Erdoğan talimatı verdi! Düzenlemeler hızla Meclis'ten geçecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erdoğan talimatı verdi! Düzenlemeler hızla Meclis'ten geçecek
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bütünüyle yürürlüğe gireceği Kasım 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin 24 Haziran 2018’e çekilmesine Meclis hazırlıksız yakalandı.Zorunlu düzenlemelerin Meclis’ten hızla geçirilmesi planlanıyor.

 

Erdoğan talimatı verdi! Düzenlemeler hızla Meclis'ten geçecek

 

Yeni sisteme ilişkin uyum yasaları KHK ile düzenlenemeyeceği için Ak Parti ve MHP, zorunlu düzenlemeleri Meclis’ten hızla geçirmeyi tasarlıyor.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, çalışmalarına hız verilen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile tüm kanunların dilinin yeni sisteme uydurulmasını içeren teknik değişiklikleri içeren yaklaşık 15-20 maddelik uyum paketi, Ak Parti ve MHP ortak çalışmasının ardından süratle TBMM’ye sunulacak. Uyum paketinin yanı sıra TBMM İç Tüzük değişikliğinin de Meclis’ten geçirilmesi hedefleniyor.

Ak Parti, Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda geçtiğimiz ay ortasında Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ve teknik uyum paketiyle ilgili çalışmalarını,“öncelikli” gündem haline getirmiş, yaklaşık 30-40 maddelik bir taslak metin hazırlamıştı. Ak Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, 24 Haziran’da erken seçim kararının ardından bu paket gerekli en temel değişikliklerin yer alacağı şekilde 15-20 maddeye düşürülerek TBMM gündemine getirilecek.

Paketin, teknik uyumu içeren maddeleri, “torba madde” olarak dizayn edilecek. Yeni sisteme ilişkin uyum düzenlemeleriyle, “Başbakan” ve “ana muhalefet” kavramları tarih olacak. Yeni sistemde, “Başbakanlık” makamı olmayacağı için 200’ün üzerindeki yasadan “Başbakan” ifadesi yerine göre, “Cumhurbaşkanı” ya da “Cumhurbaşkanı yardımcısı” olarak değiştirilecek. Meclis’teki partiler sandalye sayılarına göre, “birinci parti, ikinci parti, üçüncü parti” olarak tanımlanacak. Kanunlardaki “hükümet” ifadesinin yerini de “yürütme” ifadesi alacak.

 

100 BİN İMZA

100 bin seçmenin imzası ile adaylık konusu da son dakikada bir karar değişikliği olmazsa, vatandaşın bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna bizzat giderek istediği adayla ilgili dilekçe vermesi şeklinde düzenlenecek. Buna göre, ilçe seçim kurullarında toplanan imzalar 100 bini bulduğunda, YSK o kişiye aday olmak isteyip istemediğini soracak. Aday gösterilmek istenilen kişinin onayının alınmasının ardından da adaylık işlemleri yapılacak.

 

İKAME İÇİN SÜRE

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. tur oylamada bir adayın yüzde 50+1 oyu alamaması durumunda, oylamayı takip eden 2. pazar günü 2. tur oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oyu almış iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde ise bu tur, boşalan adaylığın

 

YSK SIKIŞTIRILMIŞ TAKVİM HAZIRLAYACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), TBMM’nin erken seçim kararı almasının ardından 24 Haziran 2018’de yapılacak seçime ilişkin sıkıştırılmış seçim takvimini açıklayacak. İlan edilecek seçim takvimine göre seçime girecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması yapılacak. 24 Haziran 2018’de milletvekili genel seçimlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu da yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk oylamasında çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü yani 8 Temmuz 2018’de ikinci oylama yapılacak. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD'de saklanan tonlarca altın Türkiye'ye getirildiÖnceki Haber

ABD'de saklanan tonlarca altın Türkiye'y...

Erken seçim kararıyla piyasalar coştu! Dolar çakıldı, TL rekor kırdıSonraki Haber

Erken seçim kararıyla piyasalar coştu! D...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar