murat kurum
murat kurum

‘Müze’ kararı yok hükmünde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Müze’ kararı yok hükmünde
500 yıl boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya’nın müzeye dönüştürülme kararının, devletin hiçbir resmi yayınında yayımlanmadığı ortaya çıktı. Ayasofya Kararnamesi’nin akıbeti ile ilgili 7 Haziran 1995 tarihinde verilen bir dilekçeyi cevaplandıran Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nün, “24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı tespit edilmiştir” ifadesi Ayasofya’ya vurulan zincirin hukuksuzluğunu tescilliyor...

‘Müze’ kararı yok hükmünde

1995’te bir dilekçeye verilen cevapta “24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı tespit edilmiştir” denilerek, Ayasofya’ya vurulan zincirin hukuksuzluğunu tescilledi. Tarihçiler, “Ayasofya bugün Osmanlıların sayesinde ayaktadır, müze olması yasal değildir” dediler.

Hristiyanlar tarafından defalarca yağmalanan ve şehrin Türk hakimiyetine geçmesiyle yok olmaktan kurtulan Ayasofya’nın ‘müze’ yapılmasına yönelik kararın resmi gazetede yayımlanmadığı ortaya çıktı. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nün 1995 yılında bir dilekçeye verdiği cevapta, Ayasofya’nın müze olma kararının resmi gazetede yayınlanmadığını teyit ettiği öğrenildi.

14 Haziran 1995 tarihinde, genel müdür Özgür Erkman imzası ile bir dilekçeyi yanıtlandıran Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, resmi yazısında, “24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer vererek, Ayasofya’ya vurulan zincirin hukuksuzluğunu tescilledi.

Halaçoğlu: Hukuksuzluk var

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi için hazırlanan kararnamenin geçersiz olduğunu savunarak, “İstanbul fethedildiğinde Ayasofya tamamen harap, kubbesi de kısmen çökmüş vaziyette idi. Danıştay kararı beklemeden Ayasofya açılmalıdır. 1924 Anayasası’na göre de bugünkü Anayasa’ya göre de, kararnamelerin, kanun hükmünde kararname olabilmesi için Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Ama Ayasofya için böyle bir durum söz konusu değil, burada açıkça bir hukuksuzluk var. Bu kararname Resmi Gazete’de yok. Anayasaya göre Resmi Gazete’de olmayan kararname zaten geçerli değil” açıklamasında bulundu.

Sofuoğlu: Kültür mirasına zarar veren CHP’dir

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu da, Ayasofya’nın kılıç hakkı olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Uluslararası vaziyet diye belirleyici bir kavram vardır. Yere ve zamanına göre şekil alır. Bizler cami olan Ayasofya’yı cami olarak yeniden açmaya çalışıyoruz. Mesele budur. Avrupa’daki devletler, Müslümanların camilerine çökeceklerse çöksünler. O onların adaletsizliğidir. Biz burada kiliseye çökmüyoruz. Ayasofya’nın ibadete açılması, dünya kültür mirasına neden zarar versin? Bu mirasa asıl saygısızlığı yapan CHP’dir. 500 yıl boyunca cami olan Ayasofya müze çevrilerek miras iç edilmiştir.”

Kocabaş: Ayasofya bugün Osmanlıların sayesinde ayakta

Osmanlı Tarihi üzerine 50 yılı aşkın araştırma yapan Tarihçi Süleyman Kocabaş ise, Ayasofya’nın sürekli bakım ve onarımla ihya edildiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu: “Ayasofya, kilise vasfını yitirmişti. Osmanlı burayı ihya etmiştir. Kubbe defalarca tamir edildi. Saray kapısına bakan duvarlar zayıf olduğu için Mimar Sinan bugün gördüğümüz payendeleri koydurdu. Ayasofya bugün ayakta ise Osmanlıların sayesindedir. En yakın zamanda da yeniden cami olarak açılması gerekmektedir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan açıkladı! Corona virüse karşı yerli ilaç üretildiÖnceki Haber

Bakan açıkladı! Corona virüse karşı yerl...

Ahmet Hakan'dan sert açıklamalar: Tek adam diye diye…Sonraki Haber

Ahmet Hakan'dan sert açıklamalar: Tek ad...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar