İran çıkışı böyle yorumlandı: Erdoğan meydan okudu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İran çıkışı böyle yorumlandı: Erdoğan meydan okudu
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD temaslarının son gününde, programını takip eden gazetecilere yaptığı açıklamalarda 'Gerek petrol gerekse doğalgaz noktasında İran ile olan ilişkimizi sıfırlamamız mümkün değil. Biz oradan yine doğalgazımızı alacağız.' sözleri dünya basınında geniş yankı buldu. Başkan Erdoğan'ın sözleri 'Erdoğan medan okudu' şeklinde duyuruldu.

İlgili resim

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD temaslarının son gününde, programını takip eden gazetecilere dünya ve Türkiye gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan gazetecilerin, ''İran ile yaptırımlar devam ederken ticaret konusunda hangi noktadayız?'' sorusunu şöyle cevapladı: "Bir defa şunu çok açık net söyleyeyim; yerli, milli para konusunda biz bu teklifimizi son Ankara Zirvesi'nde de yine İran tarafına söyledik. Yani bu konuda kararlılık hiçbir zaman bir kenara itilmemeli. Buna devam etmeliyiz. Merkez Bankası Başkanlarımız da bir araya geldiler, bu görüşmeyi yaptılar. Bunda devam edeceğiz. Bunun yanında bizim tabii şu anda gerek petrol gerekse doğal gaz noktasında İran ile olan ilişkimizi sıfırlamamız mümkün değil. Biz oradan yine doğal gazımızı alacağız. Ama petrolde bir sıkıntımız var. Petrolü daha ziyade özel sektör alıyordu. Ne yazık ki petrolü şu anda almıyor çünkü ABD'nin tehditlerinden çekiniyor. Ama biz bu konuda özellikle diğer birçok konuda İran'la ilişkimizi devam ettireceğiz. Şu anda ticaret hacmimiz 7,5 milyar dolar civarına düşmüş vaziyette. Biz 30 milyar dolar gibi bir hedef belirlemiştik. Bunun çok çok altındayız. Fakat biz İran ile bu stratejik ürün noktasında devam eden birlikteliğimizi koparmak istemiyoruz. Bu şekilde devam etmekte kararlıyız."

Başkan Erdoğan'ın bu sözleri dünya basınında geniş yankı buldu. İşte o haberlerden bazıları.

 

''ERDOĞAN MEYDAN OKUDU''
Rusya'nın uluslararası yayın kuruluşu RT (Russia Today), Erdoğan'ın açıklamasını, "Meydan okuyan Erdoğan, Türkiye'nin yaptırımlara rağmen İran'dan petrol ve gaz olmaya devam edeceğini söyledi" başlığıyla verdi.

İsrail gazetesi The Jerusalem Post ise haberi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin yaptırım tehdidine rağmen Türkiye'nin İran'dan petrol ve doğal gaz almayı durdurmasının imkansız olduğunu söyledi" ifadeleriyle geçti.

İran devlet televizyonu PressTV'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını, "Erdoğan, Türkiye'nin ABD tehditlerine rağmen İran'la ticarete devam edeceğini söyledi" şeklinde duyurdu.

Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters da, Erdoğan'ın açıklamasını abonelerine, "Erdoğan, Türkiye'nin İran'la petrol ve doğal gaz ticaretine devam edeceğini söyledi" başlığıyla servis etti.

ABD Mayıs ayında İran'la nükleer programını kısıtlayan uluslararası anlaşmadan çekilmesinin ardından İran petrol endüstrisini yaptırımlarla hedef almıştı. İran bu tarihten sonra diğer imzacıların anlaşmanın kendi üzerilerine düşen payını uygulamakta yetersiz kaldıklarını belirterek anlaşmayla belirlenen bazı sınırları delmişti. İran anlaşmaya taraf ülkelerin yaptırımların etkisini azaltacak bir yol bulmalarını istiyor.

Suudi Arabistan'da petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan İran'ın sorumlu tutulması da taraflar arasında gerilimi arttırıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gittiğimiz Her Yere 10.000’lerce Kardeşimizin Gelmesi Bir Raslantı OlamazÖnceki Haber

Gittiğimiz Her Yere 10.000’lerce Kardeşi...

Şamil Tayyar: Darbe riski artıyor!Sonraki Haber

Şamil Tayyar: Darbe riski artıyor!

Yorum Yazın

Özgür hakkında soruşturma açıldı
Kuzey Irak'ta metan gazından zehirlenen 5 askerimiz şehit oldu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek TUTUKLANDI !
Rüşvetin adı Tayland Çikolatası! CHP'li belediyenin 'baklava kutusundaki rüşvet' çarkında yeni detaylar...
Ahtapotun kolları Akdeniz'de! CHP'li belediyelere yeni dalga yolsuzluk operasyonu: İşte gözaltına alınan isimlerin oluşturduğu o rüşvet çarkı...
Adıyaman, Antalya ve Adana belediye başkanları gözaltına alındı
Son Dakika: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı
CHP'yi karıştıracak mektup: Eski belediye başkanı cezaevinden yazdı!
İzmir'de yolsuzluk operasyonu: Tunç Soyer dahil 41 kişi tutuklandı
Belediye binasında rüşvet alırken kayda alındı! CHP'ye baklava operasyonu
Peygamber Efendimize hakaret eden Leman dergisi önünde protesto
Leman şerefsizi Doğan Pehlevan'ın sicili kabarık! Kirli geçmişi ortaya çıktı!
Adalet Bakanı Tunç duyurdu: Leman dergisi hakkında soruşturma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var
TSK'nın en büyük gücü: Türk Kara Kuvvetlerinin 2234. kuruluş yıl dönümü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin bölünmesine izin vermeyiz
Boykot yüzünden zarar eden CHP'li pazarcı AK Parti'ye geçti
Başsavcılıktan CHP talimatı: 86 kişinin ifadesi alınacak
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluk itirazına ret
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP demek cunta demektir

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar