murat kurum
murat kurum

Türkiye postayı koydu: Bir sonraki adım savaş!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye postayı koydu: Bir sonraki adım savaş!
Adalarda asker bulunduran Atina’yı, Navtex’lerde Lozan Antlaşması’na gönderme yaparak uyaran Türk Donanması, “İpsara, Sakız ve Sisam adalarının 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir” dedi. Dr. Emete Gözügüzelli, Lozan vurgulu bir bildirimin ilk kez yayınlandığına dikkat çekerek "Türkiye yarın öbür gün kendi Navteks’ini yayınlayarak bölgeye savaş gemilerini gönderir. Burada atış tatbikatları gerçekleştririr, ‘sıkıysa gel çıkar beni’ der" yorumunu paylaştı.

Foto - Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi Ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) İzmir İstasyonun’dan yayınlanan Navteks’lerde Lozan Anlaşmasına gönderme yapılarak şu ifadeler kullanıldı: “İpsara Adası’nın, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir. Uluslararası hukuk kuralları gereği gayri askeri statüdeki adanın askeri maksatlı kullanımı kabul edilemez. Sakız ve Sisam adalarının 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir.”

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi Ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) İzmir İstasyonun’dan yayınlanan Navteks’lerde Lozan Anlaşmasına gönderme yapılarak şu ifadeler kullanıldı: “İpsara Adası’nın, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir. Uluslararası hukuk kuralları gereği gayri askeri statüdeki adanın askeri maksatlı kullanımı kabul edilemez. Sakız ve Sisam adalarının 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir.”

İLK KEZ OLUYOR - Akdeniz Üniversitesi İİBF Uİ Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emete Gözügüzelli, Lozan vurgulu bir bildirimin ilk kez yayınlandığına dikkat çekerek bunun önemli bir adım olduğunu vurguladı. Gözügüzelli, “Türkiye’nin yayınlamış olduğu bu Navteks ile birlikte İpsara, Sakız ve Sisam adalarının belirlenen gayri askeri statüsünün ihlaliyle ilgili ilk kez bir bildirim yapıldı. Türkiye’nin yayınladığı Sakız ve Sisam adalarındaki gayri askeri statünün ihlal edildiğine dair yayınladığı mesaj uluslararası hukuka uygundur” dedi.

Foto - BÖLGESEL ÜSTÜNLÜK - 12 Ada’nın askerden arındırılmış statüsünün Lozan’da kabul edildiğini hatırlatan Gözügüzelli, “Silahsızlandırılma statüsü Türkiye’nin taraf olmadığı İtalya için yapılan 10 Şubat 1947 Paris Antlaşması ile gerçekleşti.

BÖLGESEL ÜSTÜNLÜK - 12 Ada’nın askerden arındırılmış statüsünün Lozan’da kabul edildiğini hatırlatan Gözügüzelli, “Silahsızlandırılma statüsü Türkiye’nin taraf olmadığı İtalya için yapılan 10 Şubat 1947 Paris Antlaşması ile gerçekleşti.

Foto - Yapılan silahlandırılmama anlaşması ile Yunanistan’a devredilen bu adalarda Yunanlıların hukuksuz adımları Türkiye’ye hukuki yollar açar. Atina’nın icraatları, var olan anlaşmaları kabul etmediğini ve yeniden masaya oturulması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Yapılan silahlandırılmama anlaşması ile Yunanistan’a devredilen bu adalarda Yunanlıların hukuksuz adımları Türkiye’ye hukuki yollar açar. Atina’nın icraatları, var olan anlaşmaları kabul etmediğini ve yeniden masaya oturulması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Foto - Türkiye’nin yayınladığı bildiriyle Yunanistan’ın bölgedeki tatbikatlarını ertelediğini dile getiren Gözügüzelli, “Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın koronavirüs salgınını bahane ederek Fırtına-20 çok boyutlu tatbikatını ertelediğini bazı kaynaklardan görmekteyiz. Türkiye burada çok önemli bir başarı elde etti. Yayınladığı Navteks ile bölgesel üstünlüğünü teyit etti” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye’nin yayınladığı bildiriyle Yunanistan’ın bölgedeki tatbikatlarını ertelediğini dile getiren Gözügüzelli, “Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın koronavirüs salgınını bahane ederek Fırtına-20 çok boyutlu tatbikatını ertelediğini bazı kaynaklardan görmekteyiz. Türkiye burada çok önemli bir başarı elde etti. Yayınladığı Navteks ile bölgesel üstünlüğünü teyit etti” şeklinde açıklama yaptı.

Foto - BİR SONRAKİ ADIM SAVAŞ GEMİSİ OLUR - Türkiye’nin yepyeni bir cephe açtığına vurgu yapan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, yaşananları şöyle yorumladı: “Bu tip Navteks ilk defa yayınlandı. Bu önemli bir manevra, Yunanistan’a ikaz mesajıdır.

BİR SONRAKİ ADIM SAVAŞ GEMİSİ OLUR - Türkiye’nin yepyeni bir cephe açtığına vurgu yapan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, yaşananları şöyle yorumladı: “Bu tip Navteks ilk defa yayınlandı. Bu önemli bir manevra, Yunanistan’a ikaz mesajıdır.

Foto - 1950’lerden beri silahlandırılan adalara artık kayıtsız kalınmayacaktır. Yunanistan’ın ‘tatbikat yapacağım’ dediği sahalar eğer karasularımızı kapsıyorsa, ki kapsıyordur, karasularda savaş gemisi bulunduramaz. Türkiye haklı olarak ‘ne yapıyorsunuz, Lozan’a göre silahlı güç bulunduramazsınız, bu Navteks’iniz geçersizdir’ diyor. Burada Yunanistan’ın geri adım atıp atmaması önemli değil. Türkiye bu mesajı yayınlar, ‘bu kanunsuz bir bildiridir’ der.

1950’lerden beri silahlandırılan adalara artık kayıtsız kalınmayacaktır. Yunanistan’ın ‘tatbikat yapacağım’ dediği sahalar eğer karasularımızı kapsıyorsa, ki kapsıyordur, karasularda savaş gemisi bulunduramaz. Türkiye haklı olarak ‘ne yapıyorsunuz, Lozan’a göre silahlı güç bulunduramazsınız, bu Navteks’iniz geçersizdir’ diyor. Burada Yunanistan’ın geri adım atıp atmaması önemli değil. Türkiye bu mesajı yayınlar, ‘bu kanunsuz bir bildiridir’ der.

Türkiye yarın öbür gün kendi Navteks’ini yayınlayarak bölgeye savaş gemilerini gönderir. Burada atış tatbikatları gerçekleştririr, ‘sıkıysa gel çıkar beni’ der.

Foto - Bu bir ikaz; ‘artık bu adalarda, karasularımı kapsayacak alanlarda istediğini yapamazsın’ mesajı veriyoruz. Yunanistan değil başka ülkeler de istediğini yapamaz. ABD gemisi Rodos’a girdi, notasını veriyoruz direkt...” (Yenişafak)

Bu bir ikaz; ‘artık bu adalarda, karasularımı kapsayacak alanlarda istediğini yapamazsın’ mesajı veriyoruz. Yunanistan değil başka ülkeler de istediğini yapamaz. ABD gemisi Rodos’a girdi, notasını veriyoruz direkt...” 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör sevicilerde kayyım hazımsızlığıÖnceki Haber

Terör sevicilerde kayyım hazımsızlığı

İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret eden fotoğrafçı Fırat Erez gözaltına alındıSonraki Haber

İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret eden f...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar