İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'dan Suriyeli sığınmacılar ve düzensiz göçmenler hakkında açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'dan Suriyeli sığınmacılar ve düzensiz göçmenler hakkında açıklama
Türkiye'de ne kadar Suriyeli sığınmacı ve düzensiz göçmen var? Yabancı güçlerin Suriyeli planı nasıl bozuldu? Türkiye sınır ötesinde neler yapıyor? İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı merak edilen her şeyi açıkladı. Çataklı, "Türkiye sınır ötesi operasyonları yapmasaydı şuan Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı 10 milyona ulaşırdı" dedi. Geri dönüş projesiyle ilgili de açıklama yapan Çataklı, "Suriyeliler gönüllü, güvenli ve onurlu dönüş yapacak" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında, göç ve Türkiye'nin göç yönetimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çataklı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Ülkemize gelmiş olan Suriyelilere geçici koruma statüsü verdik. Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyon 762 bin 889. Bundan daha fazla yok.

İkamet izniyle kalanlar. Bunlar düzenli göçmenler. Ülkemize yasal yollarla gelmiş, vize ve ikamet izni almış, düzenli kapsamlı göçmenler. Yabancı ülkelerin temsilcileri arasında olanlar var. Bunlar sığınmacı değiller. İkamet izniyle kalanların sayısı ise 1 milyon 414 bin 776.

Kimi 1 yıl kalır gider, onların yerine başkaları gelir vs. Tartışma dışı bırakmamız gereken alan. İçerisinde yabancı öğrenciler de var.

Uluslararası koruma kapsamında bulunanların sayısı 320 bin 68. Aslında bulunduğu ülkede can güvenliği riski altında olanlar. Bunlar dünyanın birçok yerinden olan insanlar. Bunlara diyoruz ki, müracaatlarını alıyoruz. Çoğunlukla başka ülkelere gitmek istiyorlar. Zaman zaman bunlar BM tarafından başka ülkelere de yerleştiriliyor.

TÜRKiYE'DEKİ YABANCI SAYISI

Türkiye'deki yabancı sayısı 5 milyon 497 bin 733'dir, sığınmacı sayısı ise 4 milyon civarındadır. Bu kişilerin hepsinin parmak izine kadar bilgileri bizde mevcuttur.

Kaçak göçme mücadele demek zaten kaçakların gelme ihtimali vardır demek. Bunlar içerisinden de ülkemizde olmayanlar da var. Onları da konuşacağız. Bizce toplam buna yakın rakam çıkar. Bizim bilgimiz dışında Türkiye'de birileri varsa ki vardır. Bu rakamlardan çok farklı olmadığını biliyoruz.

YILLARA GÖRE GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDAKİ SURİYELİLER

Bu tablo 2011'de başlayan Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye'ye gelmiş olan Suriyelilere geçici sığınma verdiğimizi gösteriyor. Biz son zamanlarda ısrarla kamuoyuna hatırlatıyoruz. 2017 sonrası yatay bir seyir sergilediğini söylüyoruz. Neredeyse Suriyeliler 5 senedir gelmiyor. Biz ülkemizde bulunan Suriyelileri adresleri dahil nerede olduğunu takip etmeye çalışıyoruz.
122 bin Suriyeli sığınmacının 2 yıldır teması yok. Buna rağmen bunların geçici sığınma statülerini geri aldık. Buna rağmen biz 3,762 bin rakamını sabit tutuyoruz. Çünkü verilere doğru olsun diye.

"SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR OLMASAYDI 10 MİLYON SURİYELİ OLURDU"

2016'da 2 milyon 814 bin idi, sonra 3 milyon 762'bine çıktı. Burada ne oldu? Biz önce Fırat Kalkanı operasyonu yaptık. Orada 1 milyon 300 bin Suriyeli orada yaşıyor. Operasyonu yaparak o insanları orada tuttuk. Zeytin Dalı operasyonuyla 550 bin, Barış Kalkanı operasyonuyla 300 bin, Bahar Kalkanı operasyonuyla 4 milyon kişi orada tutuldu.

Eğer bu operasyonlar yapılmasaydı Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısı 10 milyona ulaşacaktı. Birileri bu hayallerine ulaşamadığı için bu kez içerideki bazı piyonları yoluyla gerçekleştiremedikleri hayalleri topluma pompalamaya çalışıyorlar.

İdlib'in normal nüfusu savaş öncesi 1 milyon 250 bindi. Şu an 4 milyon kişi orada. Burada belli oranda güvenlik sağlanabildiği için bu insanlar burada durabiliyor. Bizim hedefimiz, terörle mücadelede olduğu gibi sorunu ülkemize gelmeden ilerde karşılamak. Şu anda İdlib'de kamplardan gelen sayısı 1 milyon 300 bin.

Bu dernekler, yapılan bağışlar ve AFAD'la şu ana kadar 57 bin briket evi bitirdik. Sonra 77 bini projelendirildi. Bu sayı 100 bine çıkacak. Biz orayı yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz.

Briket evlerin ilk başta maliyetleri 3 bin liraydı, şu anda 7-8 bin liraya dayanmış durumda. Güvenliğini sağladığımız İdlib ve diğer kamplara Türkiye'den 498 bin kişinin dönüşünü sağladık.

Türkiye'de kalan Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için 13 yerleşim yeri belirledik. Bunların her biri şehir boyutunda. 1 milyon nüfus alacak şekilde. Finansmanı için yardım kuruluşları ile görüşmeler son aşamaya gelindi. 200 bin civarında ev yapacağız. 1 milyon insanın daha gönüllü olarak buralara dönmesini sağlayacağız.

Suriyelilerle alakalı en kötüyü 3-4 yıl önce görmüş durumdayız. Asıl akımı durdurmuşuz. Türkiye'den oraya gidişi sağlamışız ve geri dönüşlerin devamı için yeni projeleri ortaya koymuş durumdayız. Türkiye'nin şu an dört dörtlük bir geri dönüş projesi var.

Toplumda Suriyelilerle alakalı bir dezenformasyon yapılıyor. 100 'den Suriyeliden suça karışma oranı 1,2. Türk vatandaşlarının ise 2, Türk vatandaşlarına göre suç ortalaması çok daha düşük.

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

Suriyeliler bir zulüm nedeniyle kapımıza dayandılar ve biz de bunları geçici korumaya aldık. Düzensiz göç dediğimiz kaçak yollarla ülkeye girer. İkincisi vizesi vardır, 90 gün süresi vardır ama ülkeden çıkmamıştır. Düzenli göç ile düzensiz göç arasındaki fark yasal olmadan ülkeye girmek ya da yasal izinle girip süreyi aşması sonrası yasal olmayarak ülkede kalmasıdır.

Düzensiz göçmenlerle ilgili 4 ayaklı bir stratejimiz var. Kaynak ülkeden başlıyor bu strateji. Afganistan, Pakistan gibi. Önce diplomatik iletişime geçiyoruz. Kaynak ülke ile geri kabul anlaşmalarıdır. Bir kişiyi göndermemiz için o ülkenin kabul etmesi lazım. İkinci aşama ise sınır konusu.

911 km'lik Suriye sınırına 837 km'lik duvar yaptık. Tamamen güvende. İran'da 191 km'sini tamamladık. Bu yıl 211 km'sini daha yapacağız. Bölgeye sadece duvar yapmıyoruz. Aydınlatma, kamera ve algılayıcı, elektrooptik kule, termal kamera kuruyoruz. Fiziki ve termal altyapıyı yapıyoruz ki sınırda kuş uçmasın.

Sınırlarımızı korumaktan kara kuvvetlerimiz sorumlu. Ayrıca onlara destek olmak için arkalarına destek atıyoruz. Bu yıl, bin 80 özel harekat ve bin jandarma görevlendirdik. Ayrıca İHA'larımızı buralarda uçuruyoruz. Karşımızda bir devlet idaresi yok, biz tek taraflı sınırları tutuyoruz.

Biz bu saydığımız önlemleri yaptığımızda %90 oranında başarı sağlıyoruz. Bu çok yüksek bir oran. Son 5 yılda yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı 1 milyon 212 bin 71. Sınır dışı edilen sayısı ise 324 bin 606.

Kaynak:trhber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu’nun Karadeniz gezisine katılan Özlem Gürses: Ekrem Bey gezinin masraflarının İBB bütçesinden karşılandığını söylediÖnceki Haber

İmamoğlu’nun Karadeniz gezisine katılan...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Canımız pahasına bir mücadele ortaya koydukSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Canımız pahasına...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar