murat kurum
murat kurum

O bölgede kontrol Türk askerinde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
O bölgede kontrol Türk askerinde
Afrin’in güneyini tamamen kontrol altına alındı. TSK unsurları da bölgede kontrolü sağlamaya başladı.

 

Adını Heyet Tehrir el Şam olarak değiştiren Cebhet El Nusra ile varılan anlaşma kapsamında Afrin’in güneyini tamamen kontrol altına alan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), sınırda tampon bölge oluşturmaya başlarken, TSK unsurları da bölgede kontrolü sağlamaya başladı. ÖSO’nun bölgede ordulaşmasına yönelik kapsamlı çalışma yürütülürken, ÖSO’nun çekirdek kadrosu İdlib operasyonunda öncü rol üstlendi.

İdlib’e 7 Ekim’de operasyon başlatan TSK destekli ÖSO güçleri, HTŞ ile çatışmadan varılan anlaşma kapsamında Afrin’in güneyine yerleşti. Afrin’i izole etmeyi amaçlayan önlemler kapsamında YPG’nin İdlib kuzeyine saldırmasının önüne geçilmesi kapsamında tampon bölge oluşturulmaya başlandı. Tampon bölge oluşturulması ile önümüzdeki dönemde Afrin üzerinden Azez hattına bir koridor açılmasına yönelik planlama yapılabileceği belirtiliyor. 

 

O bölgede kontrol Türk askerinde

 

Profesyonel ordu yolunda

Cerablus, Rai (Çobanbey), Azez ve Mare bölgesini kontrol eden Türkiye destekli ÖSO güçlerinin bölgede profesyonel bir orduya dönüşmesine yönelik çalışmada son aşamaya gelindi. 15 silahlı grubun bir araya gelmesi ile oluşan ÖSO’nun askeri gücünü bir araya getirmeye yönelik girişim sonuçlanmak üzere. Bölgede profesyonel bir ordu oluşturma girişiminde büyük mesafe alındı. Rejime bağlı ordu ve YPG’den gelecek saldırılara karşılık vermek ve bölgede etkili savunma yapmak amacıyla ağır ve hafif silahlarla donatılan ÖSG’nun askeri yapılanması İdlib operasyonu ile kendini kanıtladı. Önümüzdeki dönemde ÖSO, İdlib’i Azez’e bağlamaya yönelik Afrin üzerinden bir koridor açılmasına yönelik riskli görev için hazırlık yapıyor. Planın uygulamaya geçirilmesinin İdlib’teki operasyonun başarısına bağlı olacağı öğrenildi. İdlib’in Afrin ve Şehba bölgesi sınırları ÖSO gruplarınca kontrol altına alınırken kent merkezi ile çevresinde belirlenen noktalara intikal başladı. İdilp dışında görev alacak Rus askeri güçleri ile irtibatlanmak için TSK’nın öncü güçlerinin ise İdlip’in Cisr eş Şuğur bölgesine hareket halinde olduğu bildirildi.

 

Sünni Araplar çoğunlukta

İdlib, nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetleri ile Suriye’nin 5. büyük bölgesini oluşturuyor. Aynı zamanda önemli tarım merkezi olan İdlib’in altı ilçesi Türkiye sınırına yakın mesafede bulunuyor. Arap, Türkmen ve Kürtlerin yanı sıra Dürzi ve Hıristiyan nüfusu barındıran İdlib’te Sünni Araplar nüfusun büyük bölümünü oluşturuyor.

İdlib’in yüzde 90’ı Heyet Tahrir el Şam’ın denetiminde (El Nusra) bölgenin önemli merkezleri olarak gösterilen Eriha ve Etarib gibi yerleşim yerleri El Nusra tarafından merkez olarak kullanılıyor. Nureddin Zengi, Feyleq el Şam, Türkistan İslam Partisi gibi gruplar ise İdlib’in güneybatısında faaliyet gösteriyor. Bölgeyi kontrol eden El Nusra grubu ile Ahrar el Şam örgütü arasında yaşanan çatışmalardan sonra Ahrar el Şam, İdlib’in orta ve kuzey bölgesine çekildi. Bu bölge Afrin’in güney sınırında yer alıyor.

 

Suriye sınırında Türk askerine destek yürüyüşü

Suriye’nin İdlib kentinde çatışmasızlık bölgesi oluşturmak için Suriye’ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif timleri faaliyete başladı. Suriye’de keşif faaliyetleri devam ederken, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine askeri sevkiyat sürüyor. Operasyona destek veren Oğulpınar sakinleri evlerine Türk bayrağı asarken, dün Sabah saatlerinde İdlib kırsalında yaşan çatışmanın sesleri Reyhanlı’dan duyuldu.

 

Çatışma sesleri

Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki birliklerden gönderilen konteyner, Jeneratör, tank ve askeri ikmal araçları Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan sınır birliklerine sevki sürüyor. Sınır hattı boyunca birçok zırhlı aracın konuşlandığı görülürken, Suriye sınırına örülen duvarın bir bölümünün kaldırıldığı görüldü. Suriye’nin İdlib kırsalında dün sabah saatlerinde çatışma sesleri duyuldu. Uzun namlulu silahlardan çıkan çatışma sesleri Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden duyulurken, çatışmanın İdlib Özgür Suriye Ordusu ile Heyet Tahrir el-Şam arasında yaşandığı yerel kaynaklardan öğrenildi. Oğulpınar Mahallesi’nde yaşayan Vatandaşlar ve çok sayıda çocuk dün ellerinde Türk bayraklarıyla TSK’ya destek gösterisi yaptı. Mahalle meydanında toplanan kalabalık “En büyük asker bizim asker”, “Her Türk asker doğar”, “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganları atarak yürüyüşe başladı. Mahalleli yürüyüş sırasında köy sokaklarından geçen askeri araçları selamlarken, o sırada oradan geçen bir askeri aracın içindeki askerler de Türk bayrağı taşıyan bir çocuğu araca alarak sevdi. Yürüyerek sınırdaki Oğulpınar Karakolu yakınlarına gelen grubu askerler karşıladı.Grup, bir süre burada slogan attıktan sonra mahalleye geri döndü.

 

‘Barışı getirecekler’

Oğulpınar Mahalle muhtarı HASAN Şanverdi, yürüyüşü askerlere destek için yaptıklarını söyledi. İntikalin tüm Müslüman dünyasını ilgilendirdiğini söyleyen Şanverdi, “Bu operasyonları desteklememizin amacı, Suriye tarafındakiler bizim din kardeşlerimiz komşularımız. Hepimizin aile bağları var. Biz bu insanların kurtuluşu, esaretlerinin bitmesi için bu operasyonların faydalı buluyor ve destekliyoruz. Bu insanların Türkiye’den başka sadece Allah’ları var. İnşallah o herkese yetecek” diye konuştu. Gösteriye çocuklarıyla katılan Şanverdi, “Tek isteğimiz askerimizin başına bir şey gelmemesi. Bu işin sonu inşallah hayırlı olacak. Hep dua ediyoruz. Türk askerimizin savaşı bitirip bölgeye barış getireceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yollara asfalt

İdlib’e yapılacak operasyon için askeri araçların yanı sıra birçok iş makinesi de Oğulpınar Karakolu’na sevkdildi. Sevk edilen araçların uzun ve geniş araç olması köy yollarının elverişli olmaması sebebiyle çalışma başlatıldı. Tank taşıyan askeri araçların Oğulpınar Mahallesi’nden sınırı karakoluna daha rahat gitmesi amacıyla asfaltlama çalışmaları yapıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
‘Amerikan oğlanlarıyla olmaz!’ dedi ve ekledi: Kafan hala…Önceki Haber

‘Amerikan oğlanlarıyla olmaz!’ dedi ve e...

İş dünyasında yeni düzenlemeSonraki Haber

İş dünyasında yeni düzenleme

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar