murat kurum
murat kurum

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den ortak açıklama geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere İran’a geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’a gerçekleştireceği resmi ziyarette İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile baş başa görüştü. İki lider görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. İşte bölgede yaşanan sıcak gelişmelerin ardından bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den yapılan açıklamadan öne çıkan notlar…

 

İran  Ruhani yaptığı açıklamada, "İki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha ileri götürmek için çok önemli kararlar aldık" dedi. Ticarette iki ülkenin milli paralarının kullanılmasının en önemli karar olduğunu ifade eden Ruhani, "Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftaya kadar inşallah sonuçlanacaktır" dedi.

İki gümrük kapısının yarından itibaren 24 saat çalışacağını açıklayan Ruhani, "İki ülke arasında yatırımcılık ilişkilerinin gelişmesi adına İran tarafı Türk tarafına gerekli destekleri sağlamaya hazır olduğunu" açıkladı.

 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açıklamasından öne çıkan satırlar şöyle:

"TÜRKİYE, İRAN'DAN DAHA FAZLA DOĞALGAZ ALACAK"

Petrol ve doğalgaz ile ilgili Türk tarafı İran'dan artık daha fazla doğalgaz alacağını bildirdi. İran tarafı aynı zamanda Türkiye'den bu konuda yapmasını istedi.

"KUZEY IRAK İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ GİRİŞİMLERDE BULUNMALIYIZ"

Suriye ve Kuzey Irak ile ilgili görüştük. En temel amacımız bölgedeki güvenliği hakim kılmaktır. Amaç barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmak.

Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak yabancıların buradaki planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. İki ülkede ayrımcılığı kabul etmiyor. Bütün bir Irak ve bütün bir Suriye iki ülkenin temel amacıdır.

"KUZEY IRAK YANLIŞINI TELAFİ ETMELİ"

Kuzey Irak yanlışını telafi etmeli. Türkiye Irak ve İran çok ciddi girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin en temel amacıdır. İsterse bunun adı DEAŞ veya El Nusra veya PKK olsun. Bilinmelidir ki, bölge güçleri onların bölgedeki gaddarca davranışlarına izin vermeyecektir.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve heyetine Tahran'da bulunmalarından dolayı teşekkür ederek bitirdi.

Ruhani'nin ardından açıklamalarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterilen ev sahipliği adına şükranlarını ifade ederek başladı. İran halkının yüksek katılımı ile gerçekleştirilen seçimle tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Ruhani'yi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zatı devletlerine ve heyetine muvaffakıyetler diliyorum, Rabbim yar ve yardımcıları olsun" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında Muharrem ayını da unutmadı ve tüm İslam alemi için güzel temennilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehit Hüseyin efendimizle birlikte Hz. Hasan efendimizi ve babaları Aliyyül Mürteza efendimizi hürmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

"BİRÇOK ALANDA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK"

Birçok alanda önemli görüşmeler yaptık. Siyasi, ticari ve askeri alanlar... Bu vesile ile bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmeler gerçekleştirdi. 4. yüksek düzeyli stratejik konseydi 30 milyar dolarlık hedef gündemimizin birinci maddesi oldu. Her türlü alanda arkadaşlarımızın yoğun çalışmalar yapmasını istedik.

YERLİ PARA İLE TİCARET BAŞLIYOR!

Merkez Bankalarımızın riyasetinde bankacılık sektörünü canlandırma kararı aldık. Yerli para ile alışveriş sürecini hayata geçirme kararı aldık. Merkez Bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelecek ve bu konudaki anlaşmayı imzalayacak. Bankalarımızın İran'da şube açmaları aynı şekilde İran bankalarının Türkiye'deki şube sayılarını zenginleştirmeleri sağlanacak. Enerji sektöründeki işbirliğini geliştireceğiz.

Medeniyetler noktasında ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den THY olarak İran'a olan seferlerimiz bunun bir işaretidir. Turizm yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

"MOSSAD İLE MASAYA OTURARAK VERİLEN KARAR MEŞRU OLAMAZ"

Bölgesel sorunlar gündemimizde. Özellikle şu anda güçlü mekanizmalarla üzerinde çalıştığımız Irak sorunu ilk madde. IKBY'nin gayrimeşru referandumunu tanımadığımızı ifade ettik. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan yok. Ve Mossad ile masaya oturularak verilen karar meşru olamaz. Bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu kesinlikle gayrimeşru olarak ifade ediyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran gerek Irak gerek Türkiye yönetiminin... Ama bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var.

Tüm dünyadaki mazlumların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele bizler üzerinde önemli bir vecibedir. Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız silahlı kuvvetlerimiz istihbarat örgütlerimiz bölgede her türlü çalışmayı yapmaktadır. Bu ayın 24-25'inde yapılacak karma ekonomik komisyon toplantısının da hayırlara vesile olmasını diliyorum

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN İRAN'A 3 DOSYA İLE GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile İran arasında yapılacak 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı için bugün İran'ın başkenti Tahran'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar hedefine çıkarmak için atılacak adımları ele alacak.

Görüşmelerde ana gündem maddeleri Kuzey Irak referandumu ve Astana süreci ekseninde Suriye'de geçiş süreci olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği mesajı verip, mezhepçilik tehlikesine dikkat çekecek.

Erdoğan çözüm için Türkiye ve İran'ın birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapacak.

Astana'da mutabakata varılan çatışmasızlık bölgelerinde yapılacak çalışmalar, özellikle İdlib bölgesinde kararların uygulanması ve Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili iki lider görüş alışverişinde bulunacak.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Son dakika: FETÖ’cü suikast timi için karar verildiÖnceki Haber

Son dakika: FETÖ’cü suikast timi için ka...

Eski Başyaver Yazıcı'ya 18 yıl hapis cezasıSonraki Haber

Eski Başyaver Yazıcı'ya 18 yıl hapis cez...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar