murat kurum
murat kurum

Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri tehlikeye dikkat çekti: Saadet’in oyları CHP’ye yarar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri tehlikeye dikkat çekti: Saadet’in oyları CHP’ye yarar
20 ve 21. Dönem Bayburt Milletvekilliği de yapmış olan Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri Suat Pamukçu, zehir zemberek bir açıklama yayımladı. Pamukçu, “Saadet Partisi seçmenleri verdikleri oyun CHP’ye yaradığını nasıl hazmedecek” dedi.

 

Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri tehlikeye dikkat çekti: Saadet’in oyları CHP’ye yarar

 

Tabanın sesine kulak tıkayarak CHP işbirliği yapan Saadet Partisi yönetimine bir tepki de eski genel sekreterlerinden geldi. Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri Suat Pamukçu bir basın açıklaması yaparak ittifaka ateş püskürdü. 20 ve 21. Dönem Bayburt Milletvekilliği de yapmış olan Pamukçu, “Saadet Partisi seçmenleri verdikleri oyun CHP’ye yaradığını nasıl hazmedecek” dedi.

 

CHP TUZAĞINA DİKKAT ÇEKTİ

20 ve 21. Dönem Bayburt Milletvekilliği de yapmış olan Saadet Partisi Eski Genel Sekreteri Suat Pamukçu, ittifakın partiye büyük darbe vurduğunu söyledi. İttifakın Saadet Partisi’nden çok CHP’ye yaradığını belirten Pamukçu, CHP’nin tuzağına dikkat çekti. Pamukçu, “Yeni seçim kanunu ve ittifak sistemi küçük partiler için tuzaklar getiriyor. Seçim sonuçlarını incelediğinizde; toplam milletvekili sayıları dikkate alındığında, ittifak dışı kalan partilere nazaran ittifaklara avantajlar sağlıyor. Bu durumda ittifak dışında kalan (HDP) partilerin toplam MV sayısı düşüyor. İttifak yapan partilerin milletvekili sayıları dikkate alındığında ise sistem, ittifakın büyük ortağına avantaj sağlıyor. İttifak dışı kalan partilerin kaybettiği milletvekilleri ittifakların büyük ortağına gidiyor. Böylece ittifakların küçük ortaklarına verilen oylar büyük ortaklara avantaj sağlamış oluyor. Sistemden en fazla yarar sağlayan Millet İttifakı (CHP, İP, SP) yani büyük ortak CHP olmaktadır. CHP’nin daha fazla yarar sağlamasına neden olan D’hont sistemidir. Zira ittifakın küçük ortaklarına (İP ve SP) verilen oylar CHP’ nin oransal olarak AKP ile arasındaki farkı azaltıyor ve böylece artık MV AKP’den CHP’ye gidiyor. Bunu bir örnekle açıklayalım. 10 MV çıkaran bir ilimizde oylar AKP % 42, MHP % 6, CHP % 30, İP % 8, SP % 2, HDP % 12 şeklinde dağılmış olsun. Yeni seçim sistemi ile bu ilde milletvekillerinin 5’ini Cumhur İttifakı, 4’ünü Millet İttifakı ve 1’ini HDP kazanıyor. İttifak milletvekillerinin tamamını AKP ve CHP kazanıyor. Aynı ilde SP’ nin oyunu % 7 hatta % 8‘e çıkardığını varsayalım. Bu durumda sayılar Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında yer değiştiriyor; CHP 5 AKP 4 MV kazanıyor. Yani Saadet Partisinin AKP’den geri aldığı oylar CHP’ye 1 MV kazandırıyor. Saadet Partisinin ülke barajı olmadığı için bu partiye verilen oylar sadece ittifakın büyük ortağı CHP’ye yarıyor. CHP bu sayede en az 20-30 milletvekili fazla çıkaracak. Örnek ilde SP’ nin MV çıkarması için oy oranının en az % 10 olması gerekir. Milletvekili sayısı daha az olan illerde SP’nin oy oranının daha yüksek olması açık bir gerçek (örneğin 5 MV çıkaran illerde % 16 gibi). MV sayısı 10-12 ‘den az olan illerde SP’ ye oy vermenin aslında CHP’ye verildiğini görmek ve SP seçmeninin uyanık olması bu vebalden ve tuzaktan uzak kalması gerekir. Bir tane dahi milletvekili çıkaramadığın bir yerde İdeolojisi malum CHP’ye destek olmak ağır manevi vebaldir. Sistemin küçük partiler için bir tuzak olduğu apaçık bir gerçek. Bu durum, Saadet Partisi dışındaki ittifakların diğer partileri (MHP ve İP) açısından ideolojik olarak çok fazla önem arz etmiyor” ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Maher Zain'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a müthiş şarkıÖnceki Haber

Maher Zain'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a m...

Karamollaoğlu da ‘apolet’ tartışmasına dahil olduSonraki Haber

Karamollaoğlu da ‘apolet’ tartışmasına d...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar