murat kurum
murat kurum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'nin skandal vize kararına ilişkin açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'da yaptığı basın toplantısında ABD'ye cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin, "Bu karar çok üzüntü verici. Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile devleti de değiliz. O metnin karşı metnini aynen açıkladık" dedi.

 

 

, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 6. toplantısına katılmak üzere geldiği Ukrayna'da mevkidaşı Petro Poroşenko ile görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna bölgemizin istikrar, güvenlik, barış noktasında kilit ülkelerden biridir. Bu itibarla ikili ilişkilerimize stratejik vizyonla yaklaştık. 2003 yılında öncelikli ortak ülkelerden biri ilan ettik. 2011'de stratejik konsey kurarak ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkardık. 2012'de yürürlüğe giren  muafiyeti antlaşmasının ardından kimlikle seyahat imkanı başlattık. Gerek ikili, gerek heyetler arası görüşmede Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere bölgesel konuları ele aldık.

 

 

Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü destekleyeceğini ifade ettim. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da sona ermesi en büyük dileğimizdir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde açıklığa kavuşacağına inanıyoruz. Minsk sürecini destekliyoruz. Zorlu dönemde ortaya konan reform çalışmalarını önemsiyoruz. Güçlü bir Ukrayna bölgesel barış ve düzen için de ihtiyaçtır" dedi.

Erdoğan ticari ilişkilere yönelik, "Yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirmeyi önleyecek anlaşmalar imzaladık. 2015 yılında Poroşenko ile ikili ticaretimizi 2023'e kadar katlamalı seviyeyle yukarı çıkarma kararı aldık. 10 milyar dolar seviyesine çıkarma kararlılığı gösterdik. Bu konuda serbest ticaret antlaşmasını biran önce sonuçlandırmalıyız. Ulaştırma, enerji, askeri, eğitim, kültür alanlarında atacağımız adımları ele aldık" dedi.

 

"UKRAYNA'DA TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNE YÖNELİK YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇIYORUZ"

Erdoğan, iki ülke arasında kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar atıldığını belirterek, "Ukrayna'da Türk dili ve kültürüne yönelik Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıyoruz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise, "Barışçıl inisiyatiflere rağmen Rusya'nın Kırım'ı işgali devam ediyor. Kırım Tatarları baskı altındadır. Siyasi baskı kurbanlarının listesi gittikçe çoğalmaktadır. Gözlem misyonları dahil olmak üzere Ukrayna insanlarının hak ve özgürlüklerinin mücadelesi için karar kılmıştık. Heyetler detaylı şekilde yatırım alanında işbirliğini ele aldı. Bu senenin 6 ayı boyunca yüzde 20 oranında artış gösterdi. Ukrayna, Türkiye'nin en büyük 5. ortak yatırımcısı arasında yer aldı. Havacılık, uzaycılık alanında işbirliğimiz gelişmektedir. Enerji alanında detaylı görüşmeler yaptık. Nükleer enerjinin geliştirilmesinde önemli tecrübeye sahiptir. Türk uzmanlarına eğitim vermesi açısından önemlidir. Ülkelerimizde hem hava hem feribot hatları açılacaktır. Türkiye üniversitelerinde Ukrayna dili eğitimi başlatılmasını memnuniyetle vurgulamak isterim" dedi.

Basın mensuplarının ABD ile vize krizine ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, "Bu karar çok üzüntü verici. Ankara'da büyükelçinin böyle bir karar vermesi üzücü. Dışişleri muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bana ilettiğinde şunu söyledim; Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. O metnin karşı metnini aynen açıkladık. Durum bundan ibaret" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şampiyon Türkiye!Önceki Haber

Şampiyon Türkiye!

Şehitler Köprüsü’ndeki hainler için hesap vaktiSonraki Haber

Şehitler Köprüsü’ndeki hainler için hesa...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar