Türkiye havada destan yazıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye havada destan yazıyor
Tank, füze ve zırhlılarıyla 7 kıtaya ihracat yapan savunma sanayii, gökyüzünün markası olma yolunda ilerliyor. ATAK, Hürkuş, ANKA, Gökbey ve Hürjet gibi Türkiye’nin göğsünü kabartan yerli uçak ve helikopterlerden, 831 milyon dolarlık gelir elde edildi.

Savunma ve Havacılık Sanayii’nde yerli ve milli üretim atağına kalkan Türkiye, savunma devlerinin üretimleriyle gücüne güç katıyor. Artan yerli üretim, beraberinde yeni anlaşmaları getirerek, savunma ve havacılık sanayiinin ihracatında da doping etkisi yarattı. Bu kapsamda havacılık ve uzay alanında Türkiye'nin gurur kaynağı olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), geçen yıl savunma sanayiinin güçlenmesi ve ülkeyi havacılıkta ön sıralara taşımak için birçok çalışmaya imza attı. 

İSTİHDAMLA GÜÇLENDİ 

Şirket, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlamak amacıyla, Milli Muharip Uçak projesi başta olmak üzere, dünyada yalnızca sayılı ülkelerin sahip olduğu teknolojilere erişmek için faaliyetlerde bulundu. Bu kapsamda şirketin insan kaynağına önemli takviyeler yapıldı. TUSAŞ'ın personel sayısı 8 bine çıktı. 2018'de kadrosuna 2 bin 300 kişiyi ekleyen şirket, istihdama da katkı sağladı. 

Satışlar da ihracat da arttı 

TUSAŞ'ın yıl boyunca yürüttüğü başarılı çalışmalar ekonomik göstergelere yansıdı. Şirket geçen yıl T129 ATAK, ANKA, HÜRKUŞ, GÖKBEY, HÜRJET ve benzeri birçok hava savunma aracı üretti ve birçok ülkeyle satış konusunda imza attı. Şirketin ürün yelpazesi yanında ekonomik ve finansal göstergeleri de belirgin şekilde arttı. Şirketin satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16 yükseldi ve 1.65 milyar doları buldu. Satışların yüzde 50'sini ihracat oluştururken, yurtdışı satışların getirisi 831 milyon dolara çıktı.

Anka'nın başarısı sipariş getirdi

Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde, yurtiçinde ve dışında güvenlik birimlerinin etkinliğini daha üst seviyeye çıkaran yerli ve milli sistemlere yenilerinin eklenmesi doğrultusunda 22 ANKA insansız hava aracı tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Toplam 15 bin saat uçuş gerçekleştirerek vatan nöbeti tutan ANKA'ların sayısı da 14'e ulaştı. ANKA'lar, uydu kontrolü sayesinde en uzak bölgedeki görevler için hazır hale geldi. 

Hürkuş göreve hazırlanıyor

TUSAŞ'ın yerli ve milli girdisi altında tasarlayıp ürettiği temel eğitim uçağı Hürkuş'un, envantere girişi için önemli bir adım daha atıldı. Hürkuş, İzmir-Çiğli'de başladığı uçuşlarıyla Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmek için gün sayıyor. Şirketin en önemli projeleri arasında yer alan jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet Projesi'ne yönelik çalışmalar, Hava Kuvvetleri ve uluslararası pazarın kısa dönemdeki ihtiyaçları hedef alınarak başlatıldı.

Gökyüzünün yeni yıldızı

Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması amacıyla geliştirilen T625 helikopteri, gökyüzünde Gökbey adıyla görev yapacak. T625 helikopteri ,5 yıl önce söz verilen tarihte gökyüzüne taşındı. Seri üretimi 2021’de başlayacak Gökbey, Türk savunma ve havacılık sanayiinin tasarım ve üretimde geldiği noktayı gözler önüne serdi. Helikopterin, üstün performansı ve geniş görev yelpazesi sayesinde, yurtiçi ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra uluslararası pazarlarda da yer alması hedefleniyor. Askeri ve sivil kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirilen helikopter birçok görevi icra edebilecek.

TAM GAZ ATAK

Dünya çapında, kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri ATAK için Pakistan’la görüşme gerçekleştiren şirket, 30 adetlik satış için anlaşma sağladı. Anlaşma kapsamında 1.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı. TUSAŞ’ın tek seferde gerçekleştirdiği ihracat rekoru, birçok sektörün yıllık ihracat rakamını geride bıraktı. Türkiye'yi taarruz helikopteri ihracatı yapan birkaç ülke arasına sokan bu gelişme, ekonomik boyutuyla da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Türk güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla teslim edilen ATAK helikopteri sayısı 40'ı aştı. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ziraat Bankası'ndan alınan krediyle diğer borçlar da kapatılabilir mi?Önceki Haber

Ziraat Bankası'ndan alınan krediyle diğe...

Vekil aracıyla terörist nakliSonraki Haber

Vekil aracıyla terörist nakli

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar