Kosova ile Sırbistan savaşın eşiğinde! İşte adım adım tırmanan gerilim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilimde son dakika gelişmeleri birbirini kovalıyor. Kosova Hükümetinin yeni kimlik ve plaka uygulamasını tüm etnik gruplara zorunlu kılması Sırpları ayağa kaldırdı. Bazı bölgelerde yollar kapatıldı. Bu sırada Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Kosova ordusu gece yarısı Sırbistan'ın kuzeyine saldırmayı planlıyor" iddiasını seslendirince sınır bölgelerinde sirenler çaldı. Ordular teyakkuza geçerken Türkiye, AB ve NATO'dan arka arakaya sağduyu açıklamaları geldi. Rusya ise durumu kışkırttığı gerekçesiyle AB ve ABD'ye çattı. İşte Balkanlardaki son gerilimde adım adım yaşananlar...

Yıllardır Kosova ile Sırbistan arasında sürgelen yıllardır tavan yaptı. Yerel kaynaklar, Sırbistan'ın Kosova'ya girdiğini iddia ederken sınır bölgelerinde sirenlerin çalması iki ülkeyi teyazkuza geçirdi. 
Sırbistan Savunma Bakanlığı ise, Sırp ordusunun Kosova topraklarına girmediğini açıkladı. Kosova ordusuna ait hafif zırhlı araçların ise Sırbistan sınırına ilerlediği ifade edildi. Kosova Polisi, iki ülke sınırındaki Bërnjak ve Jarinje noktalarının yolcuların geçişine kapatıldığını duyurdu.

Son dakika: Kosova-Sırbistan sınırında hareketlilik: Hava saldırısı sirenleri çalıyor!

KOSOVA DOĞRULADI: SINIR KAPILARI KAPATILDI

Kosova Polisi Müdür Yardımcısı Besim Hoti, yaptığı açıklamada, Kosovalı Sırpların araçlarla sınır geçişlerini kapattığını doğrulayarak, polis güçlerinin de Brnjak ve Jarinje sınır kapılarını kapattığını ifade etti. Bu arada, Kosova polisi ayrıca, bazı yerlerde silah sesleri duyulduğunu belirterek, bunlardan bazılarının polis güçlerine yönelik olduğunu ancak kimsenin yaralanmadığını bildirdi.
Ülke basını ise Arnavut kökenli vatandaşlara saldırıda bulunulduğu ve bu saldırılarda araçlarda hasar oluştuğu bilgisini paylaştı.

KRİZİ 'PLAKA' UYGULAMASI BAŞLATTI

Aslında gerilimin fitilini Kosova hükümetinin, kimlik kartları ve araç plakaları için pazartesi yani bugün itibariyle yeni yasanın yürürlüğe gireceğini belirtti. Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğun getirileceğinin açıklanması üzerine Kosova'daki Sırplar bazı şehir yollarını kapattı.

VUCİC'İN SÖZLERİ KAOS BAŞLATTI

Bu gelişmelerin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, halka sesleniş konuşmasında, bir 'savaş' söylentisini gündeme getiren Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, "Kosova ordusu gece yarısı Sırbistan'ın kuzeyine saldırmayı planlıyor" diye konuştu. Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." ifadesini kullandı.
Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti.

"BİZİ KOLAYCA YENEMEZSİNİZ"

Sırbistan'ın hiçbir zaman bugünkünden daha karmaşık ve zor bir durumda olmadığını vurgulayan Vucic, Priştine yönetiminin ise kendisini sürekli mağdur olarak göstermeye çalıştığını söyledi. Vucic, Kosova'daki Arnavutların, Başbakan Albin Kurti yüzünden problem yaşadıklarını ve Batı'nın Kosova'da oluşabilecek hiçbir çatışmayı istemeyeceğini dile getirdi.
Ülkesinin çatışmalara neden olan ve çatışma isteyen taraf olmadığının altını çizen Vucic, "Sırbistan, (Slobodan) Miloşeviç ve (Boris) Tadiç zamanında olduğu gibi kolayca yenebileceğiniz bir ülke değil." dedi.

TÜRKİYE DEVREYE GİRDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz ile ayrı ayrı birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, iki mevkidayına sağduyu çağrısı yaptı.

NATO BARIŞ GÜCÜ'NDEN HAZIRIZ MESAJI

NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale hazır olduğunu duyurdu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan-Kosova sınırındaki gerginliğe son verilmesi çağrısında bulundu.

PLAKA VE KİMLİK UYGULAMASI ERTELENDİ

Gerilimin en üst seviyeye geldiği anda Kosova hükümetinden tansiyonu bir nebze de olsa düşürecek bir adaım geldi. Yetkililer plaka ve Sırp kimlikleri kararının bir ay ertelendiğini duyurdu.

RUSYA'DAN AB VE ABD'YE SERT SÖZLER

Kosova - Sırbistan gerilimine ilişkin Rusya'dan da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, "Kosova ile arkasındaki ABD ve AB, provokasyonları durdurmalı. Sırpların haklarına saygı duyulmalı." diye konuştu. Zaharova, Kosova'daki yetkililerin, ülkede yaşayan Sırpları, yapılan yeni düzenlemeyle Kosova'dan sınır dışı etmeye çalıştığını öne sürdü.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Togg hakkında flaş açıklama! İşte Avrupa yollarına çıkacağı tarihÖnceki Haber

Togg hakkında flaş açıklama! İşte Avrupa...

Kosova Hükümeti, Sırbistan ile gerginliğe neden olan kararı ertelediSonraki Haber

Kosova Hükümeti, Sırbistan ile gerginliğ...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar