Ekrem 'e 27 soruşturma! İçişleri Bakanlığı izin verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekrem 'e 27 soruşturma! İçişleri Bakanlığı izin verdi
İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan zat hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemi kapsayan 27 soruşturmaya izin verdi.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul'u parsel parsel satıyor - Yeni Akit

ANKA'nın aktardığına göre İmamoğlu'nun İBB Başkanlık mazbatasının 6 Mayıs 2019’da iptal edilmesinin ardından inceleme başlatıldı.

İnceleme 2012-2019 yılları arasındaki işlemleri kapsamaktaydı.Buna rağmen incelemenin fiilen, İmamoğlu'nun görev yaptığı 2014-2019 dönemine ilişkin sınırlı tutulması dikkat çekti.

Bir müfettiş ile 16-20 arasında değişen heyet tarafından yapılan incelemede, on binlerce evrak üzerinde toplam 10 bin 451 işlem araştırıldı. Sonuçta, İmamoğlu’nun görevde olmadığı tarihlerde yapılan bir işlem için soruşturma kararı verildi.

27 soruşturma çıktı

İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinde kazandığı İBB Başkanlığı'nın, Yüksek Seçim Kurulu tarafından 6 Mayıs 2019 günü iptal edilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, bir müfettiş ve 20 civarında araştırmacıyı Beylikdüzü Belediyesi’ne gönderdi.

2015 seçimlerinde AK Parti'den Mersin Milletvekili adayı olduğu belirtilen Müfettiş Arif Yıldırım ve başkanlık ettiği araştırmacılar altı ay boyunca çalıştılar. Müfettiş ve yardımcıları, Beylikdüzü Belediyesi’nde 5.033 ruhsat, 2.893 iskan belgesi, 685 ihale ve 1.840 doğrudan temin dosyası olmak üzere 10 bin 451 iş ve işlemi inceledi.

On binlerce evrak üzerinde yapılan derin çalışmalar sonrasında ortaya 27 soruşturma çıktı. Soruşturmaların 25’i ihale iş ve işlemlerinden 2’si ise imar konularından açıldı.

'Görevi ihmal’ soruşturması

20 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir satın alma işiyle ilgili, hakkında soruşturma açılması izin verilen İmamoğlu'nun o tarihte resmi hiçbir görevde bulunmadığı bildirildi. İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimde İBB Başkanı oldu ve Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevi sona erdi. Bu seçimin 6 Mayıs’ta iptal edilmesiyle birlikte, İBB Başkanlığı görevinden de ayrılan İmamoğlu, 23 Haziran’da tekrar seçilene kadar görevde bulunmadı. Buna karşın Beylikdüzü Belediyesi’nde, 31 Mart seçiminden 2.5 ay sonra yapılan bir işlem hakkında İmamoğlu’na ‘görevi ihmal’ iddiasıyla soruşturmaya hükmedildi.

Hukuki sorunlar dikkat çekiyor

İmamoğlu ile ilgili verilen 27 soruşturma izninde çok sayıda hukuki sorun dikkat çekiyor. 25 konuda soruşturma açılan ihale işlemleriyle ilgili olarak İmamoğlu, ilgili yasaya göre 'Harcama Yetkilisi' ve 'İhale Yetkilisi' olmamasına rağmen, gerçek dışı beyanla, 'yetkisini devreden' kişi kabul edilerek soruşturma açıldı.

İmamoğlu, 'ifade istem yazısına' verdiği yanıtta, yetkilisi olmadığı bir konuda, nasıl bir mevzuata aykırılık gerçekleştirmiş olabileceğinin açıklanmasını istedi. Buna rağmen, soruşturma izni verilen kararda, "….ifadesinde yetki devrinde bulunduğunu ifade etmiş ise de…" şeklinde gerçekdışı beyan üretildiği görüldü. Bir başka sorun ise yasaya aykırı olarak, bilirkişi görevlendirilmesi ve bilirkişi raporlarının İmamoğlu’na bildirilerek yanıtlarının alınmaması oldu. Bu yolla İmamoğlu’nun savunma hakkı kısıtlandı.

Danıştay'a itiraz başvurusu

YSK’nın, İstanbul seçimlerinin iptali kararı sonrasında 'özel inceleme' olarak başlayan ve 2012-2019 yılları arasını kapsamasına rağmen özellikle ve de fiilen 2014-2019 arasına odaklanan inceleme 6 ay sürdü. Bu soruşturma izinlerinin verilmesine dair İçişleri Bakanlığı kararına karşı İmamoğlu, hukuki haklarını kullanarak, süresi içerisinde Danıştay’a itirazda bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
kemal'den güldüren açıklama! Sahra hastaneleri Zeydan'a nispet için yapıldıÖnceki Haber

kemal'den güldüren açıklama! Sahra hasta...

Fatih Portakal'a flaş çağrı: 3 dakika 17 saniye boyunca...Sonraki Haber

Fatih Portakal'a flaş çağrı: 3 dakika 17...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar