murat kurum
murat kurum

Suudi Arabistan'da muhalifler harekete geçti! Prens Selman'ın tahtı sallanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suudi Arabistan'da muhalifler harekete geçti! Prens Selman'ın tahtı sallanıyor
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı İstanbul’da katlettiren Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yönelik muhalefet yükseliyor. Kraliyet ailesinin bazı üyeleri, Veliaht’ın tahta oturmaması için harekete geçti. Reuters’in haberine göre yeni aday mevcut kralın kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz. İddiaya göre aşiretler, güvenlik birimleri ve Batılı ülkeler de plana destek veriyor. 72 yaşındaki Abdülaziz geçen ay Londra’dan Riyad’a dönmüştü.

Suudi Arabistan'da muhalifler harekete geçti! Prens Selman'ın tahtı sallanıyor

Suudi Kraliyet ailesinin bazı üyeleri, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bir sonraki kral olmaması için harekete geçti. Bu amaçla ülke içinde ve dışında çalışmalar yapan muhalif grubun yeni kral adayı ise mevcut Kral Selman bin Abdülaziz’in kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz.Muhalif gruba Suudi aşiret üyelerinden, güvenlik birimlerinden ve Batılı ülkelerden de destek veriliyor.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası, Riyad’da Kraliyet ailesi arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yönelik muhalif dalga güçleniyor. Muhalif dalga, Kral Selman bin Abdülaziz tahttayken, oğlu Veliaht Prensi korumaya devam edeceğini öngörüyor ve Kral Selman sonrası yumuşak geçiş senaryosu hazırlıyor.

Reuters’in Kraliyet ailesinden üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, Suud ailesinin etkili kesimlerinden düzinelerce prens ve aile üyesi söz konusu yumuşak geçiş sürecine destek veriyor. Kral Selman yerine geçmesi istenen isim ise kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz’den başkası değil. 72 yaşındaki Prens geçen Ekim ayında Londra’daki gönüllü sürgünden Riyad’a geri dönmüştü.

Güçlü destek

Veliaht Prens Muhammed bin Selman yerine Kral olmasına yönelik hazırlıklar yapılan Prens Ahmed’in ülke içinde, kraliyet ailesi üyelerinden, güvenlik birimlerinden ve bazı Batılı ülkelerden desteğe sahip olduğunu da bir Suudi kaynak Reuters’e teyit etti. Üst düzey ABD’li yetkililerin de geçtiğimiz haftalarda, yapılan görüşmelerde Suudi temsilcilere, Prens Ahmed’e destek açıklamasında bulunduğuna haberde dikkat çekildi.

Otomatik geçiş yok

Haberde, Batılı monarşilerin aksine Suud ailesinde tahtın babadan oğula otomatik geçiş sistemi olmadığı ve aşiret geleneklerinin kralın belirlenmesinde etkin olduğuna işaret edildi. Haberde Muhammed bin Selman’ın Veliaht Prens görevine geldikten sonra gücü tek elde toplama çabalarının, Suud ailesinde Prens Muhammed’e yönelik tepkiyi artırdığı belirtildi

Muhalifler organize oluyor

Geçen hafta kendilerine “İyi Yönetişim için İttifak Bloğu” adını veren bir Suudi muhalif grup da El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkeyi “tarihi krizlere sürüklediğini” ve yönetmek için “yetersiz” olduğunu belirterek görevden alınmasını talep etmişti. Muhalif grup, Prens Muhammed yerine geçici olarak Prens Ahmet bin Abdülaziz’in Veliaht Prens atanması gerektiğini açıklamıştı.

Yol haritası Pompeo’dan

Middle East Eye haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni David Hearst imzalı bir yazıda, Riyad’ı Cemal Kaşıkçı cinayetinde aklama stratejisinde yol haritasını ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun çizdiği iddia edildi. İddiaya göre Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasını engelleyecek stratejiyi bizzat Pompeo, Ekim ayı içinde gerçekleştirdiği Riyad ziyaretinde sundu. Habere göre plan dahilinde, çıkış stratejisi olarak Kraliyet ailesinden bir üyenin “günah keçisi” ilan edilmesi de bulunuyor. Haberde Pompeo’nun ziyaretinden sonra Riyad’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin ardı ardına adımlar attığı ve soruşturmayı derinleştirdiğine dikkat çekiliyor. Trump yönetiminin de söz konusu çıkışlara paralel adımlar atması dikkat çekmişti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trump’a çok ağır sözler… ‘Suudilerin ‘sus payı’ için verdiği para…’Önceki Haber

Trump’a çok ağır sözler… ‘Suudilerin ‘su...

ABD Kandil'e ilaç gönderdiSonraki Haber

ABD Kandil'e ilaç gönderdi

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar