murat kurum
murat kurum

Afrin için 3 seçenek .

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afrin için 3 seçenek .
Suriye’de çözümün görüşüldüğü Astana Zirvesi’nde Türkiye, PKK/PYD işgalindeki Afrin ile Fırat Kalkanı bölgesinin de İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’ne bağlanmasını istiyor. Bu kabul görmezse, Afrin kuşatması ve harekatı gündemde... .

AFRİN İÇİN 3 SEÇENEK

 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye görüşmelerinin 5'inci turunda masada oluşturulan 4 çatışmasız bölgenin sınırları belirlenecek. Çatışmanın taraflarının da katıldığı zirvede Türkiye, İdlib Çatışmasızlık Bölgesi'ne Fırat Kalkanı operasyonuyla güvenliği sağlanan bölge ile Afrin'in de dahil edilmesini istiyor. Bunun kabul edilmemesi gündeminde kentin ablukaya alınması ve askeri harekat düzenlenmesi değerlendiriliyor. 'Astana 5' görüşmelerine; Türkiye, Rusya, İran, BM, ABD, Ürdün, Esad rejimi ve muhalefet heyetleri arasındaki teknik ikili ve üçlü görüşmelerle başladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurahman Mustafa, bu toplantıda daha önce teknik bir heyet tarafından hazırlanan haritalar üzerinde mutabakat sağlanacağını anlattı. Mustafa özetle şunları söyledi:.

HARİTALAR MASADA

30 Aralık Ankara Antlaşması ile birlikte Astana süreci başladı. Orada da askeri konularla, ateşkesle ilgili görüşmeler oldu. 4 bölgede çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması hususunda haritalar üzerinde mutabakat sağlandı. 4 bölgenin sınırlarının nereleri kapsayacağı konusunda teknik çalışmalar tamamlandı. Buna ilişkin haritalar oluşturuldu bu haritalar Astana'da garantör ülkelerin de katılacağı görüşmelerde onaylanacak. ABD, Münbiç'te verdiği PYD'nin çekileceği sözlerini yerine getirmedi. ABD'nin sözünü yerine getirmemesi Türkiye için bir güvenlik tehdidir. Afrin baştan beri terör örgütünün yuvasıdır. PKK'lı teröristler Afrin bölgesini kullanarak Türkiye'ye saldırılar düzenliyor.

TEL RİFAT VE MİNNAĞ

İdlib, Türkiye ve Rusya'nın kontrolünde olacaksa bu bölgeye Fırat Kalkanı ile oluşan bölgenin bağlanması gerekiyor. Orada da Tel Rifat var Minnağ havaalanı bölgesi var, Afrin var. Dolayısıyla Afrin'deki terör unsurlarının da yok olması gerekiyor. Bu hem Türkiye'nin milli güvenliği için hem de Suriye'deki dengeleri sağlamak için çatışmasızlık bölgesine dahil edilmesi gerekiyor. ABD'nin PYD'ye karşı tavrı belli, onlarla işbirliği içinde. Ama Rusya ve Türkiye'nin kendi aralarındaki görüşmelerde bu konu mutabakatın bir bölümüdür. Türkiye de Afrin ile ilgili somut kararlılığını Ruslar'a gösteriyor. Çünkü kendi milli güvenliğini tehdit ediyor. Çatışmasızlık bölgesinin de içinde bir kitlenin, bir kanserin kalması durumunda, bölge için bir şey yapılmaması anlamına gelir. Türkiye›nin kararlılıkla Ruslarla, Suriye›de 4 bölgenin çatışmasızlık bölgesi olmasında mutabık kalınıyorsa Afrin'in de bu görüşmelerin içinde olduğunu düşünüyorum."

KUŞATMA VE HAREKAT GÜNDEMDE

Bölgedeki ÖSO kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Afrin'in İdlib çatışmasız bölgesine dahil edilmemesi durumunda yakın zamanda ciddi bir operasyonun gündemde. Türkiye ve ÖSO güçlerinin ilk etapta Afrin'e direkt operasyon yapmayacağı ancak kenti etrafındaki Tel Rifat, Minnağ Havaalanı üzerinden kuşatılacağı düşünülüyor. Böylece, PYD'ye büyük destek veren ABD›ye de desteğini çekmesi yönünde baskı oluşturulması hedefte. ABD›den daha önce Münbiç'ten terör örgütünün çekileceği sözlerinin gereğinin yerine getirilmesi istenecek. Türkiye bu konudaki kararlılığını daha net bir şekilde ifade etmiş olacak. Türkiye terör yuvası Afrin sorununu masada çözmek için büyük diplomasi yürütüyor, ama tüm bu çabalarından bir sonuç elde edilmemesi durumunda Afrin'e doğrudan bir operasyon gündeme alınacak.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESiNDE KARAR VERİLDİ

Çatışmasız bölgeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde yaptıkları görüşmede kararlaştırılmıştı. Nihai kararın ise Astana'daki zirvede verilmesi üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Suriye'nin İdlib kentinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama kentlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam-Doğu Guta bölgesi, Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması benimsenmişti.

.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MİT tırları ihanetinin üssü ABD konsolosluğu çıktıÖnceki Haber

MİT tırları ihanetinin üssü ABD konsolos...

Türkiye’nin güneydoğusu da dahil edildi… Ne yapmaya çalışıyor?Sonraki Haber

Türkiye’nin güneydoğusu da dahil edildi…...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar