S400 füzeleri ile ilgili bilinmeyenler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
S400 füzeleri ile ilgili bilinmeyenler
Türkiye ve Rusya arasında imzaların atılmasının ardından S-400 anlaşmasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Sözleşme kapsamında ilk S-400 bataryasının Türkiye’ye sevkiyatı 2018 yılında yapılacak.

 

S400 füzesi nedir? Neden bu kadar önemli? S400 füzesinin özelliği nedir? S 400 füzeleri ABD'yi neden rahatsız etti?sorusuna bu haberimizde. Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacının karşılanmasında süreci hızlandırdı. Rusya ile anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imzalanması için Savunma Sanayi Müşteşarlığı'na (SSM) yetki verildi. SSM'nin yetkilendirilmesi, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin (SSİK) toplanması beklenmeksizin elden imzaların alınması suretiyle yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in başlattığı görüşmelerde uzun süren detaylı çalışmaların ardından Rusya ile Kurban Bayramı öncesi nihai imzalar atıldı. S-400 füzesinin Türkiye'ye sevkiyatını başlatacak olan anlaşma SSM ile Rus devlet ihracat şirketi Rosoboronexport arasında yapıldı. Türkiye, anlaşma kapsamında Rusya'dan yeni nesil S-400 füze bataryaları satın alacak.

1 BATARYA HAZIR ALINACAK

İmzaların atılmasının ardından anlaşmanın detayları da ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye S-400 sistemi tedarikini 1 + 1 modeliyle yapacak. Bu doğrultuda anlaşma, Rusya'dan 1 adet S-400 füzesi alımı ve 1 adet füze için de alım garantisi verilmesini içeriyor. Sözleşme kapsamında öncelikle ilk füzenin Türkiye'ye sevkiyatı gerçekleştirilecek. İlk S-400 bataryasının Türkiye'ye sevkiyatı 2018 yılında yapılacak. Bu sırada ikinci füze bataryasının kesin alımına ilişkin görüşmeler yürütülecek ve ikinci batarya, alım garantisi kapsamında ayrıca tedarik edilecek.



BÜTÇE TOPLANTIDA AÇIKLANACAK

Milyar dolarlık projenin bütçesi ise Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla açılacak. Kurban Bayramından bu yana üyelerin programlarının uymaması nedeniyle toplanamayan komitenin önümüzdeki günlerde toplanarak S-400 alımına ilişkin bütçe de dahil SSM'ye gerekli yetkiyi vermesi bekleniyor. Hazır alım ve ortak üretime ilişkin ayrıntılar da toplantı kararıyla netlik kazanacak. 

ABD'ye tepki NATO'ya takdir

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye'nin Rus S-400 füzesi alımına ilişkin Amerika'nın açıklamalarına tepki gösterdi. Canikli, “Tüm çabamız ülkemizin savunması. Bu toprakları koruma görevi Türkiye'nin kendisindedir. Biz de bu çerçevede bu adımı attık” diye konuştu. Canikli, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in “NATO üyeleri hangi ekipmanı alacaklarına kendileri karar verir” yönündeki açıklamasını da, “Rasyonel, gerçeği gören ve yerinde bir açıklama” sözleriyle değerlendirdi. Rus siyasi uzman, tarihçi ve yazar Stanislav Hatuntsev, S-400 sistemlerinin Ankara'ya satış kontratının ABD ve NATO için genel olarak hassas bir durum oluşturduğunu söyledi. S400 füzesi hakkında önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gelen anlaşma imzalandı haberi, daha sonra ise Rusya'dan S400 füzesi için siparişlerin alındığı şeklinde haberler sonrasında s400 füzeleri ile araştırmalar başladı.



'ABD PUZZLE'I DİZEMEZ'

Sputnik'e konuşan Hatuntsev, “Amerikalılar, S-400 sistemlerinin satış kontratının, Türkiye'yi NATO'nun ‘menzilinden' çıkardığını düşünüyor. Eğer NATO birleşik füze savunma sistemi kuracak olursa Türkiye bu sistemden kesinlikle çıkar ve ‘Puzzle'lar' dizilemez. Türkiye'nin bu sistemin içinde yer almaması, NATO'nun geneli için hassas bir konu olacak.

'TÜRKİYE'NİN BUNU YAPABİLECEĞİNE İNANMADILAR'

Amerikalılar muhtemelen Türkiye'nin Rusya ile S-400 sistemleri satış kontratı imzalayabileceğine inanmadılar, çünkü önlerinde birçok engel vardı. Öte yandan gerçekçi, kendilerini hiç kimsenin bırakamayacağından emin birileri olarak Amerikalılar herhalde Türkiye'nin de gidecek bir yeri olmadığını düşündü.



'TÜRKİYE ABD'NİN SÖZÜNÜ DİNLEMİYOR'

Fakat her şey farklı gelişti. Şimdi Ankara, eskiden olduğu kadar ABD'nin sözünü dinlemiyor. Ayrıca konunun ticari tarafı da var, eğer Türkiye Amerikan silahı alıyorsa ABD'ye, Rus silahı alıyorsa Rusya'ya para ödüyor. Bu da unutulmaması gereken çok önemli bir açı, ABD'nin silah ticaretinin kapsadığı kollardan biri tümüyle devre dışı kalıyor” ifadelerini kullandı.

S400 FÜZESİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

S-400 Triumf olarak adlandırılan S400 füzesi, orta menzilli hava savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rus yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. S-400, 1979'da S-300'ün ortaya çıkmasından hemen sonra 1980'lerin başında o zamanki adıyla Almaz Merkezi Tasarım Bürosu tarafından (günümüzde Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi) Sovyetler Birliği'nde geliştirilmeye başlanmış ve gelişim süreci SSCB'nin dağılması nedeniyle uzun bir evrim olmuştur. S-400'ün S-300 sistemlerinden en önemli farkı daha fazla hedefi aynı anda takip edebilmesi ve gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahip olmasıdır. Ayrıca S-400'de kullanılan radarlar hafif radar izine sahip olan ve hayalet uçak tabir edilen hedefleri takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 sistemine şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş olmasına rağmen Çin Halk Cumhuriyeti haricinde yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

S400 FÜZESİ ÖZELLİKLERİ

S-400'ün kullandığı füzeler Rus Hava Kuvvetleri'nin mevcut hava savunma sistemlerini azaltma programına paralel olarak kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilecek değişik füzelerden seçilmiştir.

Orta menzilli 9M96 füzesi aktif radar güdümlü bir füze olup 120 km menzile sahiptir ve hedefi vurma kabiliyeti uçaklara karşı 1 üzerinden 0.9 ve insansız uçaklara karşı 0.8 olarak hesaplanmıştır. Bu füzenin bir üst türevi olan 48N6DM 30 Nisan 2004 tarihinde Kapustin Yar test merkezinde test edilmiştir.

Uzun menzilli yeni bir füze olan 40N6 400 km menzile sahiptir (MIM-104 Patriot ve S-300'ün iki katı) ve yarı aktif - aktif güdümle hedefe yönlendirilebilir. Bu füzenin hedefleri AWACS erken uyarıuçakları, sinyal karıştırıcı uçaklar ve balistik füzelerdir. Füzenin hızı olan 4.8 km/saniye (17280 km/saat) aynı hızda hareket eden hedefleri vurmasını sağlar.

S-400'ün radarları S-300 sisteminde kullanılan 64N6 ve 76N6 radarlarının gelişmiş bir türevi olan 96L6'dır. S-400 komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebilir ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahiptir. Bu radarlar hayalet uçak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir. Gelecekte 96L6 radarların daha da geliştirilmesiyle 500-600 kilometreye kadar etkili olacakları düşünülmektedir.

S400 füzesi, Rusya'da 2009 senesi itibarıyla iki taburla konuşlandırılmıştır. 2011 yılında Moskova'nın kuzeyine iki tabur daha yerleştirilmiştir. (bir S-400 taburu minimum 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşur). Rusya'nın uzak doğusunda ve Japonya'nın kuzeyindeki Kuril Adaları bölgesine de S-400 sistemleri yerleştirileceği açıklanmıştır.





S-400 'Zafer' Füze Sisteminin Künyesi:

Üreticisi: Almaz-Antey silah şirketi
Konuşlandığı Yerler: MoskovaSuriye, Kaliningrad, Kırım
Kullanılmaya BaşlanmaTarihi: 2007
Menzil: 400 kilometre
Hız: Saniyede 4,8 km
Azami Hedef İrtifası: 30 km
Eşzamanlı Takip: 80 hedef
Hedef Türü: Uçak, seyir füzesi, orta menzilli füzeler, İHA ve diğer havadan izleme sistemleri

UZMANINDAN S400 FÜZESİ CAYDIRICILIĞI

Savunma Sanayisi Araştırmacısı Turan Oguz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar çok sık tekrarlanan etkileri bir kenara bırakıldığında, S-400 Triumph nihai satış sözleşmesinin imzalanması ve tedariğinin gerçekleşmesi durumunda, ülke savunmasına bir dizi önemli katkı yapacağını söyledi.

Alınacak sistem sayısına da bağlı olmak üzere Türkiye'nin ilk defa, hem de büyük bir alanda, modern bir uzun menzilli ve yüksek irtifa savunması kabiliyeti kazanacağını vurgulayan Oguz, 'Ayrıca ilk defa balistik füze engelleme kabiliyetine kavuşmuş olacağız. Üretici firma, kataloglarında MRBM'ye (1000-3 bin 500 kilometre menzilli balistik füzelere) karşı etkili olduğunu yazsa da bugüne kadar bunu destekleyen hiçbir test sonucunu güvenilir bir biçimde açıklayamadığı için muhtemelen SRBM'ye (1000 kilometreye kadar menzilli balistik füzelere) karşı etkili olabileceği değerlendirilmekte. Ancak sistemi NATO radar ağına dahil edemememiz durumunda bu kabiliyetin kazanımı da sıkıntılı görülmekte.' görüşünü dile getirdi.

Mevlütoğlu, Türkiye'nin daha önce çeşitli kereler S-400 sisteminin NATO hava savunma ağına dahil edilmeyeceğini açıkladığını belirterek, 'Türkiye'nin mevcut hava savunma sistemi, tamamen NATO'nun ağına entegre bir şekilde çalışıyor. Bu sisteme her türlü hava savunma silah ve radar sistemi ile komuta kontrol merkezleri dahil. Eğer S-400 bu ağa bağlanmayacaksa, münferiden çalışacağı için etkinliği ve hedef tespit, teşhis, önleme menzilleri nispeten kısıtlı olacaktır. Ancak bu hali ile bile ciddi bir caydırıcılığı olacağı söylenebilir. Ancak özellikle seyir füzeleri ve balistikfüzelere karşı etkili bir savunma için milli hava savunma sistemi sistemlerinin olgunlaşmasını beklememiz gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sınıra askeri araç sevkiyatıÖnceki Haber

Sınıra askeri araç sevkiyatı

Gomis, kulüp tarihine geçmek üzereSonraki Haber

Gomis, kulüp tarihine geçmek üzere

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar