murat kurum
murat kurum

İşte saat saat yeni koronavirüs yasakları! Yarın 20.00'den sonra başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşte saat saat yeni koronavirüs yasakları! Yarın 20.00'den sonra başlıyor
Koronavirüs salgınında vaka artış hızının artması üzerine Başkan Erdoğan'ın duyurduğu yeni yasaklarla ilgili detaylar netleşti. İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere gönderilen genelgede kısıtlamalara ilişkin tüm ayrıntılara yer verildi. İşte yarın saat 20.00'den itibaren başlayacak koronavirüs yasakları...

Koronavirüste artan vakalara karşı Başkan Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu yeni yasaklarla ilgili detaylar netleşti. İçişleri Bakanlığı tüm valiliklere genelge gönderdi. İşte 65 yaş üstünden 20 yaş altına, lokantalardan sinemalara, hafta sonundan özel araçla seyahate kadar yarın saat 20.00'den itibaren geçerli olacak tedbirler...

 

RESTORANLARDA PAKET SERVİS
Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri 10.00- 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya "gel-al" hizmeti verecek.

Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis yapabilecek.

 

MOLA YERLERİNDEKİ RESTORANLAR
Yerleşim sahasında bulunmamak kaydıyla şehirlerarası karayolları kenarında bulunan ve şehirlerarası toplu ulaşım veya lojistik amaçlı araçlara hizmet veren dinleme tesislerindeki yeme içme yerleri hizmet vermeye devam edecek.

Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu.

Ayrıca daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulama devam edecek.

AVM, MARKET VE BERBERLER
Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında hizmet sunacak.

 

65 YAŞ ÜSTÜ - 20 YAŞ ALTI
Tüm illerde 65 yaş ve üstü gün içinde 10.00-13.00 saatleri arasında, 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı ise gün içinde 13.00-16.00 saatleri arasında 3'er saat sokağa çıkabilecek.

Çalışan ve çalıştığına dair çalışma belgesi, SGK kaydı gibi belgeleri ibraz eden 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler yasak dışında tutuldu.

 

NİKÂH, DÜĞÜN, SİGARA, TAZİYE
Daha önce getirilen sokakta sigara içme yasağı alanları genişletilecek.

Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikâh merasimi şeklinde en fazla bir saatliğine yapılacak.

Toplu taziyelere izin verilmeyecek.

 

HAFTA SONU
Hafta sonları sabah saat 10.00 ile akşam 20.00 arası sokağa çıkmak serbest. Saat 20.00'den ertesi sabah 10.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaf tutulacak. Bu doğrultuda ilk uygulama olarak 21 Kasım Cumartesi günü saat 20.00'den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00'a kadar, 22 Kasım Pazar günü saat 20.00'den 23 Kasım Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması olacak.

 

YASAK SAATLERDE ÖZEL ARAÇLARLA YOLA ÇIKILMAYACAK
Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saatlerde özel araçlarla şehir içi ya da şehirlerarası seyahate çıkmak yasaklandı. Ancak "e-Başvuru" ve "Alo 199" sistemleri üzerinden ya da valilik-kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla "Seyahat İzin Kurulları"ndan izin almak kaydıyla özel araçlarla seyahat edilebilecek.

 



KİMLERE İZİN VAR?
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup eve dönenler, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu-kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp yaşadıkları yere dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren belge, bilgi ile ibraz edenler), askerlik hizmetini tamamlayarak eve dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilenler yasak kapsamına girmiyor.

 

NERELERİ HEP AÇIK?
İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten işyerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri, AFAD birimleri, afetle ilgili çalışma yürüten kurum-kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT gibi).

Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri gibi), yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat-ithalat-transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar.

Oteller ve konaklama yerleri, sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım gibi faaliyetleri yürüten işletme-firmalar hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, üretim ve imalat tesisleri.

Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları.

Belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi, sebze, meyve toptancı halleri.

KİMLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA DAHİL DEĞİL?
Açık olacak işyeri, işletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalışanlar, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar ile acil çağrı merkezleri, Vefa Sosyal Destek birimleri, Kızılay, AFAD'da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler.

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri, cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar.

Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri gibi sosyal koruma-bakım merkezleri çalışanları, üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, zorunlu sağlık randevusu olanlar.

Yurt, pansiyon, şantiye gibi toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.

Hayvan besleme grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

 

BOŞANMIŞ ANNE-BABALAR ÇOCUKLARINI GÖREBİLECEK
Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla), seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler, şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi gibi) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ibraz ederek belgeleyenler, şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi gibi) sürücü ve görevlileri de sokağa çıkma yasağı dışında tutuldu.

Kaynak:takvim gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ahmet Hakan Ali Babacan’ı bombaladı! ‘Eğer bunları deseydi…’Önceki Haber

Ahmet Hakan Ali Babacan’ı bombaladı! ‘Eğ...

UEFA Uluslar B Ligi'nde A Milli Futbol Takımı Macaristan'a 2-0 yenildiSonraki Haber

UEFA Uluslar B Ligi'nde A Milli Futbol T...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar