murat kurum
murat kurum

Kanal İstanbul Yunanistan'ın da gündeminde: Dengeler değişecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanal İstanbul Yunanistan'ın da gündeminde: Dengeler değişecek
Karadeniz ile Marmara Denizi arasında, İstanbul Boğazı’na paralel açılması planlanan Kanal İstanbul projesi Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan Ekathimerini gazetesi “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı analizde Türkiye’nin Montrö’den bağımsız hareket etme imkanı elde edeceğine dikkat çekildi. Yazıda Kanal için, “Deniz taşımacılığındaki mevcut düzeni değiştirecek ve Akdeniz’deki askeri güç dengesini derinden etkileyecek jeopolitik hamle” yorumu yapıldı.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Ekathimerini’nin İngilizce yayınında Stavros Tzimas imzasıyla yayınlanan “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı analizde, Kanal İstanbul’un bölgeye ekonomik ve stratejik etkisine ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul’un “10 milyar dolara mal olacak ve 2025 yılında açılacak” sözlerine yer verilen analizde, Türkiye’nin projeyle, 1936 tarihli Montrö Sözleşmesinin, boğazlardan serbest geçişi düzenleyen maddeleri dışında hareket etme imkânı elde edeceğine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesiyle, jeopolitik satranç tahtasında Türkiye’nin rolünü büyütmek istediğine de işaret edildi.

JEOPOLİTİK ETKİSİ OLACAK

Stavros’un analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeyle ilgili açıklamalarına detaylı yer verdi. Yeni Şafak'ın haberine göre yazar, Kanal İstanbul’un, deniz taşımacılığı mevcut düzeni değiştirmesi kadar, Akdeniz’deki askeri güç dengesini de derinden etkileyecek jeopolitik anlamda iddialı bir proje olduğuna vurgu yaptı.

SAHADA ROLÜ GÜÇLENECEK

Atina’nın korkusunu dile getiren analizde, Kanal İstanbul projesi ile Türkiye’nin enerji (petrol ve doğal gaz) tedarik hatlarını kontrol etmenin yanı sıra, Batılı ve Rus askeri gemilerinin Karadeniz ve Çanakkale Boğazı arasındaki trafiğini de kontrol etme imkânına sahip olacağına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hamle ile hem Boğazlardan geçişlerden gelir elde etmek aynı zamanda Türkiye’nin jeopolitik satranç tahtasında rolünü güçlendirmek hedefi güttüğüne işaret edildi.

MUHALEFET ENGELLEYEMEZ

Analizde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Kanal İstanbul projesine karşı yürüttüğü sert muhalefete de yer verildi. Yazar, muhalefetin, Türkiye’nin devreye soktuğu diğer dev projelerde olduğu gibi Kanal İstanbul’un hayata geçmesini de engelleyemeyeceğini değerlendirdi.

BULGAR-YUNAN PROJESİ ATIL KALDI

Gazetenin yayınladığı analizde, Yunanistan’ın Türk Boğazlarını, karayolu ile bypass amacı taşıyan projeyi de gündeme getirildi. Bulgaristan’ın Burgaz limanından, Yunanistan’ın Alexandroupoli limanına bir tren yolu hattı inşasını hedefleyen mutabakat metninin Eylül 2017’de Bulgar ve Yunan bakanlar arasında imzalandığını hatırlatan yazar, o tarihten bu yana hiçbir adım atılamadığının altını çizerek, ülkesinin Türkiye karşısındaki zayıflığına dikkat çekti.

TRUMP’TAN MİÇOTAKİS’E ŞOK SORU
Öte yandan geçen hafta içi Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in eli boş ayrıldığı ortaya çıktı. Trump’ın görüşme esnasında, bir soruyla Miçotakis’i şok ettiği de ortaya çıktı. Yunan gazetesi Estia, Miçotakis’in, Trump’ın, Türkiye ile askeri bir çatışma ihtimaline karşı, “Türkiye karşısında ya kaybedersen? O zaman ne yapacaksın” sorusuyla şok yaşadığını yazdı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Beyaz Saray’da, ABD Başkanı’yla düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmayı, “hukuk dışı” olarak nitelemiş ve Trump’tan destek istemişti. Miçotakis’in açıklamalarına sessiz kalan Trump ise, Türkiye ve Libya konusunda yorum yapmaktan kaçınmıştı. Yunan medyası ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da Yunanistan’a, Türkiye ile aralarında oluşabilecek bir gerilimde ABD’ye güvenmemeleri gerektiği uyarısında bulunduğunu öne sürdü.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İ.oğlu'na tepki! Prof. Oktav unvanını sildi ve ekledi: Aslolan vatanseverliktir!Önceki Haber

İ.oğlu'na tepki! Prof. Oktav unvanını si...

Başkan Erdoğan’dan o isme: Sen Rizeli değil misin? Kafa göz girmeniz lazımdıSonraki Haber

Başkan Erdoğan’dan o isme: Sen Rizeli de...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar