murat kurum
murat kurum

45 günde 21 milyar dolar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
45 günde 21 milyar dolar
Tetikçi derecelendirme kuruluşlarına rağmen Türkiye’ye yatırım sürüyor. Katar, Çin, Almanya, ABD başta olmak üzere değişik ülkelerden son 1,5 ayda Türkiye’de yapılacağı duyurulan yatırımların toplamı 21 milyar doları aştı. Yurt dışından gelen yatırımların yanısıra yurt içinde de adeta bir yatırım seferberliği var.

 

45 günde 21 milyar dolar

 

Türkiye'ye darbeyle diz çöktürmeyi başaramayan ABD’nin son olarak başvurduğu “ekonomi silahı” da elinde patladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomimizi hedef alan açık saldırısına rağmen, Türkiye yatırımçekmeye devam ediyor. Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen çelik ve alüminyum vergilerini iki katına çıkaran Trump kararının ardından Türkiye’ye destek mesajları yağarken, uluslararası birçok şirket Türkiye’de yatırım kararı aldı. Katar, Çin, Almanya, ABD başta olmak üzere değişik ülkelerden son 1,5 ayda Türkiye’de yapılacağı duyurulan yatırımların toplamı 21 milyar doları aştı.

ABD’Lİ ENTERPRİSE’DEN 1 MİLYARLIK YATIRIM

Temmuz ayında alanında güçlü 3 uluslararası şirket, arka arkaya Türkiye’de yatırım kararı açıkladı. 16 Temmuz'da ilk yatırım kararı Trump'ın kendi kalesinden yani ABD'den geldi. Araç kiralama alanında faaliyet gösteren ABD'li Enterprise, Türkiye'ye 1 milyar liralık yatırım yapacağını duyurdu. Türkiye'de 5 yılda 3 kat büyüme hedefleyen şirket, bir milyarlık yatırımını bu yıl içinde tamamlayacak.

ÇİNLİ DEV TÜRKİYE’DE BÜYÜYECEK

Geçen ay duyurulan ikinci yatırım kararı 18 Temmuz’da Çinli dev Alibaba’dan geldi. Çinli online ve mobil ticaret şirketi Alibaba.com, Türk e-ticaret şirketi Trendyol'u satın aldı. Rekabet Kurumu satın alma işlemini 24 Temmuz'da onayladı. Bu satın alma ile ilgili resmi bir rakam paylaşılmadı ancak Alibaba.com'un Başkanı Michael Evans, Türkiye'ye yatırımlarının devam edeceğini söyledi. Evans, bu girişimin ardından Türkiye’ye 1 milyar dolar yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.

HEM İSTİHDAM HEM YATIRIM

Temmuz ayındaki son yatırım duyurusu Amerika, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde madencilik yatırımları bulunan Alamos Gold Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik'ten geldi. Kanadalı şirket, mevzuatın zorunlu kıldığı tüm izin süreçlerini tamamladı. Firmanın ilk yatırımı olan Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Tesisi çalışmaları yakında başlayacak. Şirket 1 milyar dolarlık yatırımın yanı sıra yaklaşık 2 bin kişilik istihdam sağlanacak.

AĞUSTOS'TA YATIRIM YAĞDI

Ağustos ayının başından buyana ise Türkiye'ye adeta yatırım yarışı var. 7 Ağustos'ta ayın ilk büyük yatırım duyurusu Alman Bosch'tan geldi. Bosch, 5 sene içinde hayata geçecek Bursa’daki 1,2 milyarlık üretim tesisi için kolları sıvadı. ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik kuşatmasına karşın en büyük ve en anlamlı cevap ise kardeş ülke Katar’dan geldi. 15 Ağustos'ta Ankara’yı ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 15 milyar dolarlık yatırım kararını bizzat kendisi açıkladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de ağırladığı Katar Emiri el-Sani, Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım paketini hızlıca hayata geçireceklerini belirtti.

YÜKSELİR GRUP’TAN BÜYÜK ENERJİ YATIRIMI

Piyasaların 15 milyar dolarlık Katar yatırım haberiyle nefes aldığı gün, önemli bir yatırım haberi de Yükselir Grup’tan geldi. Türkiye dışında 20 ülkede; doğalgaz, petrol, yenilenebilir enerji, turizm ile birlikte farklı dokuz sektörde faaliyet gösteren Yükselir Grup, Türkiye ekonomisine yapılan saldırılardan sonra devlete ve millete destek olmak amacıyla ilk aşamada 2 milyar dolarlık yatırımlarını Türkiye'ye kaydırma kararı aldığını açıkladı.

ÇİNLİ MİLYARDERLER FIRSAT KOLLUYOR

İstanbul, Londra ve Pekin’de ofisleri bulunan danışmanlık şirketi Asiability Turkey Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Öztanık, Çin’in en zengin 59 işadamının kendilerinin davetlisi olarak Türkiye’ye gelip yatırım fırsatlarını masaya yatıracağını söyledi. Alibaba’nın patronu Jack Ma’nın başkanlığını üstlendiği Çin Girişimcisi Kulübü üyelerinin kişisel servetleri 15 ila 30 milyar dolar arasında değişiyor. Çin’de 2 milyon kişilik istihdam yaratan kulübün üyeleri, gittikleri ülkelerde milyar dolarlık yatırımlara imza atıyor.

SICAK PARA AKIŞI DA SÜRECEK

Türkiye’ye doğrudan yatırımların yanı sıra sıcak paranın da ilgisi artarak devam ediyor. Yabancı birçok raporda karalama kampanyalarının yanısıra para ve sermaye piyasalarında oluşan cazip yatırım fırsatlarına da yer veriliyor. Türk Lirası’nın adil değerinin altında olduğunu açıklayan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre, bu yıl gelişmekte olan ülkelere 42,3 milyar dolarlık net sermaye girişi beklenirken, en fazla girişin 51,3 milyar dolarla Türkiye’ye, en fazla çıkışın ise 77 milyar dolarla Kore’de olacağı öngörülüyor.

İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Gerek reel sektörde, gerekse finans ve bankacılık sektöründe piyasaları rahatlatacak bu hamlelerin ardından, yıllardır yaptığı tetikçiliğe devam eden S&P gibi sicili bozuk kurumların aldıkları mesnetsiz kararlar, bize göre yok hükmündedir. Dikkate bile almıyoruz” dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı, işte alternatif yollarÖnceki Haber

Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı, işte al...

Yeni yerli 'roket sistemi' için hazırlıklar başladı .Sonraki Haber

Yeni yerli 'roket sistemi' için hazırlık...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar