murat kurum
murat kurum

İngiliz büyükelçi:

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiliz büyükelçi:
Koalisyonun son operasyonun, Suriye halkının kimyasal saldırıdan dolayı yaşadığı acılara son vermek amacını taşıdığını savunan İngiliz Büyükelçi Chilcott, "Astana sürecine hiçbir şekilde mesaj gönderiyor değil. Savaşa barışçıl çözüm bulunmak isteniyorsa, tarafları bir masa çerçevesinde toplamak faydalı olacaktır" dedi.

 

Ä°lgili resim

 

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, ABD öncülüğünde İngiltere ve Fransa’nın da katıldığı Suriye’ye askeri operasyonun amacını ve hedeflerini anlattı.

Eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yapılan kimyasal saldırıyla ilgili arka plan bilgisi de veren Büyükelçi Chilcott, soruları da cevapladı. Chilcott, özetle şunları söyledi.

 

AKTÖRÜ RUSYA

Skripal olayı ile Suriye’de Duma’da yaşananlar arasında muhakkak ki bir bağlantı var. Farklılıklar göstermekle birlikte her iki olayda da kimyasal silah kullanımı söz konusu. Her iki olayda da aktör Rusya. 2013’te Rusya kimyasal silahların eritileceği ve kullanılmayacağı garantisi vermişti. Ne yazık ki verdiği sözü tutamadı. Suriye’de kimyasal silah stoklarının BM tarafından araştırılması talepleri sürekli Rusya tarafından veto edildi ve sekteye uğratıldı; 6 kararı Rusya veto etti. Rusya, pek çok kanaldan mevcut durumu karatmaya, gölge düşürmeye çalışıyor.

 

OPCW RAPORU DOĞRULUYOR

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) raporu Skripal olayında kimyasal, sinir gazı kullanıldığını doğruluyor. Rapora göre, söz konusu saldırıda kullanılan toksik maddenin saflığı o kadar yüksek ki ancak uzman üretimle sağlanabilir. Bu da ancak terörist bir örgüt değil, bir devletin kontrolünde mümkün olabilir.

 

OPERASYONUN AMACI

Suriye’ye düzenlenen askeri operasyon doğrudan Suriye halkının kimyasal saldırıdan dolayı yaşadığı acılara son vermek amacıyla bir müdahaledir. Amacı Esad’ın kimyasal silah kapasitesini engellemek ve gelecekte kimyasal silah kullanabilirim gibi bir fikre kapılmasına izin vermemekti. Sınırları ve kapsamı net şekilde belirlenmiş operasyon haklı gerekçelerle gerçekleştirildi.

 

ASTANA HEDEF DEĞİL

Suriye’deki iç savaşın gidişatını ve rejimi değiştirmek, Rusya’nın stratejik hedeflerini zayıflatmak gibi bir amacımız yoktu. Son derece net şekilde planlandı. Kimyasal silahların üretimine imkan sağlayan, kimyasalın üretildiği tesislere yönelikti. Askeri operasyonun bir mesajı vardı: Suriye’deki rejimin kimyasal kullanımını ve üretimini durdurması, tesisleri kapatması gerekiyor. Bunun dışında hiçbir boyutu yok. Astana sürecine hiçbir şekilde mesaj gönderiyor değil. Biz, Astana sürecinin faydalı olduğunu düşünmekteyiz. Bir savaşa barışçıl çözüm bulunmak isteniyorsa, tarafları bir masa çerçevesinde toplamak faydalı olacaktır.

 

‘ERDOĞAN HAKLI’

(Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Kimyasal silahları hedef alıyorsunuz da konvansiyonel silah olunca niçin vurmuyorsunuz” sözleri) Cumhurbaşkanı Erdoğan son derece haklı. İnsani açıdan bakarsanız kimyasal veya konvansiyonel silahla öldürmenin hiçbir farkı yok. Orada çok büyük bir insani trajedi yaşanmakta. Pek çoğumuz BM tarafından yürütülen Cenevre kapsamında barışçıl bir çözüm taraftarıyız ve son derece aktifiz. Uluslararası kanunlar uyarınca kimyasal silahlar farklı bir kategoride bulunuyor. Birleşik Krallık olarak Suriye’de sorunlara kalıcı çözüm getirilmesi ve siyasi çözüm bulunması için elimizden gelen her katkıyı vereceğiz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erken seçim için karar günü: Erdoğan ve Bahçeli bugün görüşecek!Önceki Haber

Erken seçim için karar günü: Erdoğan ve...

Mahkemeden skandal karar!Sonraki Haber

Mahkemeden skandal karar!

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar