YSK İstanbul için toplanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
YSK İstanbul için toplanıyor
Yüksek Seçim Kurulu İstanbul'daki olağanüstü itirazları görüşmek üzere saat 14.30'da toplanacak.

YSK bugün yapacağı toplantıda, öncelikle İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik başvuruları gündeme alacak. Bu konuda alınacak kararın ardından, AK Parti’nin Büyükçekmece, MHP’nin ise Maltepe seçimlerinin iptaline ilişkin taleplerini karara bağlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine yönelik itiraz başvurularını karara bağlamak üzere bugün toplanıyor. Çalışmaların uzaması durumunda, İstanbul kararının yarın veya Çarşamba gününe kalabileceği de belirtiliyor. YSK, AK Parti ve MHP’nin itirazı üzerine, İstanbul’daki 39 ilçe seçim kurulundan, sandık kurullarının oluşumu ve kısıtlı seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığına yönelik bilgi talep etmişti. İlçe seçim kurullarından YSK’ya ulaşan raporların hemen hemen tamamında, sandık kurullarının oluşumunda Seçim Kanunu’nun 23’üncü maddesindeki ‘Sandık kurullarındaki üyeliklerin kamu çalışanları arasından doldurulması mümkün olmazsa, eksikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimselerden doldurulur’ hükmü gerekçe gösterildi. Bu kapsamda, ilçe seçim kurulları tarafından, ‘Kaymakamlıklardan gelen listelerde yer alanlar görev kabul etmediği için dışarıdan görevlendirme yoluna başvurulduğu’ savunması yapıldı.

“Suçüstü yakalandılar”

AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel ise “Bu cevaplar yeterli olmaz. YSK’nın ara kararlarının gereği yerine getirilmemiştir. Kafalarına göre liste oluşturmuşlar ve YSK’ya da yalan beyanda bulunmuşlardır. Açıkça suçüstü yakalandılar ve seçim yolsuzluğu yapıldığı tescillendi” dedi. Özel, ilçe seçim kurullarından bazılarının ‘Kaymakamlık listesi’ diye gönderdiği listelerin, aslında kaymakamlıktan gelen liste olmadığını tespit ettiklerini, ‘Kaymakamlık listesi’ diye ilçe seçim kurullarının, kendi oluşturdukları listeyi YSK’ya gönderdiklerini söyledi.

İşsizlere de görev verilmiş

Bu arada, AK Parti’nin hukukçuları, İstanbul’daki sandıklarda memur olmamasına rağmen görev alan 20 bine yakın sandık kurulu başkanı ve üyesi ile ilgili SGK bilgilerini tek tek kontrol etti. AK Parti kaynakları, yaptıkları incelemelerde görev alanların büyük bölümünün memur statüsüne sahip olmayan ‘Sözleşmeli öğretmenlerden’ oluştuğunu, üyelerden bazılarının ise herhangi bir işte çalışmadığını tespit ettiklerini dile getirdi.

YSK’nın önündeki seçenekler

AK Parti ve MHP İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin iptaline ilişkin ayrı ayrı itiraz başvurusunda bulunmuştu. Ayrıca, AK Parti Büyükçekmece’de hem büyükşehir belediye başkanlığı, hem de ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin iptalini istemişti. MHP’ de aynı başvuruyu Maltepe için yapmıştı. YSK bu dört başvuruyu seçimlerle ilgili ‘Tam kanunsuzluk’ hâli olup olmadığına bakarak karara bağlayacak. YSK, seçimlerin iptaline ilişkin başvuruların tamamını kabul veya reddedebileceği gibi, Maltepe ve Büyükçekmece’yi kabul edip İstanbul başvurusunu reddetme ihtimali de bulunuyor.

Karara göre değişim

YSK’nın İstanbul’u yenilemeyip, B. Çekmece ve Maltepe’yi kabul etmesi durumunda, bu iki ilçedeki tüm seçimler yeniden yapılacak. İki ilçedeki seçmenler, YSK’nın belirleyeceği tarihte sandık başına giderek, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için yeniden oy kullanacak. Bu iki ilçede büyükşehir belediye başkanlığı için de oy kullanılacağı için, seçim sonuçları doğrudan İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini de etkileyecek. Seçim sonucunda, hem büyükşehir, hem de ilçe belediye başkanlıkları el değiştirebilecek.

Yenilenirse ne olacak?

İstanbul seçimlerinin veya Maltepe ile Büyükçekmece seçimlerinin yenilenmesi kararı alınması durumunda, YSK’nın daha önce belirlediği tarih olan 2 Haziran’da İstanbullular bir kez daha sandık başına gidecek. Ancak, YSK’nın bu tarihi değiştirme yetkisi de bulunuyor. Seçimlerin yenilenmesi hâlinde, kanuna göre adaylar ve seçmen listeleri üzerinde bir değişiklik yapılamıyor. Aday değişikliği ölüm veya istifa hâlinde mümkün olabiliyor. YSK’nın 31 Mart seçimleri konusunda yayımladığı genelgede, seçimlerin yenilenmesi hâlinde, aynı seçmen listelerinin geçerli olacağı belirtilmişti. Ancak, varsa kısıtlı seçmenlerin ayıklaması yapılacak. Ayrıca, genellikle muhtarlık seçimleri için seçmen kütüğünü memleketine taşıyan seçmen, seçimlerin yenilenmesi hâlinde İstanbul seçimlerinde yine oy kullanamayacak.

Sandık kurulları değişecek

YSK’nın seçimleri yenileme kararı alması durumunda, sandık kurulları ile ilgili değişikliğe de gidilecek. 31 Mart’ta kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve bir üyenin yerine, memurlar arasından görevlendirme yapılacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yattaki sır isim: Abdullah GülÖnceki Haber

Yattaki sır isim: Abdullah Gül

AK Parti'den flaş açıklama: İstanbul'da seçimler yenileniyor!Sonraki Haber

AK Parti'den flaş açıklama: İstanbul'da...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar