bir makale olarak değerlendirilmiş." dedi. 

 

İLK SATIŞ YILIN SONUNDA

 

Albila Genel Müdürü Korkmaz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile sanayi-üniversite iş birliğini hayata geçirmeyi başardıkları için bu kenti tercih ettiklerini belirterek, hazırlıkların tamamlanmasıyla hem Türkiye hem de hedef yurt dışı pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

 

Korkmaz, "Ürünümüzün süreçleri tamamlamasıyla birlikte 2019 sonuna doğru satışlarımız planlanmaktadır." dedi.

 

Kuruluş aşamasında İsviçre'den tecrübeli bir laboratuvarla iş birliği yaptıklarını aktaran Korkmaz, Meksika ve Arjantin'den akrep zehri serumu konusunda çalışmalar yapan üniversitelerle de Ar-Ge ve üretim süreçlerine ilişkin iş birlikleri tesis ettiklerini anlattı. 

 

"PROJELERMİMİZİ HIZLANDIRMAYI ARZULUYORUZ"

 

Sedef Korkmaz, KOSGEB'den "Ar-Ge" ve "Stratejik Ürün" başlıklarında 2 destek aldıklarını, Ticaret Bakanlığı teşviklerinden de yararlandıklarını bildirdi.

 

Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla ilişkilerinin doğal sürecinde ilerlediğini ifade eden Korkmaz, "Akrep antiserumu, yılan antiserumu ve kuduz antitoksini ürünlerimizle Sağlık Bakanı'mız sayın Fahrettin Koca'nın da hassasiyetle üzerinde durduğu 'Yerelleştirme, Millileştirme ve Yerlileştirme' projesinin hayata geçmesini takiben sanayi-üniversite iş birliğimize kamunun da dahil olmasıyla Türkiye'de örnek bir iş birliği ile projelerimizi hızlandırmayı arzuluyoruz." diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başakşehir Akhisarspor'u da yendiÖnceki Haber

Başakşehir Akhisarspor'u da yendi

Beşiktaş Kagawa ile çok farklı! .Sonraki Haber

Beşiktaş Kagawa ile çok farklı! .

Yorum Yazın

MSB acı haber duyurdu: Irak'ta şehit sayısı 8'e yükseldi!
Özgür hakkında soruşturma açıldı
Kuzey Irak'ta metan gazından zehirlenen 5 askerimiz şehit oldu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek TUTUKLANDI !
Rüşvetin adı Tayland Çikolatası! CHP'li belediyenin 'baklava kutusundaki rüşvet' çarkında yeni detaylar...
Ahtapotun kolları Akdeniz'de! CHP'li belediyelere yeni dalga yolsuzluk operasyonu: İşte gözaltına alınan isimlerin oluşturduğu o rüşvet çarkı...
Adıyaman, Antalya ve Adana belediye başkanları gözaltına alındı
Son Dakika: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı
CHP'yi karıştıracak mektup: Eski belediye başkanı cezaevinden yazdı!
İzmir'de yolsuzluk operasyonu: Tunç Soyer dahil 41 kişi tutuklandı
Belediye binasında rüşvet alırken kayda alındı! CHP'ye baklava operasyonu
Peygamber Efendimize hakaret eden Leman dergisi önünde protesto
Leman şerefsizi Doğan Pehlevan'ın sicili kabarık! Kirli geçmişi ortaya çıktı!
Adalet Bakanı Tunç duyurdu: Leman dergisi hakkında soruşturma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var
TSK'nın en büyük gücü: Türk Kara Kuvvetlerinin 2234. kuruluş yıl dönümü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar