MHP’nin teklifi iyi irdelensin, sonu ‘Rahşan Affı’na benzemesin! Suçluya değil mazluma af

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MHP’nin teklifi iyi irdelensin, sonu ‘Rahşan Affı’na benzemesin! Suçluya değil mazluma af
Kamuoyunda tepki çeken af tasarısı ile ilgili Akit’e konuşan hukukçular, millete karşı işlenmiş suçların affedilmesinin vicdanları yaralayacağı uyarısında bulundu.

af tasarısı ile ilgili görsel sonucu

Geçtiğimiz günlerde MHP tarafından meclis gündemine sunulan af teklifinin yasalaşırsa, tahliyelerden yararlanacak hükümlülerle ilgili şok bir veri ortaya çıktı. Kamuoyunda “Rahşan Affı” diye bilinen ve 22 Aralık 2000’de çıkan af ile serbest kalan 5 hükümlüden 1’inin 2 yıl içinde tekrar suç işleyerek cezaevine girdiği bildirildi. Affın çıkmasından sonra bir derece rahatlayan cezaevlerinin aradan bir yıl bile geçmeden yeniden dolmaya başladığı belirlendi. Aftan sonra tahliye olan kişilerce tekrarlanan suçlarının büyük bir bölümünü; gasp, hırsızlık ve uyuşturucu satıcılığı olduğu kaydedildi. Konu ile ilgili Akit’e konuşan hukukçular ise kişilere yönelik işlenen suçların affının cezaevlerini rahatlatmayacağını aksine toplum vicdanını yaralayacağını belirterek, 28 Şubatçıların ve FETÖ’cülerin işbirliğiyle tutuklanan inanç özgürlüğü mahkumlarına yönelik bir af çıkartılmasının toplumda karşılığının olacağını söylediler.

Cezaevleri geri dolmuş

MHP tarafından TBMM’nin gündemine sunulan af teklifi, daha önce de çıkarılan ve hüsranla sonuçlanan Rahşan affını hatırlattı. Akit, 22 Aralık 2000 tarihinde çıkartılan afla serbest kalan hükümlülerle ilgili şok bir istatistiğe ulaştı. Rahşan affı ile bir nebze olsun rahatlayan cezaevlerinin, 1 yıl içerisinde tekrar dolmaya başlaması, aflarla cezaevlerinin boşaltılmaya çalışılmasının beyhude bir çaba olduğunu gözler önüne serdi. Rahşan affından yaralanan her 5 kişiden biri, 2 yıl içinde tekrar suç işleyerek cezaevine girdiği belirlendi. Aftan sonra aynı kişiler tarafından; hırsızlık, gasp, ve uyuşturucu suçları işlendiği belirtildi... Aftan sonra 49 bin 512 olan cezaevindeki mahkum sayısının 2001 yılında 55 bin 609, 2002’de 59 bin 429, 2003 yılına gelindiğinde ise 64 bin 296’ya ulaştığı tespit edildi.

Kamu düzeni bozulur

MHP’nin af tasarısı ile ilgili Akit’e konuşan Avukat Ferhat Çakır, “28 Şubat mazlumları başta olmak üzere, FETÖ’nün mağduru olmuş kişileri yeniden yargılayalım. Bakın aftan bahsetmiyorum, yeniden yargılayalım diyorum. Bu yargılamanın önünü açmanın toplumun maşeri vicdanında da bir karşılığı olur” dedi. Affın kamu düzeninde rahatsızlığa sebebiyet vereceğini belirten Çakır, “Devletin kendisine karşı işlenen suçları af yetkisi vardır ama kişiye karşı işlenen suçlarda yoktur. Kişi kendisine karşı işlenen suçlarda ceza yetkisini devlete vermiştir. Eğer devlet, bu suçluyu affederse kamu düzenini zedelemiş olur” şeklinde konuştu. Cezaevlerindeki doluluk oranını af için gerekçe görmenin yeterli bir delil olmayacağını kaydeden Çakır, “Devlet yeni cezaevleri açar. Cezaevlerinde bir isyan ihtimali varsa, bunu en şiddetli şekilde cezalandıracağını ifade eder. Öbür türlüsü toplum vicdanını yaralar” ifadelerini kullandı.

Mazluma af çıksın

Avukat Ali Osman Bağırgan ise, affın toplumda huzursuzluk doğuracağını belirterek, “Birinin evini soymuş, gasp etmiş, uyuşturucu satarak çocuğunu zehirlemiş birinin af ile serbest bırakılması toplumu zedeler. Suçlunun afla salındığı bir yerde mağdurun dramı iyice katmerleşir” dedi. 28 Şubat mağdurlarının durumunu hatırlatan Bağırgan, “Yıllardan bu yana İslami dava mahkumlarına, af bile değil ‘yeniden yargılanma’ istiyoruz. Toplumda bunun bir karşılığı da var. Bu insanlar FETÖ’nün mağduru olmuş. Eğer bir af çıkacaksa yıllardan beri cezaevinde suçsuz yere yatan bu mazlumlara çıkmalıdır” şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nagehan Alçı AK Parti'nin Ankara adayını açıkladı!Önceki Haber

Nagehan Alçı AK Parti'nin Ankara adayını...

Hulusi Akar'dan ABD'ye uyarı!Sonraki Haber

Hulusi Akar'dan ABD'ye uyarı!

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar