murat kurum
murat kurum

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı .

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı .
Son dakika haberine göre, Brüksel'deki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye ağır yaptırımlar uygulanmasını isteyen Yunanistan ve Fransa istediğini alamadı. Zirvenin sonuç bildirisinde yaptırım kararı yer almadı ve AB'nin Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesinde stratejik çıkar olduğu vurgulandı. Zirvenin sonuç bildirgesinde "Avrupa Birliği Türkiye ile diyaloğa fırsat tanımak istiyor" denildi.

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Hem dünyanın hem de Türkiye'nin gözü, Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesindeydi. Zirvenin ilk günkü programında yer alan dış ilişkiler başlığının en önemli gündem maddesi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Türkiye ile ilişkiler oluşturdu.

Yunanistan, Fransa, Avusturya ve Güney Kıbrıs'ın başını çektiği ülkeler, Türkiye aleyhine bir kararın çıkması için Avrupa Birliği'ni kışkırtıyor. AB'nin en güçlü ekonomisi Almanya ile İtalya ve İspanya gibi önemli ülkeler ise Türkiye karşıtlarının atacağı adımların önünde duruyordu.

Hafta başında gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısından bir sonuç çıkmazken, Doğu Akdeniz ve Türkiye konusunda son sözü liderler söyledi.

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel'deki zirvenin ilk gününde, sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklandı ve bildirinin ilgili kısmı paylaşıldı.

YAPTIRIM ÇIKMADI
Sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB'ye karşı söylemini yükselttiği iddia edildi. Bu bağlamda Oruç Reis gemisinin Antalya Limanı'na dönmesinin not edildiği, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesi konusunda, AB tarafının ısrarcı olduğu ifade edildi.

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Sonuç bildirgesinde, "Türkiye'nin AB ve üyeleriyle gerçek bir ortaklığı desteklemek, farklılıkları diyalog ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözmek için hazır olduğunu göstermesi halinde pozitif Türkiye-AB gündemi hala masadadır." ifadeleri kullanıldı.

İŞLERİNE GELMEDİ
Bu durum, Türkiye aleyhine bir kararın çıkması için Avrupa Birliği'ni sürekli kışkırtmaya çalışan Yunanistan, Fransa, Avusturya ve Güney Kıbrıs'ın işine gelmedi..

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bazı ülkelerin daha geniş kapsamlı ekonomik yaptırım uygulanması çabalarının karşılık bulmadı.

"HAYAL KIRIKLIĞI"
AFP haber ajansı, konuyla ilgili haberinde, zirveden çıkan kararın Yunanistan'da "hayal kırıklığı yaratacağı" yorumunu yaptı. Öyle de oldu..

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Yunan medyasından Kathimerini gazetesi, Brüksel'den çıkan kararı "Türkiye için yumuşak hat galip geldi" başlığıyla duyurdu. Haberde "Türkiye aleyhine üçüncü bir yaptırım taslağı Perşembe gecesi geç saatlerde yapılan zirvede masaya yatırıldı." ifadesi kullanıldı.

Politico'nun ve konuya aşina olan diplomatlara dayandırılan haberde ayrıca, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, "Avrupa Birliği'nin "eğer" ve "ama"larla saplanmış olması çelişkilidir" ifadesine yer verildi. 

ATİNA'NIN İSTEDİĞİ SOMUT CEVAPTAN ÇOK UZAK
Haberde zirvenin "umut verici" görünmediği ve "oy birliği olmadığı" ifadeleri de yer aldı. Kararların "Atina'nın istediği somut cevaptan çok uzak olduğu" vurgulandı..

Kathimerini, dünkü manşetinde de Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yanıt vermek için isteksiz göründüğünü, buna karşın Yunanistan'ın zirvede ısrarcı olacağını yazmıştı.

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Dün, Avrupa'nın yaptırım uygulamak için gönülsüz olduğunu vurgulayan Yunan Ta Nea gazetesi ise Türkiye'ye yaptırım çıkmadığını yazdı.27 AB üyesi ülkenin liderlerinin toplandığını ve sabahın ilk ışıklarına doğru kararın alındığını söyleyen haberinde Ta Nea gazetesi, AB ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık tutulacağını yazdı..

İngilizce yayın yapan Greek City Times haber sitesi, sonuç bildirgesinde yaptırımlar konusundaki dilin birkaç değişiklik dışında aynı kaldığına vurgu yapıldı..

Yunanistan ve Fransa çılgına döndü! AB'den flaş Türkiye kararı

Yunan medyasından To Vima gazetesi ise, "Hükümet kaynakları "güçlü uyarı"dan bahsediyor ancak Avrupa Birliği Zirvesi'nden Türkiye'ye hafif yaptırımlar çıkıyor" denildi.

"TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK İLGİ"
"Türkiye için stratejik ilgi"
 ifadelerini kullanan To Vima'nın haberinde ayrıca, "Avrupa Konseyi'nin, AB'nin Türkiye ile işbirliğini ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiyi geliştirmedeki stratejik çıkarını yeniden teyit ettiğini" yazdı..

Yunanistan'ın I Avgi gazetesi de, Türkiye'ye yaptırım kararı gelmediğini "Yine yumuşak kararlar" manşetiyle duyurdu ve Miçotakis'in AB'nin "ama" ve "eğer"lere saplandığı ifadesini yineledi.

Haberde, "Başbakan Miçotakis'in istediğinin aksine, Türkiye'ye yönelik sert yaptırımlar Zirve'nin masasında yoktu" ifadeleri kullanıldı. Zirve'den daha önce de Atina ve Güney Kıbrıs'ın istediği sonuçlar çıkmadığı hatırlatıldı.

TÜRKİYE KARŞITI İTTİFAKTAN TATBİKAT
Doğu Akdeniz'deki gerilimin yükselmesiyle, Türkiye karşısında Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa'nın yer aldığı bir ittifak oluştu..

Kaynak:a haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hafter asker yığmıştı... Türk İHA'ları harekete geçti!Önceki Haber

Hafter asker yığmıştı... Türk İHA'ları h...

Türkiye kararını duyan Macron, dumura uğradıSonraki Haber

Türkiye kararını duyan Macron, dumura uğ...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar