murat kurum
murat kurum

CHP'den ABD ağzı: S-400 alımını erteleyin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'den ABD ağzı: S-400 alımını erteleyin
ABD ile Türkiye arasında S-400 kriziyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, S-400'lerin konuşlandırılmasının ertelenmesini istedi.

CHP'den ABD ağzı: S-400 alımını erteleyin

CHP Genel Başkan Yardımcısı eski Büyükelçi Ünal Çeviköz, Meclis’te dış politikadaki bazı gelişmelere ilişkin partisinin önerilerini anlattı.

Türkiye-ABD ilişkilerinin tarihinin en kritik döneminden geçtiğini kaydeden Çeviköz, Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400’lerle ilgili yeni bir gelişme yaşandığını kaydetti. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda S-400 alması halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması çağrısı yapan karar tasarısını kabul ettiğini belirten Çeviköz, “Bu ne demektir? Dışişleri Komisyonu’ndan geçtikten sonra bu konu artık Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelecek demektir. Elbette bu şekilde ilerlemesi Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek bir seyir izlemeye adaydır” dedi.

"Türkiye burada öznel durumunu yitirmiştir"

ABD’nin Türkiye’nin S-400 kararını gözden geçirmesi gerektiğini düşündüğünü ve bunu açıkladığını öte yandan Rusya’dan böyle bir gözden geçirmeye gerek olmadığının açıklandığını anlatan CHP’li Çeviköz, “Türkiye burada öznel bir durumunu yitirmiştir. Yani S-400’leri satın alacak olan ülke Türkiye ama tartışmalar ABD ile Rusya arasında sürüyor. Eğer bu kararı biz verdiysek bu konudaki kararımızın arkasında durmamız ve bunun yaratacağı sakıncaları da ne şekilde çıkacaksa onlarla yüzleşmeye hazır olduğumuzu söyleyecek tarafın biz olmamız gerekir” diye konuştu.

"Mesele sadece Türkiye ve ABD arasında bir mesele değil"

CHP’li Ünal Çeviköz, meselenin sadece Türkiye ile ABD arasında bir mesele de olmadığını ifade ederek, "Son olarak Alman hükümeti sözcüsü de bu konunun Türkiye ile NATO arasında bir mesele olduğunu ve NATO güvenliği haline geldiğini de açıklamıştır. Dolayısıyla Türkiye eğer S-400 füzeleriyle ilgili satın alımıyla ilgili kararını sadece ABD ile arasındaki veya sadece Rusya ile bir satın alma ilişkisi olarak görmekten vazgeçip NATO boyutuyla değerlendirmesi gerektiğini anlarsa herhalde bu konudaki ikilemden çıkmanın daha kolay olacağını düşünüyoruz" dedi.

"S-400’ler için Türkiye ile NATO arasında komisyon kurulsun"

Ünal Çeviköz, CHP olarak bu konuda fevkalade basit bir önerileri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Sayın Dışişleri Bakanı Türkiye ile ABD arasında S-400’lerin satın alımıyla ilgili olarak bunların ne kadar güvenlik tehdidi oluşturduğunu anlamak üzere bir komisyon kurulması teklifinde bulundu. Ancak bugüne kadar ABD’den bu komisyon teklifine bir yanıt alamadığını sürekli dile getiriyor. Böyle bir komisyonun Türkiye ile NATO arasında kurulmasının daha uygun olacağını, mesele bir NATO güvenliği meselesiyse NATO askeri makamları ile Türkiye askeri makamları arasında bu konunun NATO açısından ne kadar önemli bir güvenlik sorunu oluşturacağının anlaşılması maksadıyla bu komisyonun faaliyete geçirilmesi ve bu komisyonun çalışmaları sonuçlanana kadar da Türkiye’nin S-400 füzelerini kendi topraklarına konuşlandırmayı ertelemesini öneriyoruz. Bu fevkalade sağlıklı bir yol olacaktır. Çünkü giderek mesele Türkiye-ABD meselesi olmaktan Türkiye-NATO meselesi olmaya doğru evrilmektedir. NATO üyesi olan bir ülke olarak Türkiye’nin de üye olduğu örgütün kendisinden beklediği yükümlülüklerin yerine getirmeye gayret göstermesi gerekir."

"Katil Esed ile görüşün" talebi

Suriye'de önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden CHP’li Ünal Çeviköz, basında 'MİT Başkanı'nın Suriye devlet Başkanı Esad ile görüştüğüne' ilişkin haberlerin yer aldığını anımsattı. Çeviköz, "Türkiye'nin dış politikasını Dışişleri Bakanlığı yürütür ve Türkiye’nin dış politikası herhangi bir şekilde iki devlet arasındaki istihbarat ilişkilerine indirgenemez. En kısa zamanda Dışişleri Bakanlığı’nın ve Dışişleri Bakanı'nın Türkiye dış politikasına sahip çıkacak şekilde Suriye yönetimiyle görüşmesini ve bu görüşmenin ileride Türkiye ile Suriye ilişkilerinin yüksek düzeyde sağlanmasına zemin oluşturmasını öneriyoruz” diye konuştu.

"Şam, Tel Aviv ve Kahire'ye büyükelçi gönderilmeli"

CHP’li Çeviköz, Doğu Akdeniz'de Türkiye aleyhine gelişen dengelerin diploması ve uzlaşma yoluyla çözülmesinin doğru olacağını belirtti. Çeviköz, "Doğu Akdeniz’deki dengelerin Türkiye aleyhine oluşturmuş olduğu mevcut durumu değiştirmek için en kısa zamanda Türkiye'nin Şam, Tel Aviv ve Kahire'deki büyükelçileri tekrar göreve gönderilmelidir. Aynı şekilde İsrail’de Kudüs’teki başkonsolosluğumuzun da misyon şefi düzeyinde tekrar faaliyetlerine başlamasının elzem olduğunu düşünüyoruz" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Erdoğan yıllar önce geçirdiği trafik kazasını anlattıÖnceki Haber

Başkan Erdoğan yıllar önce geçirdiği tra...

Yunan gazete için 'ciddiye almam' demişti, bakın ortaya ne çıktı!Sonraki Haber

Yunan gazete için 'ciddiye almam' demişt...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar