murat kurum
murat kurum

IKBY'den geri adım: İsrail bize zarar verir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
IKBY'den geri adım: İsrail bize zarar verir
IKBY Başkanı Barzani'nin karakutusu olarak bilinen Mahmud Osman, İsrail'in Kürtleri kullanmak istediğini belirterek yarardan çok zarara sebep olacağını söyledi.

IKBY'den geri adım: İsrail bize zarar verir

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin kara kutusu olarak bilinen Osman, bizzat tanıklık ettiği İsrail-Kürt ilişkisi ve referandum sürecinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Barzani'ye destek açıklamaları hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ve Iraklı Kürtler arasındaki temasın 1970'li yılların başında başladığını hatırlatan Osman, bu ilişkilerin hiçbir zaman Kürtlerin lehine olmadığını belirterek şunları ifade etti:

"1975'ten önce İsrail ile ilişkilerimiz vardı ancak bu ilişkiler bize hiçbir fayda sağlamadı. Geçmişte olduğu gibi şimdi de bu ilişki bizim açımızdan zarardan başka bir şey değil. Eğer İsrail bizi desteklerse Arap ve diğer İslam ülkeleri bize karşı durur. O halde bir kazanç elde ettik mi? İsrail bizim için ne yapacak? İsrail'in bizimle sınırı yok. Onun için benim hiçbir zaman bu ilişkiye gönlüm razı olmadı ve bunu olumsuz bir faktör olarak görüyorum. Kürt yetkililerin İsrail'e kapılarını açmamalarını ifade ettim çünkü sadece zarara uğruyoruz."

İsrail'in resmi olarak bir Kürt devletini desteklemediğini, vaatlerin sadece sözde olduğunu savunan Osman, "İsrail resmi olarak Kürt devletinin kurulmasını desteklemiyor. Sadece İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bununla ilgili ifadeleri var. O da Amerika'nın uyarısından sonra sessiz kaldı. Her şey sözde kalıp geçti çünkü İsrail, ABD'nin stratejisinin dışına çıkamaz." değerlendirmesinde bulundu.

25 Eylül'de yapılan gayrimeşru referanduma destek mitinglerinde İsrail bayraklarının kaldırılmasına da değinen Osman, "İsrail bayraklarının dalgalandırılması kötü bir davranış. İnsanlar bunu kişisel olarak yapmış olabilir ancak yine de doğru değildi çünkü bize karşı olanlar bundan fayda sağlıyor ve 2'nci İsrail olacağımızı savunuyorlar. İsrail'in desteği bize yalnızca zarar verir." dedi.

'İsrail kendi politikası için her şeyi yapar'

1960'lı yıllardan bu yana siyaset yapan Osman, İsrail'in 1970 ve 80'li yıllarda Iraklı Kürtlerle olan ilişkilerine dair, "O dönem Bağdat ile çatışma halindeyken, tüm Arap ülkeleri Saddam'ı destekliyordu. Sadece İran desteklemiyordu ki biz de onlara güvenmiyorduk. İran aracılığıyla ABD'liler bizim işimize müdahil oldu. Kürt liderlerinin amacı ise İsrail aracılığıyla ABD ile bağlantı kurmaktı çünkü o dönem ABD ile ilişkilerimiz yoktu." diye konuştu.

Yahudi lobisinin o yıllarda ABD'de çok güçlü olduğunu söyleyen Osman sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu lobi aracılığıyla ABD ile ilişki kurmak istedik ancak ABD, bu fırsatı onlara (İsrail) vermedi. Amerika bize sadece biraz para ve silah yardımında bulundu. Bu yardımlar bize pek katkı sağlamadı. Onların (İsrail'in) kendi politikaları var. Onun için de her şeyi yaparlar. Bize kayda değer bir katkıları olmadı ve ABD'nin stratejisinden çıkamazlar. Dolayısıyla, İsrail geçmişte Kürtleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istedi. Kürtlerin Irakla savaşması, İran şahının siyasetinin sonucuydu. Daha sonra Irak'ın Suriye ile savaşmasını istediler. Elbette bunların hepsi kendi çıkarları içindi. Bu dönemlerde siyasi olarak İsrail'in Kürtlere hiçbir katkısı olmadı. Referandum sürecinde bazı açıklamalar geldi ve sonra sessizliğe gömüldüler. Bu saatten sonra ciddi bir şey yapacaklarını da tahmin etmiyorum."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükelçi John Bass'ın görüşme talebine Adalet Bakanı'ndan ret!Önceki Haber

Büyükelçi John Bass'ın görüşme talebine...

CHP'li vekilin sahip çıktığı terörist kendini patlattıSonraki Haber

CHP'li vekilin sahip çıktığı terörist ke...

Yorum Yazın

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Türk milletini yalnız bırakamazsın, ayrılamazsın
Nihat Genç, İmamoğlu'nu bombardımana tuttu: FETÖ, PKK'ya kapıyı açtın, sen kimsin lan!
Hakan Fidan: ABD, PKK ile ilişkiyi kesmeli
İstanbul'da iki ilçede CHP ve DEM Parti'nin ittifakı belgelendi
Murat Kurum mal varlığını açıkladı
Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti: Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Rusya, KAAN savaş uçağına ortaklık için göz kırptı: İşbirliği geliştirmek istiyoruz
CHP'li Mehmet Sevigen'den bomba iddia: CHP'liler 81 ilde sandığa gitmeme kampanyası yapacak
Meral Akşener Ekrem İmamoğlu'nu çizdi: Bu şehri yönetemezsin
Ümit Özdağ'dan Ekrem İmamoğlu çıkışı: Türkiye için ciddi bir tehdit
Turgut Altınok'tan 'OSB' hamlesi: Ankara'yı ticaretin başkenti yapacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika seçim açıklaması! CHP'lilere seslendi
Üsküdarlı amca Murat Kurum'la çay içmek istemişti: Buluşma gerçekleşti
Doğu Akdeniz'deki enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde tartışıldı.
Murat Kurum: İstanbul'un mahalle mahalle sorunlarını biliyoruz
Son dakika... AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum oldu! Murat Kurum kimdir?
MHP lideri Devlet Bahçeli: Hazımsızlık Kelime-i Tevhid'deyse tarafımızı ilan ediyorum! La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah .
Meral Akşener isim vermeden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi: Cakarta'nın kaosuna mahkum ediyorlar
Ümit Dikbayır, İyi Parti'den ihraç edildi
NBBTC Holding 1.Ekonomi Kalkınma Konseyi Toplantısı 2-3 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirildi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar