murat kurum
murat kurum

Dr. Volkan Sevindik ; Geleceğin meslekleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dr. Volkan Sevindik ; Geleceğin meslekleri
Telekom Akademi Eğitim ve Danışmanlık şirketinin kurucu ortağı Dr. Volkan Sevindik: 'Teknoloji ve insan ihtiyaçları çok hızlı bir şekilde değişiyor ve bu toplumların ihtiyaçlarını da değiştiriyor. Şuanda yaptığımız mesleklerin hemen hemen hepsi teknoloji ile entegre olmuş durumdadır. Bu yüzden gelecekte var olacak meslekler günümüzdekilerden çok farklı olacaktır.'

Dr. Volkan Sevindik, iki yazıdan oluşacak Geleceğin Meslekleri Serisinin bu ilk bölümünde, gelecekte var olacak mesleklerden ve bu mesleklerin gerektirdiği uzmanlık alanlarından bahsediyor. 

 

 

Veri Yorumlayıcıları ve Analistleri

Geleceğin önemli mesleklerinden ilki veri analistleri ve yorumlayıcılarıdır.  Veri analistleri, verileri analiz ederek, sonuç çıkarmakla görevlidir. Sonuç çıkarmadaki amaç, verimliliği artırmaktır. İstatistiğin ve matematiğin yoğun olarak kullanıldığı mesleklerden olan veri analistleri, aşağıdaki soruların cevabını aramaktadır.

 

*Elimdeki veride kimsenin bilmediği ne saklı, bunu nasıl bulurum, hangi yöntemleri denemeliyim?

*Bu veri şirket için ne kadar değerli, yorumlanması kolay mı?

*Veri analiz sonuçlarını en iyi sekilde nasıl gösterebilirim, anlaşılabilirliğini nasıl artırabilirim?

*Sonuçlar hangi alanda verimliliği artırabilir? 

 

İyi bir veri yorumcusu ve analisti olmak zaman ve deneyim istiyor, bu yüzden bu alanda uzmanlaşmak istiyorsanız, matematik ve istatistik öğrenmeye biran önce başlamanızı öneririm.

 

Kişisel İlaç Uzmanları

Artık insanın DNA’si yani genetik kodu çok iyi analiz edilebiliyor. Her birimizin genetik kodu farklı olduğundan, kullandığımız ilaçlara vücudumuzun tepkisi de çok farklı oluyor.  İnsanların genetik koduna göre ilaç geliştirmek, kurallar ve politikalar belirlemek, ve bunları faaliyete sokmak için gereken uzmanlar, kişisel ilaç uzmanları olacaktır. Doktorlar ile çok yakın çalışacak olan bu uzmanlar her hasta için ilacın içeriğini, dozunu, ve zamanını belirleyecek ve yan etkilerini takip edecektir. En kısa sürede hasta için gereken en iyi ilaç kombinasyonunu geliştirilecektir, ve bu bilgiler hastanın ileride de tedavisi için kullanılacaktır. 

Genetik, kimya ve insan fizyolojisi hakkında uzmanlaşma gerektiren bir alandır ve geleceği çok açıktır 

 

İnsansız Hava ve Kara Araçları Mühendisi

Ülke olarak son yıllarda geliştirdiğimiz, insansız hava araçları güvenliğimizi sağlamada stratejik önem arz etmektedir. İnsansız hava aracı denildiğinde aklımıza, sadece uçaklar geliyor. Aslında bu alanda çalışan ve çalışacak mühendisler sadece uçakları değil, her türlü insansız uçan hava aracını tasarlayıp geliştirmektedir. Mesela bu alana, pilotsuz uçan savaş uçakları da dahildir. Bunun dışında ticari kullanımları da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. 

Mesela Amerika’nın en büyük e-ticaret sitesi Amazon (www.amazon.com), müşterilerin siparişlerini Drone’lar (boyutları küçük insansız hava araçları) ile göndermek için denemelere başladı. Amazon’u bu alanda takip edecek Amerika’da ve Dünya’da birçok şirket bulunmakta ve bu alanda kendinizi geliştirirseniz, gelecekte önemli talep olacak bir alana yatırım yapmış olacaksınız. 

İnsansız kara aracı kavramı aslında Google’un sürücüsüz araba kavramıyla hayatımıza girdi. Sürücüsü olmadan, gelişmiş mekanizmalar ile yolunu bulan ve güvenli otomatik sürüş sağlayan araçlar, ileride hayatımıza daha da girecektir. Savunma sanayiinde yine hedef şaşırtmaya ve sahadaki askeri korumaya yönelik, tanka benzeyen insansız kara araçları da ülkelerin savunma stratejileri içinde yer almaktadır. 

Elektronik, mekanik ve malzeme alanında kendinizi geliştirmeniz ve bu alanlarda eğitim veren ve ya verecek üniversitelere girmeniz gerekmektedir.

 

Biyoteknoloji Mühendisleri

Amerika'da yakın zamanda geliştirilen ve insan derisinin altına yerleştirilen bir sensör ile, kişinin nabzı, kolestrolü ve şekeri anlık ölçülebilmektedir.  İnsana zarar vermeyen, deri altına yerleştirilecek kadar küçük ve yapması gereken tüm biyolojik ölçümleri yapan bu cihaz biyoteknoloji uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Elektronik, ve biyolojinin birleştiği çok önemli bir alandır. Geliştirilen yapay organlar da bu alana girmektedir. Yine insanların hayatına direk etkisi olan kalp pilleri biyoteknoloji uzmanları tarafından geliştirilmektedir. Bu mesleği seçerseniz, çok iyi elektronik tasarım, devre tasarımı, biyoloji ve kimya öğrenmeniz gerekmektedir. 

Bu yazımda yakın gelecekte çok önemli olacak mesleklerden bahsettim. Yararlı olacağını ümit ediyor ve bir sonraki yazımda buluşmak üzere sizlere başarılı eğitim ve iş hayatı dilyorum.

Dr. Volkan Sevindik

İletişim Teknolojileri Uzmanı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mahmut Tanal'dan CHP'lilere miting uyarısıÖnceki Haber

Mahmut Tanal'dan CHP'lilere miting uyarı...

FETÖ'ye Gürcistan'da büyük şok!Sonraki Haber

FETÖ'ye Gürcistan'da büyük şok!

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar