Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz açıklaması.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum." dedi..

erdoğan ankaranın enleri.jpg

 

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Amerika'dan Afrika'ya Asya'ya kadar pek çok kıta sömürgeci devletlerin pençesindeydi. İnsan kaynaklarıyla sömürülen ve katledilen bu kıtaların asli sahipleri hala toparlanabilmiş değil. Görüştüm devlet adamları gelirlerdi ve neyimiz var alıp götürürlerdi. Bugün de hala bu anlayış devam ediyor. Zulüm devam ediyor. Bu bedeli ödeyen kıta Afrika'dır. Medeniyetimizde fethedilen yer sömürülecek değil ihya edilecek, inşa edilecek yer demektir. Aliya İzzetbegoviç ölümünden kısa bir süre önce "Tayyip buralar senin evladı Fatihan'dır" demişti.

SÖMÜRGECİ OLMADIK
Hiçbir zaman sömürgeci olmadık. Eline diline beline sahip olmayı kabini kapısını alnını açık tutmayı hedefleyen bir medeniyetin bizleri başka bir yola çıkarması mümkün değildir.

DÖVİZ 3 KURUŞ YÜKSELDİ DİYE...
Türkiye'nin geçtiğimiz 15 yılı, milletimiz ile el ele verereek hizmetlerle donattığımız bir dönem oldu. Maalesef yakın geçmişimizi çok çabuk unutuyoruz. Bugün döviz 3 kuruş yükseldi, akaryakıt 2 kuruş arttı diye karalar bağlayanlar, ancak 15 yıl öncesinin Türkiyesini bilmeyenler olabilir. Ülkemiz ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu günlerden biz buralara geldik.

BÜYÜMENİN YÜZDE 7 OLMASI KİMSEYİ ŞAŞIRTMAYACAKTIR
Şimdi birkaç temel veri ile geçtiğimzi 15 yılda ülkemizin nereden nereye geldiğini hatırlatmak istiyorum. 2003-2016 yılları arasında yüzde 5.7 büyüdü. Gelişmekte olan ülkeler arasında en başta yer alıyoruz. 2016 yılında dahi yüzde 3.2 oranında büyüme elde ettik. Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5.2'yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin yüzde 7 olması kimseyi şaşırtmayacaktır.

TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRMIŞ OLACAĞIZ
İnşallah az bir gayretle 1 trilyon dolara ulaşacak durumdayız. Bunu sizlerle beraber yaptık, devam edeceğiz. Yatırımlarda bu yılın ilk 3 çeyreğinde yüzde 20'nin üzerinde artış elden ettik. Sanıyorum yıl bittiğinde tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız.

DÜNYANIN 13'NCÜ BÜYÜK EKONOMİSİNE SAHİBİZ
Milli gelire göre dünyanın 17'nci, satınalma parametresiyle dünyanın 13'ncü büyük ekonomisine sahibiz. Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacaktır.

TÜRKİYE'NİN 2 KAT BÜYÜMESİNİN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK
Geçtiğimiz 15 yılda neredeyse 3.5 kat büyümüş Türkiye'nin önümüzde 6-7 yılda 2 kat büyümesinin önünde hiçbir engel yoktur. Netekim kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'i bularak son 10 yılın zirvesine çıkması, üretimdeki artışın ve büyüme eğilimin sürdüğüne işaret ediyor.

İSTİHDAM KONUSUNDAN CİDDİ BAŞARIMIZ VAR
İstihdam konusunda ise aslında çok ciddi bir başarımız var. 2005 yılında 19.6 milyon olan istihdam edilen kişi sayısı bugün 28.8 milyona çıktı.

GÖREVİMİZ DAHA ÇOK İSTİHDAM SAĞLAYACAK POLİTİKALAR GELİŞTİRMEK
Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı öyle yüksek seviyelere ulaştı ki işsizlik oranını hedeflediğimiz düzeye çıkaramadık. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımının yükselmesi bizi daha da güçlü kılar. Bizim görevimiz, daha çok istihdam sağlayacak politikalar geliştirmek.

BİR REKORA DOĞRU GİDİYORUZ
Mesela ihracat son günlerde çok güzel haberler aldığımız başka bir alan. Yaşanan olumsuzluklar sebebi ile 143 milyar dolara kadar geriledi. Bir rekora doğru gidiyoruz. Ekim ayı itibarıyla 15 milyar dolarlık artışla 154.2 milyar doları buldu. 2017 ihracatının 155 milyar doların üzerine çıkması muhtemeldir. Daha önce ithal ettiğimiz ürünlerimizin artırıp kendimiz yapabiliyor hatta bunları ihraç edebiliyor hale geldi.

ÇOK MESAFEMİZ VAR
Turizmde de kayıplarımızı telafi ettik. Eylük sonu itibarıyla turist sayısında 25 milyonu, turizm gelirinde de 20 milyar doları geride bıraktığımız bir sezon yaşıyoruz. 30 milyar doların üzerine de çıkacağız. 36 milyon turist ve 34 milyon dolara ulaşmış bir ülke olarak, çok mesafemiz var.

DÖVİZDEKİ SUNİ ŞİŞKİNLİĞİN KISA SÜREDE ORTADAN KALKACAĞINA İNANIYORUM
Merkez Bankası rezervlerimiz... Şimdi yeniden 17 ila 120 milyar dolar arasında bir yere ulaştık. Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırıyor. Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum. Faizler, benim ekonomide en çok muzdarip olduğum alanı oluşturuyor.

DİMDİK BİR TÜRKİYE EKONOMİSİ VAR
Ayağımıza takılan onca çelmeye, yapılan onca ihanete rağmen hala dimdik bir Türkiye ekonomisi vardır.

ÇILGIN PROJELERLE YOLUMUZA DEVAM
Bu milletin mayası sağlam olduğu gibi ihanet tohumları da bizde kök salamaz. Milletimiz kimin ne olduğunu bir bakışta anlar. İnşallah şimdi aynen o dev projelerle o çılgın projelerle yolumuza devam.

DİMDİK BİR TÜRKİYE EKONOMİSİ VAR
Ayağımıza takılan onca çelmeye, yapılan onca ihanete rağmen hala dimdik bir Türkiye ekonomisi vardır.

İHANET TOHUMLARI BİZDE KÖK SALAMAZ
Bu milletin mayası sağlam olduğu gibi ihanet tohumları da bizde kök salamaz. Milletimiz kimin ne olduğunu bir bakışta anlar. İnşallah şimdi aynen o dev projelerle o çılgın projelerle yolumuza devam.

KANAL İSTANBUL ARTIK İHALE AŞAMASINDA
İstanbul'da Kanal İstanbul projesi bitme noktasına geldi artık ihale aşamasında. İnşallah Ankaramızda da benzer projelerle... Fuar alanı meselesini de inşallah bu dönemde bitireceğiz. 1 yıl içerisinde bu fuar alanının bitirilmesini istiyoruz. Yaptığımız proje çalışmaları inşallah Akyurt fakir kalmayacak. Oraya da çok zengin proje gelecektir. İnşallah Kanal İstanbul gibi turizmde dev projelerimizin ayağa kalktığı, şimdi en önemlisi İşte Sağlık'ta Bilkent bitiyor. Bilkent'teki şehir hastanemiz Şubat sonuna kadar bitecek.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başbakan'dan BBC'nin FETÖ sorusuna Buckingham cevabıÖnceki Haber

Başbakan'dan BBC'nin FETÖ sorusuna Bucki...

ABD'de 'Kuzey Kore' korkusu: '' KİM' 'Bizi vurursa...Sonraki Haber

ABD'de 'Kuzey Kore' korkusu: '' KİM' 'Bi...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar