Bakan açıkladı! Türkiye Nuh'un gemisini kuruyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan açıkladı! Türkiye Nuh'un gemisini kuruyor
Türkiye, alternatif tıpta başlattığı yeni hamle doğrultusunda bu alana hammadde oluşturan tıbbi aromatik bitkiler konusunda atağa geçti.

Bakan açıkladı! Türkiye Nuh'un gemisini kuruyor

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sağlık, ilaç ve kozmetik sanayiinde tıbbi aromatik ham maddenin ithal edilmesi yerine Türkiye’de üretilmesi için özel sektörün teşvik edilmesi kararı alındığını açıkladı.

Eroğlu, TBMM’deki sohbetinde Türkiye’deki biyolojik çeşitlilik, flora ve faunanın Kıta Avrupası’ndan daha zengin olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Bizde yaklaşık 12 bin 500 adet bitki türü var, bunun 3 bin 650’si endemik yani sadece Türkiye’de olup başka yerde olmayan bitkiler. Bunların pek çoğu da ‘şifalı bitki’ dediğimiz tıbbi bitkiler” dedi.

 

Biyolojik zenginliği değerlendirmek için ilk önce, “Tıbbi Aromatik Bitkiler (TAB) Merkezi” kurduklarını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bu merkezde, üniversitelerimizle birlikte, her türlü laboratuvar imkânları mevcut. Tıbbi aromatik bitkilerin yüzde 80’i ormanlarda ama tarım dışı alanlarda, tarım alanlarında da var. Dolayısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını, tıbbi olduğu için Sağlık Bakanlığı’nı yani şu anda üç bakanlığı ilgilendiren bir konu. Bu yüzden biz özellikle üç bakanlık, harekete geçtik.”

 

İŞTE KRİTİK KARARLAR...

Eroğlu, üç bakanlığın koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıda tıbbi aromatik bitkiler konusunda alınan kararları şöyle özetledi:

“Öncelikle halk sağlığı ve tüketici güvenliği ele alındı ve gruplar oluşturuldu. İkincisi üretim. Standartlar, üretim standartları. Üçüncüsü mevzuat ve ruhsatlandırma. Çünkü ruhsatlandırmada iki yol tercih ediliyor: Birinci yol, gıda takviyesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir gıda takviyesi ruhsatı veriyor ama biz Sağlık Bakanlığı’nda da özellikle ruhsatlandırma işlemlerinin çok daha kolaylaştırılması konusunda, hatta alınan ücretlerin azaltılarak en azından tıbbi ilaçların bir an önce hayata geçmesi açısından bir çalışma yapılmasını talep etmiştik, bu konuda da güzel bir çalışma yapıldı. Uzak Doğu’da çok büyük potansiyel var, pazarlama da var. Biz Uzak Doğu’yla, ulusal ve uluslararası iş birliği yapmamız lazım. Projelendirme yapıp, bilhassa ilaç üretimi, bunun sağlıkta kullanılması ve kozmetik sanayisinde dışarıdan ithal etmek yerine Türkiye’de üretilmesi şeklinde bir çalışma yapmak için özel sektörün de teşvik edilmesi konusunda karar alındı.”

 

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Eroğlu, dünyada tıbbi aromatik bitkiler konusunda 115 milyar dolarlık bir pazar olduğunu belirtirken, “Şu ana kadar ne kadar ihracat yapıyoruz? Şu ana kadar büyük gayretlerle yapabildiğimiz tıbbi aromatik bitkilerin ihracatı 600 milyon dolarcık. 2023’e kadar 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koyduk, bunu da gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu. 

Eroğlu, “Nuh’un Gemisi” adıyla büyük bir veri tabanı programı hazırlandığını dile getirerek, “Nuh’un gemisi. Türkiye’deki bütün biyolojik çeşitliliği kaydediyoruz her şeyiyle beraber, şu ana kadar da 1 milyon 250 bin tane kayıt yapıldı. Pek çok ilde, illerin yüzde 80’inde bitti, önümüzdeki yıl sonuna kadar bütün Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği taranacak ve bu da kayıt altına alınacak” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Macron'un açıklaması sonrası Ankara'da hareketlilikÖnceki Haber

Macron'un açıklaması sonrası Ankara'da h...

Hepsi Türk askerinin bir işaretini bekliyor!Sonraki Haber

Hepsi Türk askerinin bir işaretini bekli...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar