murat kurum
murat kurum

CHP'den Adil Öksüz’ü kurtarma girişimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'den Adil Öksüz’ü kurtarma girişimi
PKK uzantısı HDP ile ittifak kuran CHP, FETÖ’nün beyin takımını kurtarmak için de harekete geçti. 15 Temmuz ihanetini Akıncı Üssü’nden yöneten Adil Öksüz dahil, örgütün beyin takımını sivil olarak tanımlayan CHP, bunların“darbe yapabilecek kabiliyette olmadığını” iddia edip, Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) hainlerin affını istedi.

15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce örgüt üyesi devlet kurumlarından temizlendi.

Yeni Şafak'ın bugün tarihli gazetesinin manşetinde yer alan haberde, CHP'nin FETÖ'cüleri kurtarma hamlelerine yer verildi. Devlet içerisinde istihbarat örgütü gibi çalışan FETÖ'cülerin temizlenmesini hazmedemeyen CHP, söz konusu KHK'ların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Mahkeme başvuruyu 'yetkisizlik' nedeniyle reddetti.

KANUNLARIN İPTALİNİ İSTEDİ
Anayasa'nın 148. maddesinde, "OHAL kapsamında çıkarılan KHK'ların şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla AYM'ye dava açılamayacağı" hüküm altına alınıyor. Ancak KHK'ların Meclis'te yasalaşmasının ardından CHP, bu kez de söz konusu kanunların iptali için mahkemenin yolunu tuttu. CHP'nin FETÖ'nün mahrem yapılanmasını kurtarma planı, AYM'ye yaptığı başvuruyla deşifre oldu.

FETÖ'NÜN TEK UMUDU CHP
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 701 sayılı KHK'nın iptali başvurusunu da 25 Eylül 2018'de reddetmişti. Meclis'te yasalaşarak 7150 sayılı kanuna dönüşen ve kamu görevlilerine ilişkin tedbirler, TSK ve Emniyet personelinin rütbesinin alınması, kurum ve kuruluşlara ilişkin tedbirleri kapsayan "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun"un iptali istendi.

İHRAÇLAR ÖLÇÜLÜ DEĞİLMİŞ
Olağanüstü hallerde yapılan işlemlerin OHAL sona erdikten sonra geçerliliklerini sürdürmesinin mümkün olmadığını ileri süren CHP, iptali istenen kanunla söz konusu kişiler hakkında alınan önlemlerin OHAL süresiyle sınırlı olması gerektiğini savundu. CHP, KHK ile kamudan çıkarılanların kamu görevine dönmemesini öngören düzenlemenin OHAL'in gereklerini aştığını, bunun da "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğunu iddia etti.

CHP'YE GÖRE TEHDİT YOK
İhraç edilen kişilerin hangi kriterlere göre kamudan çıkarıldığının belli olmadığını öne süren CHP'nin, FETÖ'nün mahrem kanadını oluşturan "öğretmen, akademisyen ve doktorların" kamu düzenine tehdit oluşturmadığını, OHAL kapsamında çıkarılan KHK'ların kamu düzeni için oluşan tehdidi ortadan kaldırmak için "zorunlu, elverişli ve oranlı" olmadığını savunması dikkat çekti.

MAHREM İMAMLARIN ÇOĞU ÖĞRETMEN
Akıncı Üssü'nden yönetilen darbe girişiminin başındaki firari Adil Öksüz'ün Sakarya Üniversitesi'nde akademisyen olduğunu unutan CHP, FETÖ'nün TSK'daki kriptolarından sorumlu mahrem imamların da genelde öğretmenlerden seçildiğini gözardı etti. Bugün bile devam eden TSK'daki ankesörlü telefon soruşturmalarında, mahrem imamların çoğunun öğretmenlerden oluştuğu ortaya çıkıyor.

FETÖ MEDYASINI SAVUNDU
CHP, yine terör örgütleri ile devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı tespit edilen dernek, gazete ve televizyon kuruluşlarının kapatılmasını ve tüm taşınır-taşınmaz mallarının Hazineye devredilmesinin de OHAL'in gereklerini aşan nitelikte olduğunu ileri sürdü. CHP, söz konusu tedbir işleminin olağanüstü halden sonra devam etmemesi gerektiğini savundu.

 

İptal isteminin gerekçesinde, "Kamu düzeni için herhangi bir tehdit oluşturacak görevlerde bulunmayan akademisyen, öğretmen, doktor, imam, hemşire vb. meslekleri icra edenler de düzenleme kapsamında kamu görevinden çıkarılmış ve ömür boyu kamu görevinde çalışmaları yasaklanmıştır" diyen CHP, başta akademisyen ve öğretmenler olmak üzere pek çok kişinin bilim-sanat, araştırma özgürlüklerinin de elinden alındığını iddia etti.

'KİTLESEL TASFİYE' BENZETMESİ
Söz konusu tedbir işlemlerini "ağır bir cezalandırma" olarak nitelendiren CHP, Türkiye'ye 15 Temmuz'u yaşatan FETÖ'cülerin devlet kurumlarından temizlenmesini "kitlesel tasfiye" olarak değerlendirdi. CHP'nin TSK, Jandarma ve Emniyetten emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya istifa edenlerden terör örgütleriyle irtibatı tespit edilenlerin rütbelerinin alınması ve emekli kimliklerinin iptal edilmesinden de "kötü niyetli" olarak bahsetmesi dikkat çekti.

KOMİSYONU KARALIYOR
CHP kamu görevinden çıkarma, kurum ve kuruluşların kapatılması, rütbelerin alınması gibi işlemlerin yargı denetimine kapatıldığını ileri sürerken; KHK işlemlerine karşı itirazlar ise OHAL Komisyonu'na yapılabiliyor. Komisyon kararlarına karşı dava da açılabiliyor. CHP, kurulduğu günden beri 57 bin başvuruyu sonuçlandırıp 4 binden fazla kişinin kamu görevine iadesini sağlayan komisyonun "tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda ciddi kuşku bulunduğunu" da iddia ediyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Erdoğan'dan Taksim'de Ezan'ın ıslıklanmasına sert tepki!Önceki Haber

Başkan Erdoğan'dan Taksim'de Ezan'ın ısl...

Mahir Ünal: PKK'lılar, AK Parti ve MHP'nin kaybetmesi için telsizden anons geçiyorSonraki Haber

Mahir Ünal: PKK'lılar, AK Parti ve MHP'n...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar