murat kurum
murat kurum

Ekonomi için kritik veri açıklandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekonomi için kritik veri açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, şubatta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artarak 11 milyar 296 milyon dolar oldu.

Şubat 2017 ihracatı geçen yıla göre 1 iş günü eksik olmasına rağmen yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "En dikkat çekici artışlar Çin, ABD ve İsrail'de görüldü. ABD'ye güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz" dedi. İstihdam Seferberliği için üyelerinin yarattıkları yeni istihdamı kaydedecekleri bir portalı faaliyete geçirdiklerini söyleyen Büyükekşi, "Önümüzdeki dönem Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çalışma Bakanımızın teşrifleriyle bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Şubat 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. İhracat rakamlarını Bursa'da Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'nin üretildiği Durmazlar Makina'da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışın bu yıl şubat ayının 1 iş günü eksik olmasına rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Bildiğiniz gibi 2016 yılı artık yıldı, şubat ayı 29 çekiyordu. Bu sene eksik güne rağmen ihracatımızı yüzde 5,1 artırmayı başaran ihracatçılarımızı kutluyorum. Miktar bazında ise ihracatımız yüzde 10,2 arttı" dedi. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Sektörel olarak bakıldığında şubat ayı liderinin otomotiv olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Otomotiv sektörümüzün ihracatı yüzde 12,5 artış gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 82,3 ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüz yüzde 64 artış ile Mücevher sektörümüzde yaşandı" dedi. Büyükekşi yılın ilk iki ayında değer bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 3 sektörün sırasıyla 804 milyon dolar artışla otomotiv, 447 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 430 milyon dolarla çelik sektörü olduğunu açıkladı. Kimyevi maddeler ve mamulleri ile çelikteki artışın emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyleyen Büyükekşi, "Yine ilk 2 aylık dönemde kg başına ihracatını en hızlı artıran sektörümüz Savunma ve Havacılık oldu. Bu sektörümüzün kg başı değeri geçen seneye göre 12,7 dolar artış kaydetti ve 33 dolar oldu" dedi.

EN DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ ÇİN'DE GÖRÜLDÜ

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Büyükekşi, "Şubat ayında en dikkat çekici artışları Çin, İsrail ve ABD'de görüyoruz. Bu ülkelere ihracatımız sırasıyla yüzde 67, 27.8 ve 26.5 artış kaydetti" şeklinde konuştu.

Son üç çeyrektir İhracat Eğilim Anketlerinde ABD'nin hedef pazar tercihlerinde liderliği kimseye kaptırmadığını hatırlatan Büyükekşi, "Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz" dedi. Yılın ilk 2 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışının yüzde 139 ile Malta ve yüzde 112 ile Singapur'da yakalandığını ifade eden Büyükekşi, "Malta'ya ihracat artışımızda gemi ve yat, Singapur'a olan artışta ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri başı çekti" diye konuştu. Büyükekşi, şubat ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 ilden Sakarya'nın yüzde 167 ile ihracatını en hızlı artıran il olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı İstihdam Seferberliği doğrultusunda koydukları 2017'de ek 300 bin istihdam hedefi için çalışmalara başladıklarını söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi: "Geçtiğimiz hafta en çok ihracat gerçekleştiren ilk 2000 firmamıza, 60 ihracatçı birlik başkanı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektup gönderdik.

Mektubumuzda, TİM'in web sitesinde istihdam portalımızı faaliyete geçirdiğimizi söyledik. Ve ihracatçılarımıza önemli bir çağrıda bulunduk: Yarattığınız yeni istihdam verilerinizi portalımıza kaydedin dedik. Bu portal vesilesiyle, dinamik ihracatçılarımızın istihdam seferberliğine katkılarını görebileceğiz. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın  ve Çalışma Bakanımızın teşrifleri ile bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz." 

Üyelerine yüz yüze, telefon ve e-posta yoluyla istihdam destekleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bakanlıktan 5 kişiyi danışmanlık yapmaları için görevlendirdiğini anlattı. Büyükekşi, "İnanıyorum ki ihracatçılar olarak hep beraber bu seferberliğe önemli katkı sağlayacağız" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adil Öksüz Londra’da mı?Önceki Haber

Adil Öksüz Londra’da mı?

Her 100 İstanbullu'dan 4'ü Suriyeli olduSonraki Haber

Her 100 İstanbullu'dan 4'ü Suriyeli oldu

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar