Türkiye temiz enerjide AB’nin önünde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye temiz enerjide AB’nin önünde
2016’da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu söyleyen Enerji Bakanı Albayrak, “Temiz enerjide AB’nin önündeyiz” dedi

berat albayrak

 

 

 ve Tii Kaynaklar Bakanı , gelişmekte olan bir ülke olan 'nin Paris İklim Zirvesi'ne göre gelişmiş ülkeler arasında sayılmasına tepki göstererek bunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Albayrak, şöyle devam etti: "Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkeler arasında yer alırken, en fazla kirletenlerle aynı kategoride, aynı külfete tâbi tutuluyor. Türkiye'nin dünyanın kirletilmesindeki sorumluluğuna bakıldığında bu daha net ortaya çıkacaktır. Bu çerçevede bütün yükün ülkelerin kapasiteleri oranında eşit dağıtılması elzemdir."

 

MİLLİ ENERJİ VE MADEN
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu'nun açılışında konuşan Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında oluşturdukları yol haritasında en önem verdikleri konunun sürdürülebilirlik olduğunu, ülke olarak karbon ayak izini azalttıklarını aktardı. Albayrak, bu kapsamda 2016'da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55'ini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu belirterek, "Bu yıl 8 ayda devreye aldığımız enerji üretim tesislerimizin yüzde 64'ü yine yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik tesisleri oldu. Devreye alınan rüzgâr enerjisi kapasitesi büyüklüğüne göre 2016'da dünyada 7'nci, 2017'de ise Avrupa'da 3'üncü ülke olduk. Türkiye'nin Ağustos 2017 sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücünün yüzde 44.8'ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise yüzde 42 civarında" dedi. Albayrak, 2016 rakamlarına göre AB'de üretilen toplam elektriğin yüzde 29'u yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, Türkiye'nin bu alanda da AB'yi geride bırakarak, elektriğinin yüzde 33'ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğine dikkati çekti.

10 YIL İÇİN BÜYÜK HEDEF
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli ile Türkiye'nin temiz enerji yatırımlarına ne kadar önem verdiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Albayrak, "Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

ADIMLAR CARİ AÇIĞI AZALTIYOR
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, sürdürülebilir enerji çözümleri üretilmediği takdirde müreffeh bir gelişim ve kalkınma sağlanılamayacağını söyledi. Enerji piyasalarına ilişkin düzenlemelerin önem kazandığını aktaran Güler Sabancı, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması için son zamanlarda atılan adımların tedarik güvenliğini artırırken, cari açığın azaltılması için büyük önem taşıdığını kaydetti.

BU BİR BAŞARI HİKÂYESİDİR
Bakan Albayrak, yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu, ileri teknolojiye sahip santrallerle ekonomiye kazandırılması için gereken yatırım altyapısını hazırladıklarını açıkladı. Albayrak, yeni nesil santrallerin emisyon değerlerinin AB'nin belirlediği kriterlerin altında tutulacağını anlattı. Türkiye'nin yaklaşık 10 doğalgaz boru hattı projesi, ekonomi ve enerjideki büyümesiyle bölgedeki en önemli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Albayrak, yabancı yatırım noktasında da bir başarı hikâyesi ortaya konulduğunu sözlerine ekledi.

GÜNEŞ ENERJİSİNİN MALİYETİ YARI YARIYA DÜŞECEK
Forumda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, güneş enerjisinin maliyetinin son 3 yılda yarı yarıya düştüğünü belirterek, "2020'ye kadar güneş enerjisi maliyetinin yine yarı yarıya düşeceğine inanıyoruz" dedi. Türkiye'nin LNG konusunda çok önemli adımlar attığını söyleyen Birol, şöyle devam etti: "Sayın Bakan Albayrak yeni LNG ithalatı için kapıları açtı. Bu sayede daha esnek ve çeşitli bir sektöre ulaşabildik."

2019'a kadar eski nesil termik santrallerde çevre yatırımlarının tamamlanacağını belirten Albayrak, "Buralar insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmayan çevreyle uyumlu santraller haline getirilecek. Santralin ömrü, maliyeti var ama çevrenin maliyeti yok. Yerli kaynaklarımızı azami ölçüde kullanacağız" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP’ye ByLock’tan FETÖ sufleleriÖnceki Haber

CHP’ye ByLock’tan FETÖ sufleleri

Sır görüşmedeki 2’nci kişi ABD’li amir çıktıSonraki Haber

Sır görüşmedeki 2’nci kişi ABD’li amir ç...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar