murat kurum
murat kurum

Boris Volfman: “Pandemi Fındık İhracatını Teğet Geçti”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Boris Volfman: “Pandemi Fındık İhracatını Teğet Geçti”
Normalleşme adımlarıyla birlikte pandemi sürecinin ekonomi üzerinde oluşturduğu ağır tahribat daha da net gözlemlenmeye başladı.

wjb6MC

Dünya üzerinden birçok sektör desteğe ihtiyaç duyar hale geldi. Bütün bu olumsuz tabloya rağmen tarım sektörü pandemiden güçlenerek çıkan sektörlerin başında geliyor. Türk tarımsal ürün ihracatçıları pandemi döneminde gelirlerini arttırmaya devam ediyor. Son açıklanan TÜİK rakamları da birçok tarımsal üründe Türkiyenin ihracatının artarak devam ettiğinin net bir göstergesi. 2020 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarına göre fındık ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre %40a varan gelir artışı yaşandı. Bu durumun sebeplerinden bir tanesi de karantina döneminde dünya üzerinde artan gıda talebi olduğunu belirten Boris Volfmanaçıklamalarına şöyle devam etti;

Fındık yaraları da iyileştiriyor - Memurlar.Net

Fındık Türkiye’nin en önemli ihraç gıda ürünü

Türkiyede tarımsal ürün ihracatı denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden birinin fındık olduğunu söyleyen Boris Volfman, “Türkiye dünyada 4 tarım ürününde birinciliği elinde bulunduruyor. Bunlar fındık, kayısı, kiraz ve incir. Fındık ise Türkiyenin dünya üzerinden en büyük üretim yüzdesine sahip olduğu ürün. Dünya çapında yapılan fındık üretiminin yaklaşık %70i Türkiyede gerçekleşiyor. Bu durum fındığı Türkiye için sadece bir tarım ürünü olmanın ötesine taşıyıp stratejik bir ihraç ürünü haline getiriyor. Pandemi sürecinin getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen fındık üretim ve ihracatında herhangi bir sorun yaşanmadı. Yasaklar ve kısıtlamalara karşı ise özel önlemler alınarak fındık hasadının gerçekleştirilmesi sağlandı. Ancak bu olumlu tabloya rağmen üretilen fındıkların ham olarak ihraç edilmesi ve daha sonra küresel şirketler tarafından başta çikolata-kahvaltılık ürünler olmak üzere katma değere sahip ürünler haline getirilip satılması Türk kamuoyunda zaman zaman tartışma konusu haline geliyor.” dedi.

Serbest Piyasa Ekonomisi Uzmanlarından Fındık Açıklaması - FINDIK TV

Fındık ihracatında gelir artışı %40’lara ulaştı

TÜİK verilerine göre 2019 yılının Temmuz ayında fındık ihracatından elde edilen gelir 53 milyon 264 bin dolar olarak kayda geçti. 2020 yılı Temmuz ayında ise fındık ihracatından elde edilen gelir ise 71 milyon 169 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu durum dünyada yaşanan olağanüstü duruma rağmen Türkiyenin en stratejik tarımsal ihraç ürünü olan fındık da geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %40 seviyesinde gelir artışı kaydettiğini belirten Boris Volfman “2020 yılı Ağustos ayında virüs önlemleriyle birlikte titizlikle yapılan yeni hasatla birlikte gelecek aylarda da Türkiyenin fındık ihracatını arttırarak sürdürmesi bekleniyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde fındık üretimi açısından önemli bir şehir olan Giresunda yaşanan sel felaketi bu beklentileri sekteye uğratabilir.” ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatı haftaya yükselişle başladı

İtalya liderlik koltuğunu kimseye bırakmıyor

Karadenizde üretilip tüm dünyaya ihraç edilen Türk fındıklarının en büyük alıcısı konumunda İtalya’nın olduğunu ifade eden Boris Volfman, “2019 yılı Temmuz ayında 20 milyon 497 bin dolarlık fındık alımı ile liderlik koltuğuna oturan İtalya bu yıl alımda küçük bir düşüşe geçse de liderlik koltuğunu kimseye bırakmıyor. 2020 yılı Temmuz ayında İtalyaya ihraç edilen fındığın değeri ise 17 milyon 958 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Fındık alımında İtalyanın lider konumunda olmasının asıl sebebi ise dünyaca ünlü bir çikolata şirketinin İtalyan kökenli olması. 2019 yılı Temmuz ayında İtalyadan sonra en çok fındık ihracatı gerçekleştirilen ülke 8 milyon 670 bin dolarlık alım ile Kanada olurken onu 4 milyon 709 bin dolarlık alım ile Almanya izledi. 2020 yılında ise fındık ihracatının ilk 3 ülkesinde küçük bir değişiklik yaşandı. Zirvedeki İtalyayı 9 milyon 912 bin dolarlık fındık alımıyla Fransa ikinci olarak takip etti hemen ardından ise 8 milyon 588 bin dolarlık alım ile Kanada geldi.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, 2020 yılı için fındık alım fiyatlarını açıkladı

İhracattaki gelir artışı temmuz ile sınırlı değil

Türkiyenin fındık ihracatında yaşanan gelir artışı sadece temmuz ayı özeliyle sınırlı olmayacağını aktaran Boris Volfman, “2019 yılı Ocak-Temmuz ayları aralığında gerçekleştirilen fındık ihracatından elde edilen gelir 517 milyon 536 bin dolar olarak kayıtlara geçerken 2020 yılının ilk 7 aylık döneminde yapılan ihracattan elde edilen gelir ise 690 milyon 597 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler incelendiğinde Türkiyenin fındık ihracatında her gün biraz daha ileriyi gittiğini söylemek yanlış olmaz.” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya'dan Azerbaycan-Ermenistan gerilimine ilişkin açıklamaÖnceki Haber

Rusya'dan Azerbaycan-Ermenistan gerilimi...

İrfan Bucak’tan Azerbaycan’a: “Her zaman yanındayız”Sonraki Haber

İrfan Bucak’tan Azerbaycan’a: “Her zaman...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar