Enerjinin İpek Yolu açılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerjinin İpek Yolu açılıyor
8 milyar $’a mal olan enerjinin İpek Yolu TANAP, salı günü Eskişehir’de hizmete açılıyor. 15 bin kişinin çalıştığı projeyle ilk etapta 16 milyar m3 gaz taşınacak. Bunun 6 milyar m3’ünü Türkiye tüketecek. Kalan Avrupa’ya gönderilecek

 

İki dost ülke Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren enerjinin İpek YoluTrans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılacağı törenle hizmete açılacak.

4 MİLYAR TASARRUF
TANAP için en başta 12 milyar dolarlık bir yatırım öngörülmüştü. Proje 8 milyar dolara tamamlandı. Böylece, 4 milyar dolar tasarruf edildi. Türkiye'de 20 il, 67 ilçe ve 600'e yakın köyden geçen TANAP büyüklüğü ile de gururlandırdı.
Salı günü 17.30'da Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki tesislerde dev bir törenle hizmete açılacak olan TANAP, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlıyor. Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans- Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridoru'nu oluşturacak TANAP'ta şuan için boru hattı uzunluğu 1.850 kilometreyi buldu. Projede 15 bin kişi çalışırken, mesai saati ise 88 milyonu aştı.



31 MİLYAR M3
Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600'e yakın köyden geçen TANAP, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son buluyor.
Proje ile ilk etapta yıllık 16 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülürken, bunun 6 milyar metreküplük bölümü Eskişehir ve Trakya bölgesindeki iki noktadan ulusal şebekeye bağlanarak Türkiye'de kullanılacak. Hattın taşıma kapasitesinin ilave yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor.

ALBAYRAK: İSTİKRAR LİDERLİK VE VİZYON
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TANAP'ın açılacağı tarihi ilk kez açıkladığında projenin öneminden de söz etmişti. Bakan Albayrak, TANAP'a ilişkin şunları söylemişti:
"Türkiye-Azerbaycan işbirliğiyle bu güçlü yatırım artık hayata geçiyor. Peki nasıl? İşte istikrar, işte güçlü liderlik, işte vizyon. Türkiye, bu üçünde sadece bölge coğrafyasında değil dünyada da sayılı rol modelliği olan ülkelerinden biri olmasıyla birlikte, onlarca yıllık bu hayal gerçek oldu. İnşallah 12 Haziran'da tüm paydaşlarımızın katılımıyla hayata geçecek. İnşallah, 25 Haziran sabahı Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için kurguladığı bütün projeleri hayata geçirmek için yeni bir başlangıç dönemi olacak. Daha çok gideceğimiz yol var."

RUS GAZININ YERİNİ AZERİ GAZI ALACAK
BOTAŞ, Azerbaycan'dan ithal ettiği 6 milyar metreküp gazı bu hat üzerinden taşıyacak. Halihazırda Bakü-Tiflis-Erzurum hattı iki ülkeyi birbirine bağlarken, BOTAŞ buradan her yıl 6.6 milyar metreküp gaz ithal ediyor. TANAP ile gelecek 6 milyar metreküple birlikte Türkiye'deki toplam tüketilecek Azeri gazının miktarı 12.6 milyar metreküpü bulacak. Böylece Rus gazının toplam tüketim içerisindeki payı düşecek. 30 Haziran'da ticari gaz akışının başlayacağı TANAP, bir sene sonra 2019 ortasında TAP'a da gaz vermeye hazır hale gelecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Muharrem İnce'nin başörtüsü konusundaki YALANLARI !Önceki Haber

Muharrem İnce'nin başörtüsü konusundaki...

Muharrem İnce: Kandil’e operasyon yapamayacaklarSonraki Haber

Muharrem İnce: Kandil’e operasyon yapama...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar