murat kurum
murat kurum

Darbeci TÜSİAD'dan Türkiye'ye çağrı: Batı'ya direnme, derhal teslim ol!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Darbeci TÜSİAD'dan Türkiye'ye çağrı: Batı'ya direnme, derhal teslim ol!
Hükümete istediği gibi ayar verdiği o güzel(!) günlerin özlemiyle TÜSİAD, 28 Şubat devrini andıran bir başkaldırıya imza attı. İstanbul Dükalığı'nın yeni sözcüsü Orhan Turan, "Türkiye yeni küresel sisteme boyun eğsin", "AB yolunda tepede tırnağa dönüşsün", "İsveç ve Finlandiya'ya direnmesin", "İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden hayata geçirsin" şeklinde dayatmalarla dolu konuşmasında bir tek LGBT haklarından bahsetmedi.

TÜSİAD'ın yeni başkanı Orhan Turan oldu

TÜSİAD'ın yeni başkanı Orhan Turan siyasete hızlı girdi. 1979 yılında Bülent Ecevit hükümetini gazete ilanlarıyla deviren, Turgut Özal reformlarına karşı statükoyu savunan, Refah-Yol hükümetini ise 28 Şubat 'post-modern' darbesiyle vuran TÜSİAD, siyaseti dizayn ettiği eski günlerin özlemiyle ilginç bir hamlede bulundu. 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısının ardından kameraların karşısına geçen işadamı Orhan Turan, CHP Genel Merkezi'nde hazırlanmış izlenimi veren skandal bir konuşmaya imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesinin uygulamalarını sert biçimde eleştirirken Türkiye'yi 'küresel düzene boyun eğmeye' çağıran Turan, iktisat biliminin kurallarından bahsetti. 

Turan'ın ifadeleri, TÜSİAD'daki selefi Simone Kaslowski'nin 'iktisat biliminin kuralları'nı hatırlatıp hükümeti yüksek faize çağırdığı açıklamayı hatırlattı. Kaslowski'nin faiz artırımına davet bildirisinden hemen önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ortaya çıkmıştı. 

YENİ SİSTEME SAKIN DİRENME, UYUM SAĞLA

Kaslowski'nin aralık ayında hükümete seslenmesinden 6 ay sonra bu kez sahneye 'yeni başkan' Orhan Turan çıktı. Büyümenin, cari fazlanın ve yüksek ihracatın kalkınma için yeterli olmadığını, Türkiye'nin fakirleşerek büyüdüğünü savunan Turan, küreselleşmenin yeni bir versiyonuna geçildiğini ve Türkiye'nin yeni kurulan sisteme direnmemesi gerektiğini söyledi. 

Turan, "Küresel güvenlik mimarisinin yeniden inşa edileceği bir kurucu andayız. Türkiye Batı sistemi içinde önemli roller oynaması kendisinden beklenen bir ülkedir. Türkiye; bu kurucu anda alınan kararlara, izlenen çizgiye tepki veren bir ülke değil, yeni yapılanmaya aktif katkıda bulunan, düzen şekillenirken kendi görüşlerini bu yeni yapının harcına yerleştiren bir ülke ve bölgesel güç olmalıdır" dedi. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA SAKIN DİRENME, ONAY VER

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunun karşılıklı müzakere ve anlayış içinde çözülmesi gerektiğini, Avrupa ile ilişkilerin de sığınmacı meselesine indirgenmemesi lazım geldiğini ileri süren Turan, bu kıtayla 'güven ilişkisi kurulması'nın öneminden bahsetti. Turan, Türkiye'ye ambargo uygularken aynı zamanda terör örgütlerine destek veren Avrupa ülkeleriyle güven ilişkisinin nasıl kurulabileceği konusunda detay vermedi. 

TÜRKİYE'Yİ ÖYLE BİR DÖNÜŞTÜR Kİ AB'YE UYSUN

80'li yılların politikacılarını aratmayan konuşmasında 'AB ile ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin dersine iyi çalışması gerektiği' mesajı veren Turan, "AB ile ilişkiler konusu salt ekonomik toparlanmaya bağlanacak bir mesele değildir. Türkiye’nin potansiyelini sonuna kadar kullanacağı bir noktaya gelinmesi aynı zamanda anayasamızdaki demokratik, sosyal, laik, hukuk devleti tanımlamasına tam anlamıyla uygun bir yönetim yapısı kurmaya bağlıdır" dedi. 

GELENEK VE CİNSİYET YOK, TEK GERÇEK SOROS!

Gençlerin gelecekle ilgili derin kaygıları bulunduğunu ileri süren Orhan Turan, ülkelerin yerel örf, adet ve geleneklerini reddederek bunların yerine bir tek doktrin dayatan Sorosçu kavramların çığırtkanlığını yapmaktan çekinmedi. Türkiye'de kadın haklarının korunduğu yasalar hiç yokmuş gibi davranan ve kadınların hayatın her alanında olduğu gerçeğini görmezden gelen Turan, konuşmasının sonunda 'İstanbul Sözleşmesi' diyerek ağzındaki baklayı çıkardı:

"Cinsiyetçi ayrımların toplumları ne denli geride bıraktığının, kadınların toplumsal ve ekonomik hayata katılmalarının, yüksek eğitim seviyelerine ulaşmalarının ne denli önemli olduğunun iyice anlaşıldığı bu çağda Türkiye’nin bu konularda geriye gitmesi kabul edilemez. İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi gerektiğini düşündüğümüzü de bir kez daha tekrar edeyim."

Orhan Turan'ın 'İstanbul Sözleşmesi' derken LGBT'den bahsetmeyi unutması herkesi şaşırttı. 

ERDOĞAN SERT TEPKİ GÖSTERDİ

İstanbul Dükalığı'nın yeni sözcüsü Turan'ın bu skandal mesajlarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisi sert oldu. Erdoğan, "Siz kimsiniz bize ders veriyorsunuz? Dış politikada sen bize ders veremezsin. Sen daha kalfa bile olamadın. Haddini bil. Sizden önce gelen ağababalarınız da aynı kafadaydı. Böyle giderse bu iktidarın kapğısını çalmayın. CHP ne sufle ediyorsa siz de onu diyorsunuz. Öyle ise bu kapı yerli ve milli duruş sergileyene açıktır. Yerli ve milli duruş sergilemeyene kapalıdır" ifadelerini kullandı. 

1979 NİSAN'INDAKİ O BİLDİRİLER UNUTULMAZ

1979 yılı nisan ayında, Feyyaz Berker başkanlığındaki dönemin TÜSİAD'ı, 'Gerçekçi çıkış yolu' başlığı altında gazetelere ilan vererek topluma Ecevit hükümetinin ekonomiyi yönetmekte aciz kaldığı propagandasını yapmıştı. Başbakan Bülent Ecevit'e her zaman ulaşabilme ve görüş aktarma imkanı bulunmasına karşın TÜSİAD'ın gazete ilanıyla böyle bir yönteme başvurması -42. Hükümet'in 12 Kasım 1979'da son bulduğu da göz önüne alındığında- 'iktidara yönelik kalkışma' olarak algılandı. Ünlü Güneş Motel olayı sonrası kurulan Ecevit hükümetinde Başbakan Yardımcısı Turhan Feyzioğlu, İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş ve Enerji Bakanı ise Deniz Baykal'dı. Ecevit hükümeti döneminde de Türkiye ekonomik sorunlar yaşıyordu ve ABD ile ilişkiler düşük yoğunluklu bir kriz halindeydi.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İBB Başkanı İmamoğlu katılmadığı toplantıyı paylaştı! Tevfik Göksu'nun sözleri sonrası bakın ne yaptı?Önceki Haber

İBB Başkanı İmamoğlu katılmadığı toplant...

Zarfçıyı kim kolluyor? Casusluk sanığı Metin Gürcan yine serbest!Sonraki Haber

Zarfçıyı kim kolluyor? Casusluk sanığı M...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar