murat kurum
murat kurum

Türkiye doğal gaz buldu devler sıraya girdi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye doğal gaz buldu devler sıraya girdi!
Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz rezervi dünyada ses getirmeye devam ediyor. Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, bulunan rezerv ile ilgili açıklamalarda bulunurken; Türkiye'nin doğalgazı ihraç etmesi durumunda Hindistan'ın en büyük alıcı olacağını açıkladı.

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfi dış basında geniş yer buldu | BRTK

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay PandaTürkiye'yi Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik ederek, 'Hindistan olarak doğal gaz talebimiz çok. Eğer Türkiye, net bir şekilde enerji ihracatçısı olursa, Hindistan en büyük alıcı olacaktır.' dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Interconnected Business Series Türkiye-Hindistan webinarı; DEİK Başkanı Nail OlpakTürkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, Hindistan İhracat Birliği Federasyonu (FIEO) Bölge Başkanı Israr Mecca, DEİK Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez'in katılımıyla gerçekleşti.

Sanjay Panda

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Hindistan'ın doğal ortak iki ülke olduğunu, iki ülkenin potansiyelini henüz hayata geçiremediğini ifade etti.

Türkiye ve Hindistan'ın nerede ve nasıl hareket etmesi gerektiğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Panda, şöyle devam etti:

'Medeniyetler olarak ortak tarihi paylaşıyoruz ama bu iş dünyasına aktarılamamış. 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Daha fazla çaba harcamalıyız. Türkiye ve Hindistan, 2025 yılı için 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedeflemelidir. Bu kesinlikle başarılabilir. Çok daha odaklı bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Pandemi ekonomiyi ciddi şekilde etkiledi. İki ülke, birlikte bu zorlu dönemi atlatmalı. Kovid-19, gerçekten küresel sistem üzerindeki en büyük şok. 2020 yılında küresel bir ekonomik yavaşlama söz konusu. Ekonomiden kaynaklanmayan en büyük ekonomik darbe. Tedarik zinciri ve lojistik sektörü üzerine çok büyük bir etkisi oldu. İmalatçılar olumsuz etkilendi.'

Büyükelçi PandaTürkiye ve Hindistan'ın ikili ilişkilerini yeni seviyelere taşımak için yeni yollar bulması gerektiğini söyledi.

Sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak gerekliliğine vurgu yapan Panda, bazı ülkelerin, ekonomik faaliyetleri yerelleştirmenin önemini fark ettiğini belirtti.

Yerelleşmeye odaklanmak yerine, 'küyerelleşmeye (glocalization)' odaklanılması gerektiğini vurgulayan Panda, 'Ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği çok önemli. İki ülke, güçlü yönleriyle iş birliğini artırmalı. Türkiye'yi Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik etmek istiyorum. Hindistan olarak doğalgaz talebimiz çok. Eğer Türkiye, net bir şekilde enerji ihracatçısı olursa, Hindistan en büyük alıcı olacaktır.' diye konuştu.

'SALGIN SONRASINDA 'KÜYERELLEŞME' KAVRAMINA DAHA FAZLA ODAKLANILACAK'

DEİK Başkanı Nail Olpak, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Hindistan arasındaki dostane ilişkilerin uzun yıllar karşılıklı saygı ve samimi bağlara dayalı olarak geliştiğini ve bu dostluğun ekonomik ilişkileri de olumlu etkilediğini belirtti.

Hindistan'ın, Ticaret Bakanlığının 'İhracat Ana Planı'ndaki 17 hedef ülkeden biri olduğunu hatırlatan Olpak, 'Hindistan, genç nüfusu, stratejik konumu ve bölgedeki birçok ülke ile ikili ticareti kolaylaştırmak için anlaşmaları olmasından dolayı yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır. 2019 yılında Hindistan ile ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İnanıyorum ki bu rakamı ülkelerimiz için daha tatmin edici bir düzeye çıkarmak için iş dünyamızın daha fazla iletişim kurması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Olpak, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) artan bir şekilde mobile geçildiğini belirtti.

Bunun da daha dijital düşünmeyi gerektirdiğinin altını çizen Olpak, 'Şirketler, tedarik değişimi gibi değişiklik yapmak zorunda kaldı. Yıllardır hepimiz küreselleşme hakkında konuşuyorduk ve salgından sonra 'küyerelleşme' ile ilgili tartışmalara daha fazla odaklanacağız gibi görünüyor. Şimdi, tedarik zincirinin kırılganlığını artıran tek bir kaynağa bağlı olmanın risklerini tartışıyoruz.' diye konuştu.

Olpak, lojistiğin tekrar sorgulandığını, yakınlık veya mesafe kavramlarından çok 'erişilebilirlik' kavramından bahsedildiğini vurgulayarak, 'Değişen bir ticaret ortamında pazar çeşitliliği ve küresel tedarik zinciri yönetiminin yeniden düşünülmesi, potansiyel yeni pazarlar tartışmasız her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.' değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE VE HİNDİSTAN, G20'NİN İKİ BÜYÜK EKONOMİSİ'

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar ise Türkiye ve Hindistan'ın G20'nin iki büyük ekonomisi olduğunun altını çizerek, 'Ekonomik büyüklükleri 3 trilyon doları aşan iki ülkenin sadece 8 milyar dolarlık ticaret hacmine sıkışıp kalması hakikaten üzerinden durulması gereken bir durum. Bu rakamlar çok rahat aşılabilir.' ifadelerini kullandı.

DEİK Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez da artan orta sınıf ve iç taleple Hindistan pazarının hem ithalatta hem de ihracatta çeşitli fırsatlar sunduğunu belirterek, 'Daha fazla yatırım ilişkileri veya ticaret faaliyetleri için hedef sektörlerimiz arasında inşaat, sağlık ve tıbbi ekipman, gıda ve tarım ürünleri, turizm, enerji, yüksek teknoloji yer almaktadır. Her iki taraf için daha sık 'kazan-kazan' durumları yaratmalıyız.' diye konuştu.

Hindistan İhracat Birliği Federasyonu (FIEO) Bölge Başkanı Israr Mecca ise Türk pazarının Hindistan için önemli olduğuna dikkati çekerek, 'Nasıl bir ortak pazar oluşturabiliriz bunu görmemiz lazım. Hindistan ve Türkiye, birbirlerinin know-how bilgisinden faydalanabilir. Savunma sektöründe ortak projelere açığız.' diyerek sözlerini tamamladı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İçişleri Bakanlığı'ndan düğünlere ilişkin yeni karar!Önceki Haber

İçişleri Bakanlığı'ndan düğünlere ilişki...

MEB'den liselerle ilgili yeni düzenleme! O günlerde ödev verilmeyecekSonraki Haber

MEB'den liselerle ilgili yeni düzenleme!...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar