murat kurum
murat kurum

CHP’li belediyeler ve TMMOB da hesap vermeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li belediyeler ve TMMOB da hesap vermeli
İzmir depreminde 114 kişiye mezar olan binalardaki ihmaller zinciriyle ilgili başlatılan soruşturmanın sadece müteahhit ve fenni mesullerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten hukukçular; yapı ruhsatını veren belediye yetkilileri ve mimar odalarının da mutlaka hesap vermesi gerektiğini söyledi. Akit’e konuşan Av. Cengiz Ocakçı ve Av. Yaşar Gürkan, “İzmir depreminin sorumluluğu sadece müteahhitlerde değildir. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel belediyeler ve TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın da burada suçu vardır. Gerekli denetimleri yapmayan belediyeler hakkında cezai müeyyideler devreye girmelidir. Depremde ihmali olan herkes hesap vermelidir” dedi.

İzmir’de yaşanan 6,6 şiddetindeki depremin yaraları sarılırken, yargı safhası da başladı. 114 kişinin hayatını kaybettiği, 1035 kişinin yaralandığı depremde yıkılan 7 apartmanla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Savcılık, müteahhit, fenni mesul ve market sahiplerinin aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Dün itibarıyla 9 zanlının gözaltı işlemi tamamlandı ve adliyeye sevk edildiler. İzmir depreminde 114 kişiye mezar olan binalardaki ihmaller zinciriyle ilgili başlatılan soruşturmanın sadece müteahhit ve fenni mesullerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten hukukçular; yapı ruhsatını veren belediye yetkilileri ve mimar odalarının da hesap vermesi gerektiğini söylüyor.

CHP’li belediyeler ve TMMOB da hesap vermeli

İhmalkârlar ‘feri fail’dir

Gazetemize konuşan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanvekili avukat Cengiz Ocakçı, hukuktaki asli ve feri fail kaidesine vurgu yaparak şunları söyledi:  “Eve girip hırsızlık yapan asli faildir, dışarıda gözetleme yaparak buna yardımcılık yapan feri faildir. İkisinin suçu da cezası da aynıdır. Yani her ne kadar müteahhit de yapsa söz konusu binaların denetimini yapmakla hükümlü olanlar, suça yardımcılık yapan feri faillerdir. O binaya izin verenler, ruhsat verenler suçludur. Üstelik kendilerine ‘gelin binamızı denetleyin’ demelerine rağmen sessiz kalmışlar. Aynen müteahhitler gibi cezalandırılmaları gerekir. Cezalandırılmaları gerekenlerin başında da İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri gelir. İhmali olan ilçe belediyesi yetkilileri de yargılanmalıdır.”

TMMOB yetkilileri de suçlu

Mimar ve mühendislerin depremdeki sorumluluğuna da değinen Ocakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası’nın da burada suçu vardır. Bunlar çıkıp ‘biz üzerimize düşeni yapmadık, biz de sorumluyuz’ demiyorlar ama yargı bunların hesabını sormalıdır. Doğu’daki PKK olaylarında bile ses yükseltenler kendi mesleki hususlarında hiç ses çıkarmıyor. Ankara’da trafiği rahatlatmak için yaptığımız her projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldıran TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası da sus pus? O binalar yapılırken TMMOB Şehir Plancıları Odası müteahhitten parayı alır, söz konusu binanın her türlü imar planlarının hepsini tasdik eder ve ondan sonra inşaat başlar. Belediye yetkilileriyle, müteahhitlerle birlikte bu meslek odası görevlileri de suçludur ve yargılanmalıdır.”

Hesap sorulsun

Yapı hususlarında ihmali olan belediye görevlileri hakkında cezai işlem yapılmasının şart olduğuna dikkati çeken avukat Yaşar Gürkan ise “Bir işi yapan vardır, bir de yönetmeliklere göre kontrol eden merciler. Son yıllarda denetim mekanizması oldukça sıklaşmıştır ama para ve adam kayırmalardan dolayı hâlâ belediyelerde ihmaller var. Denetimin söz konusu olduğu yerde cezai müeyyide de mutlaka olur. İhmali olan, gerekli işlemleri yapmayan belediyeler hakkında cezai müeyyideler devreye girmelidir. Yapı Kontrol Denetim firmaları da burada mesuldür. Ne yazık ki bunlar paraya mukabil gerçekleri saklayabiliyor. Teknik ve fenni raporları bir takım menfaatlerle gizleyebiliyorlar. İzmir depreminde de bu yönde ihmali olan herkes yargılanarak cezalandırılmalıdır” dedi.

Türkiye’ye ders olmalı

Gürkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Adet yerini bulsun kâbilinden iş yaparak çürük yapılara gerekli uyarıları yapmayanlara göz açtırılmamalıdır. Bu yolla kazanılan para da haram paradır. Haramla temeli atılan bir bina maddi olarak da manevi olarak da çürük olur. Kul hakkı yenerek işlenen bu kusurlar feci ölümlere sebep olmaktadır. Son İzmir depreminde ihmali olan kim varsa yargılanmalı ve bu afet tüm Türkiye’ye ders olmalıdır.”

Kaynak:yeni akit


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Canlı yayında hakaretler havada uçuştu! Hande Fırat reyting için yayını kesmediÖnceki Haber

Canlı yayında hakaretler havada uçuştu!...

Katar'dan İzmir açıklaması: HazırızSonraki Haber

Katar'dan İzmir açıklaması: Hazırız

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar