murat kurum
murat kurum

Stylist Nedir? Stil Nasıl Yaratılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Stylist Nedir? Stil Nasıl Yaratılır?
Bu yazımızda sizlere Stylist nedir? Stil nasıl yaratılır? gibi soruların cevaplarına doğru bir yolculuğa çıkacağız. Hadi vakit kaybetmeden modanın büyülü dünyasına doğru yelkenlerimizi açalım...

Stylist Nedir? Stil Nasıl Yaratılır?

Ülkemizde genellikle “stilist” olarak nitelendirilsede aslında birbirlerinden farklı görev tanımlarına sahiptirler. Stilist mesleği ve kelime anlamına bakacak olursak; kısaca giyim çizer diyebiliriz. Yani bir firma ya da marka için, moda tasarımının herhangi bir aşamasında üretim için gerekli olan çizimi yapandır. Stylist ya da stil yaratıcısı ise, moda ile ilgili bir fikri, temayı ya da akımı modaseverlerle buluşturmak ya da bir ürünün reklamı için gerekli tarz ve kıyafetleri seçendir.

Stil yaratmanın geçmişi…

İlk stylistler, sadece moda dergileri için yapılan moda çekimlerinde çalışan moda editörleriydi… Editörlerin asıl görevi, giyim ve moda sayfalarını düzenlemek ve dergilerde çıkacak olan tasarımcıları belirlemekti. 60’lı yıllara baktığımızda moda çekimleri için ne bir moda editörü ne de bir stil yaratıcısından söz etmek imkansızdı. Modeller kendi saç, makyajlarını yapar, kıyafetlerini evden getirdikleri aksesuarlarla kombinlerlerdi. 80’li yıllara gelindiğinde ise dünyaca ünlü stil dergileri stylistlerle çalışmaya başladı ve bu meslek bu şekilde hayatımıza girdi...

Stylistin görevleri nedir?

Stylistler editoryal, reklam ve defilelerde çalışabilecekleri gibi kişisel stil danışmanlığı da yapabilirler. Bazı stylistler çalışma hayatı boyunca tek bir alana bağlı kalabileceği gibi, bazıları da bağımsız olarak çalışabilirler.

 

Stylistlerin içlerinde bulundukları projeye katkısı da değişkenlik gösterir. Bir gazete ya da dergi için çalışan stylist, belirli bir estetik çerçevede bir şeyler yaratmaktan sorumlu olduğu için daha çok söz sahibidir. Eğer bir stylist, bir reklam kampanyasında çalışıyorsa muhtemelen geniş bir ekibin parçasıdır ve müşterinin talepleri doğrultusunda hareket etmek zorunda kalacaktır.

 

Stylist, bir fotoğrafçı gibi çekimlerin kilit elemanıdır. Çekim planlaması ve prodüksiyon stylistin sorumluluğundadır. Uygun çekim yerleri bulma, model seçimi, saç makyaj seçimi, gerekli briefleri verme gibi işlerden sorumlu olan stylist, çekim gününde modelle ilgilenir ve çekimin sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden sorumludur.

Stil yaratmanın incelikleri

Bir stil yaratmak, giyim alışkanlıklarını yepyeni bir yöne taşımak için moda ve stil algısına da meydan okuyabilir ve parçalar, tasarımcının ilk başta amaçladığından farklı bir şekilde bir araya getirilebilir.

Stil nasıl yaratılır?

Bir stil yaratmak, kıyafetlerin ve aksesuarların satılmalarını sağlamak için, onları en arzu edilir biçimde sergileyerek bir araya getirmektir. Örnek vermek gerekirse, satılması hedeflenen bir elbiseyle uyum sağlaması ve onu tamamlaması için aksesuarlar seçmeyi kapsayabilir. Moda giysilerinde stil yaratımı, tek başına olabileceği gibi, bir ürün grubuyla da modelli ya da modelsiz bir şekilde yapılabilir.

Araştırma evresi…

Bir stylistten beklenen ilk şey trendleri yakından takip etmesi ve moda ile ilgili her şeyi takip etmesidir. Editoryal stylistler, dünya moda haftalarını yakından takip eder ve bu izlenimler sonrasında ana siluetleri, renkleri, baskıları ve dokuları not eder. Daha sonra bu bilgiler, okuyucuya ilham vereceğini düşündüğü şekilde stylist tarafından kullanılırlar. Stylist, çekim hikayesinin fikrini geliştirirken, çekimin içeriğini, havasını, çekim yerinin türünü, modeli, kıyafetlerin fiyat aralığını ve yayın türünü okuyucuya göre belirler.

 

Reklam projelerinde çalışan stylislerinse tüketici ve marka farkındalığı yüksek olmalıdır. Bir reklam işinin adım adım tanımlanmış briefi vardır ve stylist bu direktifler doğrultusunda işini daha kolay yapar.

 

Bir stylist işinde iyi olmak istiyorsa yalnızca modayı değil, onu ilgilendiren ve onunla bağlantılı olabilecek diğer kolları da takip etmelidir. Örneğin; seyahat etmek, sanat galerilerini dolaşmak, diğer kültürlere dair araştırmalar yapmak, sokak modasına dair fotoğrafları incelemek gibi birçok şeyi de bu işle kanalize etmelidir.

 

Bir sonraki konu için sitemizi ziyaret edebilirsiniz;

https://www.shallwe.com.tr/kultur-sanat/

Farklı bilgiler öğrenmek için:

https://www.shallwe.com.tr/nasilyapilir/


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akıllı Saat Fiyatları Ve ModelleriÖnceki Haber

Akıllı Saat Fiyatları Ve Modelleri

Binali Yıldırım: Oylarımız sandıkta iç edildiSonraki Haber

Binali Yıldırım: Oylarımız sandıkta iç e...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar